Ekonomi / Inrikes

Svepet: Riksdagen och svenska banker i enorm säkerhetsläcka

I en enorm dataläcka från säkerhetsföretag finns bland annat ritningar över Skatteverkets lokaler och Sveriges riksdag.

SVERIGE

Riksdag och banker i enorm säkerhetsläcka

Ritningar över larmsystem, bankvalv och exempelvis skyddet av Sveriges riksdag finns med i en stor säkerhetsläcka, avslöjar Dagens Nyheter. Det är den börsnoterade Gunnebokoncernen som råkat ut för en omfattande dataläcka.

I läckan finns bland annat larmsystem och övervakningskameror på ett svenskt SEB-kontor och ritningar över Skatteverkets kontor i Sundbyberg. Hackarna utsattes för utpressning från hackarna, men betalade inga pengar.

– Att betala var aldrig på tapeten. Det här är kriminella element. Om man betalar dem så hjälper man dem att fortsätta sin verksamhet, säger Gunnebos vd Stefan Syrén till DN.

Man skjuten av polis i Grums

En man skottskadades av polis i Grums under natten. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade mannen gått till angrepp mot poliser som sköt mannen i benet.

– Det är en man som är skottskadad av polis och förd till sjukhus. Inga poliser har kommit till skada, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl på polisen region Bergslagen till Aftonbladet.

Labb ställde inte om för coronatestning trots pandemin

Trots att Folkhälsomyndigheten uppmanade ökad laboratorium till att ställa om verksamheten för att kunna utöka testkapaciteten för covid-tester avvaktade flera regioner, avslöjar Ekot.

Folkhälsomyndigheten uppmanade regionerna att ställa om verksamheten i ett mejl den 29 januari, men den 12 mars hade ändå bara knappt hälften av landets regioner kapacitet för att kunna analysera covid-prov.

– Ja, det hade säkert kunnat gå snabbare, och då handlar det om en prioritering. Allt från högsta ledningen i regionen ner till de kliniska mikrobiologiska laboratorierna för att säkerställa att resurser finns, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten till ekot.

UTRIKES

Amy Coney Barrett godkänd som ny HD-domare

Med röstsiffrorna 52 mot 58 godkändes i natt Amy coney Barrett som ny domare i den amerikanska Högsta domstolen. Republikanerna är nöjda med tillsättningen medan demokraterna är missnöjda.

- Helt objektivt så förtjänar domare Barrett att godkännas till Högsta domstolen. Det amerikanska folket håller med. Om bara några minuter kommer hon att ingå i Högsta domstolen, sade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, precis före omröstningen enligt CNN.

"I dag har Republikanerna trotsat det amerikanska folkets vilja genom att på ett regelvidrigt sätt godkänna en Högsta domstolen-domare", skriver vicepresidentkandidaten, tillika senatorn, Kamala Harris på Twitter . "Vi kommer inte att glömma detta", fortsätter hon enligt TT.

Amy Coney Barrett kommer att sväras in under tisdagen.

Amy Coney Barrett är 48 år gammal och sedan 2017 federas domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt och tidigare juridikprofessor vid University of Notre Dame.

Sju döda efter skolexplosion i Pakistan.

Minst sju personer har dött efter en explosion vid en religiös skola i Peshawar, norra pakistan. Det rapporterar TT.

- Explosionen skedde i ett klassrum under en koranlektion. Någon tog in en väska i klassrummet, säger polisen Waqar Azim till nyhetsbyrån AFP.

Enligt uppgifter till pakistanska tidningar har närmare 70 personer skadats i explosionen. Både barn och lärare finns bland de skadade.

21 döda efter oroligheter i Guinea

Enligt statlig tv har minst 21 personer i Guinea dödats i samband med oroligheter kopplade till presidentvalet den 19 oktober. Den sittande presidenten Alpha Conde säkrade vid valet makten för en tredje mandatperiod.

Oppositionen är kritiska till presidenten och till dödssiffrorna som man menar är ännu högre än vad som rapporterats från statligt håll.

DEBATT

Företagarna: Gå vidare med LAS-utredningen, regeringen! 

En utredning om LAS blir aldrig felfri för alla och måste drivas igenom trots klagomål, menar Günther Mårder, vd för Företagarna och Lise-Lotte Argulander, expert arbetsrätt Företagarna som skriver på Aftonbladet Debatt. 

Utredningen är inte alls bara fördelaktig för arbetsgivare, menar skribenterna och hänvisar bland annat till att en utökad företrädesrätt till fastanställningar för visstidsanställda efter nio månader. I dag ligger den gränsen på 12 månader, skriver artikelfeörfattarna.

”Svensk arbetsmarknad har redan förändrats, nu måste arbetsrätten följa efter", avslutar Mårder och Argulander.

”Sverige behöver ett nationellt vaccinprogram för äldre”

Sverige bör införa ett vaccinprogram mot influensa och pneumokocker, två vanliga dödsorsaker som tillsammans dödar mellan 500 och 700 personer per år, enligt organisationerna. Danmark har tagit täten och infört fri vaccination för äldre över 65, nu bör Sverige göra samma sak. Det skriver tre pensionärsorganisationer tillsammans med Anders Blanck, vd för Lif - de forskande läkemedelsföretagen på DN Debatt.

”Sveriges äldre har rätt till en jämlik behandling. Vi har ännu inte gett upp hoppet om att regeringen ska stå upp för den grundläggande principen i svensk hälso- och sjukvård – också när det gäller vaccination till äldre”, skriver artikelförfattarna.

Carl Bildt: Vad händer dagen efter valet i USA?

Trots valresultatet sitter Trump formellt kvar vid makten mellan den 3 november och 20 januari. Nu börjar det bli nervös i regeringskanslier runt om i världen, skriver tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) på DI Debatt som varnar för att ett otydligt valresultat kan skapa osäkerhet.

”I en sådan situation finns det en akut risk för att ett valresultat som många inte ser som legitimt leder till ett brutalt manövrerande för att med alla konstitutionens möjligheter, och måhända mer därtill, vrida detta åt det ena eller det andra hållet”, skriver Bildt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera