Inrikes / Utrikes

Folkhälsomyndigheten: Splittrat ansvar kan ha sinkat covidtesterna

Bert Karlsson kallar dansbandsmomsen för landsbygdsförakt och Trump sparkar sin försvarsminister. Läs mer i morgonens svep.

SVERIGE

FHM: Splittrat ansvar kan ha sinkat covidtesterna

Det tog tid innan testkapaciteten för covid-19 var fullt utbyggd. Skulden för kan ligga på det delade ansvaret mellan stat, region och kommuner, enligt en granskning som Sveriges Radio gjort.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller med.

- Den ganska splittrade bild vi har med 21 regioner gör det naturligtvis ganska problematiskt. Det blir ganska snabbt kapacitetsbrist i sådana system, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SR.

Men Emma Spak, enhetschef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner (SKR) håller inte med.

– Regionerna har en styrka i att de finns nära sin befolkning och kan anpassa sin verksamhet efter de regionala behoven, samtidigt har de en extrem styrka i att kunna samarbeta, säger hon till radion.

Trots 193 000 testade förra veckan – FHM vill testa ännu fler 

Förra veckan genomfördes 193 293 tester för pågående infektion, enligt TT. Nu vill Folkhälsomyndigheten se ännu mer testning.

- Testning är en viktig del i den nuvarande strategin, till skillnad från i våras då den möjligheten inte fanns på samma sätt. Antalet tester kan öka ytterligare, även om jag har stor förståelse för att situationen ute i regionerna är väldigt ansträngd på sina håll, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

Vissa regioner har problem att hinna med i testningen på grund av antingen högt tryck eller brist på kemikalier till analyserna, men enligt Karin Tegmark Wisell ska Sverige kunna testa ännu fler.

- Vi ligger bra till jämfört med många andra länder. Det finns länder som har högre kapacitet och vi borde kunna höja den ytterligare, säger hon.

Storbrand norr om Stockholm

En stor industrubyggnad i Kungsängen totalförstördes under natten efter en kraftig brand. 30 personer från räddningstjänsten har varit på plats för att släcka branden under hela natten. Ingen person har skadats i branden.

- Nu är det så gott som släckt. Men det finns en del efterarbete kvar att göra. Vi måste kontrollera att det inte är några glödbränder kvar i konstruktionen, säger Jarmo Carlsten, inre ledningsbefäl på räddningstjänsten, strax före klockan 7 till TT.

INTERNATIONELLT

Trump sparkar försvarsministern och Fox avbryter Trump-sändning

Donald Trump må ha förlorat valet, men han sitter kvar som USA:s president till och med mitten av januari. Nu har han sparkat sin försvarsminister Mark Esper, som suttit på posten sedan den 23 juli förra året. Trump och Esper har haft konflikter senaste åren, bland annat när Trump ville gå in med militär för att hindra Black Lives Matter-protesterna i juni i år. Det vägrade Esper som nu ersätts av Christopher C. Miller, chef för nationella antiterrorcentrumet NCTC i Virginia.

I går kväll avbröt dessutom Fox News en nyhetssändning med Donald Trumps pressekreterare. Nyhetsankaret Neil Cavuto bröt in i sändningen och meddelade att han inte kunde visa pressekreteraren Kayleigh McEnanys påståenden om valfusk om inte bevis för detta valfusk presenterades.

– Om hon inte har fler detaljer att backa det där med så kan jag inte tolerera att fortsätta visa er det här, sa nyhetsankaret Neil Cavuto när sändningen bröts.

Senatledaren vägrar erkänna Biden

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, vägrar erkänna Joe biden som vinnare av presidentvalet. Presidenten har ”100 procent rätt att undersöka anklagelser om oegentligheter”, skriver han på Twitter. Även republikanen Lindsay Graham menar att Trump inte behöver erkänna valresultatet ännu.

Enligt CNN är Trumps innersta krets kluven till hur situationen ska hanteras. Sönerna Don Jr och Eric Trump vill fortsätta strida mot valfusk medan Jared Kushner och Melania Trump ska ha rekommenderat presidenten att erkänna valförlusten.

Nytt avtal i Nagorno-Karaback.

Azerbajdzjan, Armenien och Ryssland har undertecknat ett nytt avtal som ska avsluta striderna i Nagorno-Karabach, meddelar Armeniens premiärminister och Vladimir Putin.

Avtalet trädde i kraft vid midnatt och ska enligt Putin innebära totalt eldupphör i regionen. Mellan 1 000 och 1 200 personer har bekräftats döda i konflikten.

DEBATT

SKR: Vårdskulden mindre än befarat 

Åtta av tio operationer har kunnat genomföras senaste åtta månaderna, trots pandemin. Det betyder att coronapandemin inte fått lika omfattande konsekvenser för den planerade vården som det på förhand befarades. Det skriver Marie Morell på Sveriges kommuner och regioner på DN Debatt.

Antalet planerade operationer och behandlingar har minskat med drygt 20 procent jämfört med 2019. Färre har sökt sig till akuten och de fysiska besöken i primärvården har minskat med 40 procent. Digitala kontakter har stått för 20 procent av besöken.

Bah Kuhnke: Även en konservativ kan stå upp för hbtqi

Miljöpartiets europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke skriver på Aftonbladet Debatt om EU:s första hbtqi-strategi som presenteras under onsdagen av Ursula von der Leyen och uppmanar SD och KD att ta lärdom av henne i hbtqi-frågor.

”Sverigedemokraterna är inte det enda partiet som motsätter sig hbtqi-personers rättigheter. Inför EU-valet fick Kristdemokraterna sämst ranking i RFSL:s mätning över partiernas hbtqi-politik. I riksdagen har Kristdemokraterna historiskt motsatt sig partnerskapslagen, könsneutrala äktenskap, homoadoptioner och utökat diskrimineringsskydd.

Ursula von der Leyen är ett tydligt exempel på en konservativ politiker som står rakryggad i frågor om hbtqi-personers mänskliga rättigheter”, skriver Bah Kuhnke.

Bert Karlsson: Straffmoms på dansband ett förakt mot landsbygden

Bert Karlsson kräver att dansbandsmomsen sänks till samma nivåer som andra konserter, från 25 procent till 6 procent. Den höga momsen handlar i grund och botten om ”ett förakt mot landsbygden", enligt Bert Karlsson som vill ha en förändring innan hela branschen går i graven.

”Min förhoppning att vi nu under en tid av kris, äntligen skall få våra politiker att vakna. En sänkt och rättvis momssättning är ett steg i rätt riktning för att hjälpa vår bransch. Förenkla även det byråkratiska subventions- och bidragssystemet så dansbanden klarar sig ur krisen”, skriver han på Expressen Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera