Aktuellt / Inrikes

Anställda inom sjukvården slår larm: »Det är som en krigszon«

Fler och grövre hot mot poliser, en kvarts miljon coviddöda i USA, och oväder som drar in över Sverige. Det här är morgonens händelser.

INRIKES

Hot mot poliser vanligare

Poliser får motta hot från kriminella nätverk i större utsträckning än tidigare, rapporterar SR Ekot. Just nu har polisen ett 80-tal ärenden där anställda fått motta hot i samband med insatser mot kriminella nätverk och grov organiserad, och där hoten har lett till att poliserna behöver skyddsåtgärder.

– De har koll på var vi bor, vilka bilar vi kör, vilka som ingår i vår familj, var våra barn går på dagis, säger polisen Emma, som egentligen heter något annat, till Ekot.

Sjukhuspersonal larmar

Coronaläget nu är värre än i våras, det larmar personal vid Karolinska sjukhuset i Huddinge om, rapporterar Svenska Dagbladet. Patienterna är alldeles för sjuka och för många, och sjukhusen har inte dragit lärdomar av den tidigare krisen, säger läkare och sjuksköterskor. En läkare, som inte vill bli namngiven, säger att antalet IMA-platser är för få. Det är där man vårdas om man är för sjuk för en vanlig vårdavdelning, men för frisk för intensivvård.

Efter att brister påpekades i våras utökades IMA-platserna från två till fyra, men antalet borde egentligen vara uppåt tio, menar läkaren.

– Det är som en krigszon, av den enkla anledningen att vi försöker bekämpa ett krig. Men oddsen är inte på vår sida, säger sjuksköterskan Camilla Fernlund till tidningen.

Oväder drar in

Ett oväder drar under torsdagen in över Sverige, med mycket hårda vindar och snöbyar som följd. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar om besvärligt väder, och en klass 2-varning om mycket besvärligt väder vid kusten i Västerbottens län. Ovädret har under morgonen lett till inställda tåg, strömavbrott, och att träd har fallit över flera vägar. Elbolaget Vattenfall har fått in flera rapporter om strömavbrott i mellersta och östra Sverige, rapporterar TT.

- Mest drabbat är Bergslagen, Roslagen och Uppland. Just nu berörs 3 378 kunder på 24 ställen, säger bolagets pressekreterare Magnus Kryssare.

UTRIKES

Kvarts miljon coviddöda i USA

Antalet som har avlidit i sviterna av covid-19 i USA är nu uppe i en kvarts miljon, rapporterar Johns Hopkins-universitetet – den högsta dödssiffran för ett enskilt land. Experter säger till New York Times att dödssiffran troligtvis kommer att stiga brant, och att landet snart kommer få se siffror på uppemot 2 000 döda om dagen.

– Allt beror på vad vi gör och hur vi tar oss an det här utbrottet, säger Jeffrey Shaman, professor professor vid Columbia University, som gör datamodeller över smittspridningen, till tidningen.

Australiska elitstyrkor begick krigsbrott

Australiska elitstyrkor ska ha begått flera brott under kriget i Afghanistan, visar en rapport av landets försvarsmakt, skriver BBC. 19 av landets nuvarande eller tidigare soldater ska ha dödat 39 personer mellan 2009 och 2013. De döda ska ha varit fångar, bönder eller civila, skriver man i utredningen.

Krigsbrotten ska ha sitt ursprung i en ”krigarkultur” som löpt amok. Bland annat uppmanades nya rekryter som ännu inte dödat att skjuta ihjäl fångar. Vapen lades ofta i närheten av kropparna i ett försök att dölja krigsbrottet, konstaterar utredningen.

DEBATT

Kritik mot munskyddsstrategi

Tio forskare skriver på DN Debatt att Folkhälsomyndighetens argument mot munskydd står i bjärt kontrast mot vad forskningen visar. Enligt forskarna visar studier i gatumiljö att människor håller längre avstånd från personer med munskydd än dem utan mask. Forskarna vill som minimum se att Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i situationer där det inte är möjligt att hålla avstånd.

Jurister vill se nytt brott

Juristerna Bo Eriksson och Peter Anderson skriver på SvD Debatt att de vill se en straffrättslig konstruktion för att stoppa upprepad brottslighet som riktar sig mot samhällets frid i stort. Juristerna jämför med någon som begår många brott mot en närstående, och att denne då kan dömas för grov kvinnofridskränkning eller grov fridskränkning. För att stoppa återfallsbrottslighet i samhället rekommenderar juristerna att man inför ett liknande begrepp: grov samhällsfridskränkning.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera