SD kräver skrivna avtal för budgetsamarbete med M och KD

Text: Redaktionen

Bild: TT

Intern L-kritik mot las-linjen

L-toppen Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, har kritiserat partilinjen i arbetsrättsfrågan under helgen i ett uppmärksammat blogginlägg. Hon skriver:

”Nyttan med att i varje detalj hålla fast vid utredningsförslaget kring arbetsrätten står inte i proportion till den skada för arbetsmarknaden, näringslivet och framför allt människors vardag som ett politiskt kaos riskerar att föra med sig.”

Men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hotar att bryta upp januariavtalet om statsminister Stefan Löfven och regeringen inte följer det man kommit fram till gällande las, en linje som splittrar partiet, enligt Expressen.

Gunnar Nordmark, förbundsordförande i Kronobergs län, stödjer tydligheten, men menar att en kompromiss kan bli nödvändig med tanke på pandemin.

– Ibland får man se till en större helhet, säger han.

Pär Johnson, förbundsordförande i Skaraborg, tycker inte att frågan är tillräckligt viktig för att orsaka en regeringskris.

SD kräver skrivna avtal för budgetsamarbete

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill ha ett skriftligt avtal om grunderna för politiken om det blir ett budgetsamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det säger han i ett längre reportage i gårdagens Agenda i SVT.

– Utgångspunkterna, alltså de mer övergripande linjerna, måste vi nog vara överens om och det måste finnas på pränt, säger han.

Inspirationen kommer från Svalöv där SD styr i samarbete med M och KD samt stöd från Liberalerna. Kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) säger i reportaget att det avtalet inte publicerats.

Regeringen vill avskaffa kommunvetot mot vindkraft

Regeringen vill avskaffa kommuners rätt att stoppa vindkraftsutbyggnad eftersom kommunernas veto stoppar flera vindkraftsprojekt, rapporterar TV4 Nyheterna.

– När vi nu tar bort ett sådant här osäkerhetsmoment så är jag övertygad om att många fler, både i Sverige och utomlands, kommer att vilja investera i grön elproduktion i vårt land, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Frågan ska snabbutredas, med förhoppningen att nya regler ska vara på plats inom ett år.

UTLAND

Krisläge för covid-19 i Manchester

Stor-Manchester är på väg att få slut på sängar för att behandla människor som är allvarligt sjuka av Covid-19, och några av regionens 12 sjukhus är redan fulla, visar ett läckt NHS-dokument som Tha Guardian tagit del av.

Det säger att Stor-Manchesters sjukhus nu snabbt går mot att bli överväldigade av det stora antalet människor med Covid som behöver akutvård för att rädda sina liv, på samma sätt som Liverpool har blivit de senaste veckorna. I fredags var 211 av de 257 vårdplatserna i Greater Manchester – 82 procent av det totala utbudet - redan använda för antingen de med Covid eller personer som var kritiskt sjuka på grund av en annan sjukdom.

Trumps överraskande kampanjstopp vid bankomaten i Kalifornien

Samtidigt som kampanjandet i vågmästardelstaterna pågår som mest intensivt besökte Donald Trump på söndagen Kalifornien, en delstat där han inte har någon chans att vinna. Det skriver LA Times efter presidentens tretimmarsbesök.

– Alla antar att han ska åka till jämna delstater. Ingen tänker riktigt på hur Orange County, Kalifornien, är en bankomat, säger Jon Fleischman, en tidigare folkvald republikan.

Förra kvartalet samlade Joe Biden in 383 miljoner dollar, vilket var 125 miljoner dollar mer än Trump. Enligt den politiska strategen Dan Schnur signalerar presidentens besök i delstaten trubbel.

– Enda förklaringarna till att en presidentkandidat är i Kalifornien sent i oktober är att gps:en går sönder eller att han är i desperat behov av pengar, säger han.

Biden leder med 15 dagar kvar

Med bara 15 dagar kvar till presidentvalet är det fortfarande stor fördel Joe Biden i opinionen. Demokraten har en stor ledning nationellt och leder även i de flesta nyckelstaterna.

I Real Clear Politics sammanvägning av opinionsläget leder Biden med 8,9 procentenheter över Donald Trump när det gäller stöd i hela landet.

Om man tittar på vågmästarstaterna, där valet kommer att avgöras, har Biden också ett stort övertag. Demokraten har ett sammanvägt övertag på 4,3 procentenheter om man bara räknar nyckelstaterna. I viktiga Florida är ledningen 1,4 procentenheter mot Trump.

Sajten Fivethirtyeight, som gör simuleringar av valet baserat på nuvarande opinionsläge, uppskattar att Biden har 87 procents chans att vinna valet. The Economist går ännu längre och ger Biden 91 procents chans.

Dansk S-topp kvar efter kränkningsanaklagelser

Frank Jensen, överborgmästare (S) i Köpenhamn, blir kvar på sin post efter anklagelser om kränkningar mot kvinnor.

Beslutet fattades efter ett drygt tre timmar långt krismöte på söndagen, rapporterar danska medier. Sent på kvällen gjorde Jensen ett uttalande inför journalister vid Köpenhamns rådhus.

Han bad då om ursäkt för att han ”kränkt kvinnor i olika sammanhang”, och sa att han nu vill vara en del av lösningen när det gäller att bekämpa sexuella trakasserier.

Jensens agerande mot kvinnor uppges ha sträckt sig tillbaka till slutat av 1990-talet. Vid den tiden var Frank Jensen bland annat justitieminister, rapporterar SR Ekot.

DEBATT

”Svårt tid för Ardern efter pandemin”

Jacinda Ardern blev den stora vinnaren i valet i Nya Zeeland i helgen och fick 49 procent och kan räkna med egen majoritet i parlamentet, efter en lyckosam covidhantering. Med 1 524 bekräftade fall och 25 dödsfall har dess tillvägagångssätt hyllats som modellen för resten av världen att följa.

”Men frågan som verkar ha stärkt Arderns premiärministerskap är samma som kan göra henne nästa period ännu svårare. Inte bara måste hon fortsätta sina ansträngningar för att skydda Nya Zeeland från den värsta pandemin, hon måste nu kämpa med det som blir nästa - inte minst en historisk lågkonjunktur och försämrad ojämlikhet. På detta sätt visar Arderns seger den utmaning som alla världsledare står inför under de kommande månaderna och åren: Även om det är svårt att lyckas under pandemin kan det vara svårare att hantera dess följder”, skriver The Atlantic i en kommentar.

”Gör smittskyddet prioriterad fråga i EU”

EU bör gå i bräschen för att göra smittskydd till en prioriterad fråga i utrikespolitiska sammanhang, skriver pandemiforskaren Björn Olsen och tre miljöpartistiska EU-parlamentariker på DN Debatt.

En av åtgärderna de föreslår är bättre djurhållning globalt eftersom pandemier oftast skapas av virus som sprids från djur till människor. Debattörerna uppmanar också EU att driva frågan om minskad antibiotikaanvändning i djurindustrin på allvar.

”EU bör driva på för ett juridiskt bindande avtal där världens länder förbinder sig att minska riskerna för kommande pandemier och utbredd antibiotikaresistens”, skriver EU-parlamentarikerna från MP, Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde,

Pär Holmgren och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

”Kommunerna har svikit sitt psykiatriuppdrag”

”I år är det 25 år sedan som psykiatrireformen genomfördes. Tanken var att människor med psykiska problem skulle kunna få stöd att bo själva och ges möjlighet till ett självständigt liv. Men i stället har denna reform tyvärr lett dem till ensamhet och hemlöshet. Det beror på att kommunerna, som fick huvudansvaret för boende och stöd till människor med psykisk ohälsa, har svikit sitt uppdrag”, skriver sjuksköterskan och tidigare riksdagsledamoten (S), Nalin Pekgul på Expressen Debatt.

”Jag skulle kunna räkna upp hur många fall som helst där kommunen inte ens försöker hitta ett gruppboende till personer som inte kan ta hand om sig själva. När patienterna skrivits ut från sjukhuset och kanske dessutom nekas boende på en vårdinstans, har de ingenstans att ta vägen. Det enda alternativet är ett härbärge, där de kan fara mycket illa, eller att familjerna tar ansvaret”, skriver Nalin Pekgul.

Text: Redaktionen

Bild: TT