Aktuellt

Amerikanskt spionage mot svensk försvarsindustri – tog dansk hjälp

Den svenska sjukvården närmar sig på nytt ett läge liknande det i april. Utbildningsministern utesluter inte en stängningar av gymnasieskolorna. Och brittiske premiärministern Boris Johnson i karantän. Läs mer i svepet!

Lika stor covidkris i sjukvården som i april

Inom en till två veckor kan Sverige ha lika många inlagda på sjukhus i covid-19 som man hade under april. Det säger Fredrik Elgh, professor i klinisk mikrobiolog, i SVT:s Agenda. Smittan stiger i en brant kurva uppåt.

– Jag vill beskriva läget som mycket allvarligt, säger han.

Jan Albert, professor och överläkare vid Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska institutet instämmer:

– Det är jätteallvarligt med den här snabba ökningen som vi inte vet när den kommer att toppa, säger han.

Fredrik Elgh vill att man ökar testningen, sätter sjuka och deras kontakter i karantän samt införa användande av munskydd för att bryta kurvan. Han vill att åtgärderna blir striktare och ser nedstängning som en möjlig åtgärd.

***

Gymnasieskolor kan stängas igen

Utbildningsminister Anna Ekström (S) uppmanar alla gymnasie- och skolelever att ta ansvar under julledigheten för att fortsatt kunna hålla skolorna öppna, skriver Expressen. Hon säger att skolorna inte är byggda för en pandemi och att alla har ett ansvar att följa rekommendationerna.

– Det är viktigt att komma ihåg att pandemin inte tar hänsyn till jullovet. De regler som gäller kommer att gälla oavsett vilken högtid vi är inne i, säger Ekström.

Om det skulle krävas är inte utbildningsministern främmande för att stänga skolorna igen om smittan fortsätter att öka.

***

Restaurangerna har tappat 60 procent

De svenska restaurangerna har drabbats hårt av de lokala restriktionerna som har införts i stora delar av landet. Enligt branschorganisationen Visita är försäljningen ungefär 60 procent lägre nu jämfört med samma period i fjol, rapporterar Ekot.

– Det har skett en brutal reaktion på de restriktioner som infördes. Det är fruktansvärt bekymmersamt, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.

Restriktionerna har gett en ”väldigt tydlig beteendeförändring” hos svenskarna och restaurangerna rör sig nu mot ”vårens bottenrekord”. Han tror att det ekonomiska fallet kommer att tillta när alkoholförsäljning blir förbjudet efter klockan 22.00.

***

Svenska forskningschefen: Två år till seger över viruset

Svenske Mikael Dolsten, forskningschef för Pfizers coronavaccin, tror att det nya vaccinet kommer att godkännas inom ett par veckor, skriver SvD.

Men han är osäker på när vi kommer att kunna gå tillbaka till ett mer normalt liv, som innan pandemin. Det beror enligt Dolsten på om Pfizer kan bygga ut produktionen och hur många andra som lyckas.

– Inom ett år ska vi kunna återgå till ett mycket mer normalt liv och om ytterligare ett år senare bör vi kunna deklarera seger över viruskriget, säger han.

Dolsten menar dock att vi måste vara beredda på att det kan blossa upp igen. Han tror också att pandemier är något vi måste vänja oss vid. Fokus skrev i veckan om hans strategi för att vaccinets förvaring.

***

UTRIKES

Spionage mot svensk försvarsindustri via Danmark

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerade på Saab och andra aktörer inom svensk och dansk försvarsindustri, uppger källor för DR. Avlyssningen har enligt uppgifterna skett från Amager söder om Köpenhamn med hjälp av den danska underrättelsetjänsten.

Uppgifterna är en del av avlyssningsskandalen inom den danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Enligt flera källor är det svenska Gripen-programmet ett av målen för spioneriet mot Sverige.

***

Trumpkampanjen minskar ned valöverklaganden

Donald Trumps kampanjorganisation har slopat stora delar av sina federala stämningar av valresultatet i Pennsylvania, enligt Washington Post. En reviderad version av stämningen lämnades in under söndagen. Bland annat har anklagelser om att valarbetare begränsat insynen i rösträkningen för observatörer från Trumps läger strukits. Trump och hans advokat Rudy Giuliani har tidigare påstått att 600 000 röster från Philadelphia och Pittsburgh borde ogiltigförklaras av det skälet.

I helgen benämnde Trump för första gången Joe Biden som vinnare, men upprepade sina obestyrkta påståenden om valfusk.

Men på måndagsmorgonen twittrade Trump på nytt att han vunnit valet.

Boris Johnson isoleras mitt under politisk kris

Boris Johnson som i våras behandlades på sjukhus för covid-19 har isolerats på 10 Downing Street efter att ha mött en smittad parlamentsledamot. Det kommer samtidigt som kritiken hårdnar mot den brittiska regeringens coronstrategi och interna slitningar i kretsen medarbetare runt Johnson.

Boris Johnsons centrala rådgivare Dominic Cummings och kommunikationschefen Lee Cain avgick i förra veckan. Johnson ska nu vara isolerad i tio dagar under en central period i förhandlingarna med EU om Brexit.

***

DEBATT

”Internationellt skattefrälse ett hot mot demokratin”

”Vi måste börja se sambandet mellan den internationella skatteplaneringen, minskad kommersiell och offentlig service på hemmaplan och ökat stöd för rörelser som på olika sätt göder misstro mot demokratin och demokratins institutioner, skriver Johan Enfeldt på Dagens Arena.

Här måste Sverige välja: Skydda skatteplanerande europeiska storföretag mot konkurrens från ännu mer skatteplanerande storföretag, eller prioritera konkurrenskraften för de företag som faktiskt betalar skatt.

Det brukade heta att de verkligt stabila skattebaserna var fastigheter, föda och fattigt folk, men i Sverige har vi alldeles själva gjort fastighetsskatten regressiv. Återstår föda och fattigt folk. Att det redan kommit förslag om höjd moms på mat är förstås en händelse som ser ut som en tanke. Det blir i alla fall svårt att finansiera välfärden så. Det blir också svårt att upprätthålla tillit och förtroende till skattesystemet. Att ens försöka samtidigt som ett internationellt och mäktigt skattefrälse tar sig allt större friheter är ytterst ett hot mot demokratin. Ett stopp för storkapitalets hemlighetsmakeri om skatter låter som ett högst rimligt första steg” skriver Johan Enfeldt.

 

”Betydelsen av maktskiftet i USA ska inte överdrivas”

Positiva tecken till trots menar många iakttagare samtidigt att betydelsen av det amerikanska maktskiftet inte ska överdrivas. Biden har kanske vunnit det första slaget, men resten av kriget återstår. Den nye presidentens vilja och möjlighet till förändring ska inte överskattas. Klockan kan inte bara vridas tillbaka till tiden före Trump. Biden kommer att få fokusera på att hantera den skenande pandemin i USA och dess ekonomiska konsekvenser. Samtidigt ska han ena en svårt splittrad nation#, skriver statsvetarna Niklas Bolin, Kajsa Falasca, Marie Grusell och Lars Nord, på DN Debatt.

”Förhoppningarna om snabba förändringar vad gäller USA:s relationer till omvärlden kan mycket väl komma på skam. Givet de mycket stora utmaningar som den nye presidenten möter på hemmaplan finns begränsat utrymme för snabba stordåd på den globala arenan”, skriver de.

 

”Stoppa ombildningarna av hyresrätt”

”Vänsterpartiet föreslår en annan väg för att råda bot på boendesegregationen. Vi vill bygga fler hyresrätter i de välmående villastadsdelarna. För att motverka segregationen och skapa en blandad stad behöver människor kunna bo i alla delar av Göteborg. Det skulle dessutom möjliggöra mer hållbara kollektivtrafiklösningar och minska bilberoendet i dessa stadsdelar”, skriver V-ledaren i Göteborg, Daniel Bernmar på Göteborgs-Posten Debatt.

”Varje ombildad hyresrätt med rimlig hyra är en förlorad tillgång för hela Göteborg, en tillgång som inte går att återskapa då nya hyresrätter alltid är dyrare. Vänsterpartiet kräver därför ett slutgiltigt stopp för ombildningarna. Göteborg får aldrig bli som Stockholm”.

Fokus skrev i veckan om den ökande andelen privata hyresrätter.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera