Svepet: Biden vägrar ny debatt – så länge Trump har corona

Text: Redaktionen

Bild: TT

M vill köra över regeringen om åklagarpengar

Åklagarmyndigheten borde få mer pengar. Det är oppositionspartierna, som alla föreslagit detta i sina skuggbudgetar, eniga om, erfar TT. Myndigheten har begärt 50 miljoner och efterlyser enligt riksåklagare Petra Lundh en kontinuerlig ökning av anslaget, snarare än stora påslag enstaka år. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig överraskad över att C och L inte lyfte denna fråga under budgetförhandlingarna.

»Då var det uppenbarligen skattesänkningar som var viktigare«, säger hon.

Nu vill Moderaterna köra över regeringen, C och L i riksdagen frågan om mer åklagarpengar, och ska i dag ta kontakt med övriga oppositionen för ett extra tillskott om minst 50 miljoner kronor till Åklagarmyndigheten nästa år, rapporterar SR. 

Regeringen vill stärka vittnesskydd

I dag får kommuner stå för kostnaderna när vittnen behöver skyddas. Linköpingspolisen har fått hård kritik efter medierapporteringen om Yusuf, som sköts i benet av en barndomsvän och gick med på att hjälpa polis att peka ut skytten. Trots vädjan till polisen om skydd för sig och sina anhöriga fick Yusuf det inte, och senare sköts hans kusin till döds vid ett besök i familjens lägenhet. Nu vill regeringen ta ett större ansvar för vittnen och deras anhöriga, rapporterar SVT.

»Vi har en särskild utredare som ser över möjligheterna att just förstärka vittnesskyddet och målsägarskyddet«, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Ebba Busch kritiseras-»använt Säpo som Uber-tjänst«

I sin podd berättar influencern Margaux Dietz att hon efter sin 30-årsfest fått skjuts hem av KD-ledaren Ebba Buschs Säpo-vakter, rapporterar Aftonbladet.Av säkerhetsskäl vill KD inte uppge huruvida Ebba Busch befann sig i samma bil. Men händelsen har väckt irritation och kritik hos tidigare socialminister Annika Strandhäll (S). En partiledare som aspirerar på regeringsmakten borde inte »glida in på en fest med massa berusade personer« och sedan »dra ned på stan för fortsatt festande«, skriver Strandhäll på Facebook, och tillägger att det är »exakt det Folkhälsomyndigheten och statsministern sagt att man inte ska göra«.

Jul utan stor släktfest 

Inga större sammankomster under våren och fortsatt hemarbete under lång tid framåt. Det är den prognos som statsepidemiolog Anders Tegnell ger i en DN-intervju.

»Jag tror inte det är något bra tillfälle för stora släktkalas, speciellt inte om de äldre i släkten är med«, säger han, och påpekar också angående resor att det finns »klara problem med att resa runt i Europa i dag«.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har tidigare uppgett i SVT Agenda att åtgärder för att dämpa spridningen av coronaviruset kommer att finnas kvar i minst ett år.

Regler om coronasmitta hemma dröjer

Omkring hälften av landets regioner har börjat tillämpa de nya reglerna om att den som bor tillsammans med en coronasmittad ska hålla sig hemma en vecka. Men på flera håll dröjer det innan reglerna omsätts i praktiken, enligt smittskyddsläkare som Ekot talat med. De nya reglerna innebär ökad arbetsbelastning vad gäller smittspårning, provtagning och utfärdande av läkarintyg för smittbärarpenning för dem som inte kan jobba hemma.

»Just nu ligger vi nära vår maxgräns för provtagning«, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare, Region Uppsala, till Ekot.

Utrikes

Vill inte debattera om Trump har covid

Den andra presidentdebatten bör ställas in om Donald Trump ännu har covid-19, tycker Demokraternas presidentkandidat Joe Biden, erfar CNN. 

»Vi måste följa mycket strikta riktlinjer. Allt för många människor har smittats och det är ett mycket allvarligt problem«, säger han.

Donald Trump, som däremot uppger sig se fram emot nästa debatt den 15 oktober,  har behandlats mot covid-19 och lämnade sjukhuset i måndags. Ytterligare ett tiotal personer i Vita huset har smittats av coronaviruset.

Trump, som bett sina representanter att pausa förhandlingarna om ett stort stimulanspaket tills efter valet, vilket fått börserna i New York att störtdyka, har enligt den konservativa strategen Ed Rollins valt en »högriskstrategi« inför presidentvalet genom att lämna sjukhuset så tidigt.

»Jag hoppas att han inte rusar tillbaka till kampanjandet förrän de sagt till honom att han inte längre utgör ett hot för andra«, säger Rollins till New York Times. Läkare har varnat för att vi först inom sju till tio dagar vet om Trump säkert har tillfrisknat från covid-19, erfar New York Times. 

Över 3, 8 miljoner amerikaner har redan röstat i presidentvalet. I nyckelstaterna skulle Biden i dagsläget få 49,2 procent av rösterna, och Trump 44,8 procent, enligt realclearpolitics.com.

Facebook tar bort Trumps inlägg

Facebook har tagit bort ett inlägg av president Donald Trump, där Trump utan att presentera bevis uppger att covid-19 är »långt mindre dödligt« än säsongsinfluensa, rapporterar CNN. Enligt Andy Stone, talesperson för Facebook, bryter inlägget mot reglerna om desinformation om covid-19.

Singapore uppmanar till att skaffa barn

Coronapandemin har fått fler invånare i stadsstaten Singapore att skjuta upp planerna på att bli föräldrar, uppger landets biträdande premiärminister Heng Swee Keat, för CNN. Därför kommer staten att erbjuda landets blivande föärldrar ett engångsbidrag, hur stort är ännu oklart. Singapore har ett av världens lägsta födslotal.

Debatter

SvD Debatt föreslår Matilda Ekeblad och Pasi Huikuri, Muf (Moderata ungdomsförbundet), en försvarsunion mellan Sverige och Finland.

»Ett angrepp mot Finland är ett angrepp mot Sverige. Det är redan i dag givet att en konflikt i norra Europa skulle påverka Sverige till den grad att militär mobilisering blir nödvändig«, skriver de, och föreslår också att svenska trupper bör placeras i Baltikum.

DN Debatt efterlyser generaltulldirektör Charlotte Svensson vid Tullverket nya lagar i syfte att mer effektivt kunna agera mot den organiserade brottsligheten. I Tullverkets rapport som presenteras i dag ges en allvarlig bild av läget, där våldsutvecklingen i samhället även ökar smugglingen. Charlotte Svensson efterlyser bland annat

»större möjligheter att kvarhålla kontanter som påträffas vid gränsen när vi misstänker penningtvättsbrott och att i vissa fall bistå åklagare i utredningen av sådana brott«.

Coronatrötta svenska slarvar med avstånden, anser Fredrik Kristell, krisledningschef vid länsstyrelsen i Skåne, på Sydsvenskans debattsida. På regeringens uppdrag följer han hur människor lever upp till nationella smittskyddsråd, och är knappast nöjd.

»Allt fler slarvar med social distansering- i butiker, gym, idrottshallar, caféer, kollektivtrafik och köpcentra. I Skåne är vi tidvis sämst på att hålla avstånden«, skriver han.