Inrikes

Rekordhållaren från S går i koalition med M

Svensk politiks verkliga rekordhållare, Elizabeth Salomonsson (S), som styrt Köping sedan 1983, går nu från ett rödgrönt samarbete till den lite udda kombinationen S+M+V+L.

Socialdemokraterna har haft makten i Köping sedan allmänna rösträtten infördes. Efter valet 1998 breddades det till ett rödgrönt styre med S+V+MP. Men i årets val tappade S 7,8 procent till 36 procent och det såg ut att bli lika ovisst i Köping som i riket. Och av de rödgröna återstod bara rött, eftersom MP tappade sin två mandat i valet.

Men förhandlingar över blockgränsen öppnade för ett nytt styre av kommunen. Och Ola Saaw (M) som nu blir ett av fyra kommunalråd är inte helt obekant för rekordhållaren Elizabeth Salomonsson. Han blev oppositionsråd på deltid för över 30 år sedan.

– Alla vi partier som sitter här har varit med och tagit stora beslut, och tagit ansvar för kommunen. Det var viktigt för oss att få till en stabil ledning inför de nya stora beslut som väntar när det gäller bland annat skolan och äldreomsorgen, säger Elizabeth Salomonsson till Bärgslagsbladet.

Knäckfrågan i förhandlingarna var den om friskolor eller ej i Köping.

– För oss var det ett krav att kommunen ska ha en positiv inställning till friskolor, att skicka ut en viktig signal, förklarar Ola Saaw till Bärgslagsbladet.

– Men vi är överens om att en eventuell friskola i så fall måste tillföra något, och det är viktigt att pengarna används i verksamheten. Men visst, vi ska väl inte sticka under stol med att vi från vår sida helst sluppit det, säger Elizabeth Salomonsson.

I övrigt har det, som det verkar, inte funnits några stora stridsfrågor koalitionspartierna emellan.

Elizabeth Salomonsson fortsätter nu som kommunstyrelsens ordförande, och Roger Eklund (S) som dess vice ordförande. Utöver dessa två kommunalråd kommer Ola Saaw och Andreas Trygg (V) att dela på en kommunalrådstjänst.

Fokus #9-18: Om Elizabeth Salomonsson, den svenska rekordhållaren i längst tid som kommunalråd. Läs mer här.

 

 

 

­

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera