Krönika

Törnmalm: Det här kan Nyamko Sabuni lära av Ebba Buschs husaffär

Ebba Busch kanske överlever storyn om Esbjörn, 81. Men Sabuni bör se upp.

Tobleroneskandalen kom smygande. En nyhet här, ett uttalande där. Först efter en vecka tog det fart ordentligt, sedan gick det fort utför Mona Sahlin med ambitioner att ta över som S-ledare.

Nu har en vecka förlupit sedan Esbjörnaffären avslöjades. Alltså nyheten om att KD-ledaren Ebba Busch fått Esbjörn att sälja sin släktgård utanför Uppsala. Han är 81 år gammal, sägs ha problem med minnet och ångrar att han sålde huset.

Än så länge är det en nyhet här, ett uttalande där. Inga krav på avgång. Hade nyheten briserat ett par år före valet så hade Busch redan legat risigt till. Då låg KD och skvalpade runt 3 procent i opinionsmätningarna. Partiledaren satt fast i en parlamentarisk överenskommelse som partiet inte lät henne undslippa. Dessutom var hon starkt ifrågasatt internt, med valrörelsens lyftande kraft långt bort.

En skandal, och allt hade rämnat.

Men Ebba Busch red ut krisen, krossade Hägglunds bunker och skapade sin egen. Mot alla odds höll hon partiet kvar i riksdagen. I dag har KD-ledaren sina kristdemokrater i princip lindade runt fingret. Dessutom tycks hennes supportrar inte låta sig avskräckas av vare sig detta eller kindpusskalas mitt i en pandemi.

Det är gåsegenskaper som vi annars bara ser hos Sverigedemokraterna och på andra sidan Atlanten. Vilket gör det långt ifrån säkert att Esbjörn, 81, blir hennes tobleroneaffär.

– I en rimlig värld med rimliga reaktioner borde detta vara till hennes nackdel, säger en källa.

Så, om Ebba Busch överlever även detta, finns det något att ta med sig från berättelsen om hennes möte med Esbjörn? Tja, upproriska liberalpartister har just serverats receptet för en palatskupp: likheterna mellan Ebbas förvalsstrider och de utmaningar Nyamko Sabuni står inför är slående.

En skandal, och allt hade rämnat.

LÄS OCKSÅ: Törnmalm: Blir bostadsköpet Ebba Buschs Tobleroneaffär?

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera