Aktuellt / Politik

Sveriges längst sittande kommunalråd slutar – efter 38 år: »Stor del av mitt liv«

Köping hamnade i Guinness rekordbok när lokalprofilen Hasse P såg till att man gjorde världens största smörgåstårta. Nu kan de räkna in slutdatum för ett annat rekord: Sveriges längst sittande kommunalråd.

Elizabeth Salomonsson har varit kommunalråd (S) i Köping i 38 år och varit kommunstyrelsens ordförande i 35 år. Att leda en kommun har ingen annan gjort lika länge, åtminstone i modern tid.

Men nu ska hon sluta, vid årsskiftet lämnar hon kommunhuset vid torget.

– Jag har varit med väldigt länge och någon gång måste man ju sluta. Jag bestämde mig för ett bra tag sedan. Det är lagom nu när vi har två år kvar till valet, säger Elizabeth Salomonsson till SVT Västmanland.

Två andra tunga S-kommunalråd har den sista tiden bestämt sig för att lämna: Lars Stjernkvist i Norrköping och Anders Teljebäck i Västerås. Men Stjernkvist har varit kommunalråd i ynka 13 år, varav tio som kommunstyrelsens ordförande och Teljebäck i var det i sex år.

– Å ena sidan ska det bli skönt ha tid att göra andra saker, men det känns jobbigt, det är en stor del av mitt liv. Under de här åren har det hänt så oerhört mycket, alla människor som jag träffat och den här rollen som kommunstyrelsens ordförande. Jag har lärt mig något nytt varje dag, säger Salomonsson till VLT.

Fokus har tidigare skrivit om när Salomonsson gick i koalition med M och firade rekordet som den längst sittande kommunalrådet med en jättetårta i sann Tårtgeneralenanda.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera