Svensk forskare bakom vaccin i pulverform: »Kan rulla ut nästa år«

Text:

Bild: TT

Flera läkemedelsbolag ligger långt framme i utveckling och testande av ett coronavaccin. Men de vaccin som finns klarar förvaring i kylskåpstemperatur max ett dygn. Längre förvaring än så kräver temperaturer på minus 70 grader.

– Kylkedjan kommer att vara en av de största utmaningarna i leveransen av detta vaccin. Även på större sjukhus har man inte kapacitet att lagra vaccin i ultralåg temperatur, säger Amesh Adalja på Johns Hopkins Center for Health Security till Reuters.

Om vaccinets förvaring blir den logistisk utmaning som komplicerar den globala användningen av ett coronavaccin skulle det bli ett svårt bakslag för det motmedel som alla hoppas på.

Men läkemedelsjätten Pfizer verkar ha en lösning.

I Business Insider säger koncernens svenska forskningsdirektör Mikael Dolsten att företaget är på väg att utveckla ett coronavaccin i pulverform.

– I förhållande till covid-19 tror jag att vi nästa år kan rulla ut ett vaccin i pulverform, säger han till Business Insider.

Det skulle möjliggöra att lagra vaccinet under normala kylförhållanden, och att pulvret vid användning sedan blandas med ett spädningsmedel.

Vaccinet från Pfizer och deras partner BioNTech är ett så kallat mRNA-vaccin som använder ett genetiskt material, ett så kallat ”budbärar-RNA” för att instruera kroppens egen vävnad i att producera proteiner som framkallar ett immunförsvar.

Mikael Dolsten växte upp i Halmstad, och fortsatte med läkarstudier i Lund. Där blev han sedan forskningsansvarig för Pharmacias verksamhet i Lund, forskningschef på Astra Draco Lund och Astra Hässle/Astrazeneca i Mölndal. Karriären fortsatte som global forskningschef på Boehringer Ingelheim, samma på Wyeth och blev global forsknings- och utvecklingschef på Pfizer från 2009 när de två bolaget gick ihop.

Han och hustrun Catarina och de tre barnen bor i Scarsdale i norra delarna av New York. Han har beskrivits som den svensk som har störst inflytande över framtidens läkemedel.

Forskningsmiljön kom han in i redan under läkarstudierna i Lund:

– Läkemedelsindustrin var ganska okänd på den tiden, det var inget vi ungdomar hade stött på eller hört talas om. Men ganska tidigt under mina studier fick jag upp ögonen för forskningen. Jag pluggade på läkarlinjen på dagarna och engagerade mig i diverse forskningsgrupper på helger och kvällar, sa han i en intervju i Life Science Sweden 2011.

Och han fick frågan vilka forskningsområden där han då mest hoppades på en lösning:

– Jag måste nog svara med tre saker då: mer specifika behandlingar för cancer, bland annat lungcancer, ännu bättre vaccin samt läkemedel mot Alzheimers sjukdom och demens.

– När det gäller Alzheimer tror jag att vi stegvis kommer att se samma sak ske som hänt inom hiv-vården. På 80-talet var medellivslängden för en patient som diagnosticerats med hiv mellan sex månader och något år. I dag är det ibland mer än 25 år. Samma dramatiska utveckling tror jag är möjlig för demenssjukdomar, svarade Mikael Dolsten.

LÄS OCKSÅ: Därför kommer coronavaccin som tas fram nu bli verkningslösa: »Mutationer«