Hon föreslås bli nytt språkrör för MP – kan ersätta Lövin: »Trovärdig och stabil«

Text:

Bild: TT

Den 31 januari nästa år ska Miljöpartiet välja nytt språkrör efter avgående Isabella Lövin på en extrakongress. Totalt kandiderar åtta personer till posten. På torsdagen meddelade partiets valberedning att man föreslår nuvarande partisekreteraren Märta Stenevi som Lövins ersättare.

Valberedningen presenterade beslutet i en direktsändning på Facebook. Riksvalberedningens sammankallande Katrin Wissing sade att man har arbetat intensivt och lagt ned ”många timmar” på intervjuer och diskussioner. Wissing motiverade valet med att Stenevi har potential att göra Miljöpartiets politik angelägen för nya väljare.

– Den vi har valt att föreslå är en trovärdig, stabil och engagerande kraft som kommer att kunna samla partiet inför den stundande valrörelsen. Det är en god debattör som kan lyfta vår politik till olika väljargrupper och som kan sätta press på andra partier i klimatfrågan, och som kan formulera de sociala frågorna ur ett grönt perspektiv, säger Wissing.

Märta Stenevi själv sade i samma livesändning att hon var ”otroligt stolt” över valberedningens förtroende. Stenevi sade att hennes första prioritering, om hon blir vald till språkrör, kommer att vara att prata med väljarna. Budskapet var också att Miljöpartiet ska vara trovärdigt i många olika frågor. Man ska inte behöva ”välja mellan klimat och rättvisa”, som hon uttryckte det.

– Om Miljöpartiet ska växa kommer det inte att räcka att vi blir radikala nog för Greta-generationen. Vi måste dessutom få deras mammor och pappor att lita på oss och rösta på oss, så att vi kan göra det som krävs för att stoppa klimatkrisen.

Stenevi utvecklade det med att partiet har sett i valanalyser att det är annat än klimatet som spelar in när man ska lägga sin röst i vallokalen.

– Vi behöver vara tillräckligt trovärdiga i alla samhällsutmaningar för att man ska känna sig trygg med att lägga en röst på oss. Man ska inte undra vad man får för skolpolitik med oss, man får inte undra vad man får för sjukvårdspolitik med oss. Man ska veta det, sade hon.

Märta Stenevi valdes till partisekreterare förra året, när hon utmanade valberedningens kandidat.  Något som lyfts fram som positivt av andra miljöpartister. Källor har tidigare sagt följande om henne till Fokus ”Andra kammaren”:

– Tittar man på henne och statsråden är alla likvärdigt begåvade när det gäller retorik. Sympatiska och gröna. Men Märta har ett inre driv och tar för sig, det manifesterades i att hon kandiderade mot valberedningen och vann, säger en källa.

Niklas Bolin, docent och lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, sade till Fokus före beskedet att valberedningen troligtvis varit på jakt efter någon som är bra på att kommunicera.

– Både i form utav att kommunicera partiets politik, men kanske ännu mer någon som kan kommunicera partiets framgångar i regeringen. Det tycker man att man har varit dålig på, säger Niklas Bolin.

Han har förvånats över att det i förarbetet varit relativt tyst kring att det nya språkröret ska ha en tydlig grön profil.

– Visserligen är Per Bolund biolog i grunden, men hans politiska profil har inte varit så tätt sammankopplad med det gröna. Vilket kan göra att man förväntar sig att det kvinnliga språkröret ska ta den gröna profilen. Men det har jag inte hört så mycket om, säger Niklas Bolin.

Efter att valet av Stenevi blivit känt beskriver han det som ”inte helt oväntat”. Hennes insatser som kommunikatör är det för tidigt att uttala sig om – ”man har inte sett henne så mycket i hetluften” – men valberedningen verkar ha haft ett grönt fokus.

– Det var väl lite grann både och. Både valberedningen och hon själv pratade om klimat, men å andra sidan skulle man betona det här med ojämlikhet i samhället. Det var ett försök till att vara lite bredare. Så lite oklart vilket fokus klimat skulle få under hennes språkrörsskap, säger Niklas Bolin.

Isabella Lövin meddelade i slutet av augusti i år att hon lämnar politiken. Lövin beskrev det då som att det var det bästa för henne, samt för partiet. Hon vill lämna över stafettpinnen i god tid innan valet 2022. När MP hittat en lämplig ersättare kommer hon också att avgå som miljö- och klimatminister.

– Därför är det viktigt att fatta ett beslut nu om jag vill fortsätta att arbeta på toppnivå i politiken eller om jag vill göra någonting annat. Då har jag bestämt mig för att det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken, sade Isabella Lövin till DN i augusti.

I flera opinionsundersökningar på sistone har Miljöpartiet hamnat kring riksdagsspärren på fyra procent. Niklas Bolin vid Mittuniversitetet är inte övertygad om att ett nytt språkrör kommer att ge partiet en dramatisk skjuts uppåt.

– Man ska inte överdriva betydelsen av en partiledare eller ett språkrör. Svenskar röstar mer på ideologi och sakfrågor än partiledare, säger han.

Vem blir det då som väljs till språkrör på extrakongressen i januari? Bara för att valberedningen har fört fram sin favoritkandidat betyder det inte att allt är bestämt. Någon av de andra kandidaterna kan fortfarande bli nytt språkrör. Valberedningen har gett de övriga kandidaterna helgen på sig att fundera.

– Miljöpartiets språkrörsval skiljer sig från hur det ser ut i de övriga partierna. En nominering betyder definitivt inte att det är klart. Jag tror att det finns en rätt så stor chans för att det kommer finnas fler kandidater kvar på kongressen, och potential för en jämn omröstning, säger Niklas Bolin.

Möjligheten finns också att en oväntad kandidat kommer in från sidlinjen, strax innan kongressen. Det hände vid Miljöpartiets kongress 2002. I sista sekund hoppade Claes Roxbergh av, till förmån för Peter Eriksson.

– I Miljöpartiet är det inte alls omöjligt. Alice Bah Kuhnke är det nog många miljöpartister som hoppas på fortfarande, säger Niklas Bolin.

 

Fakta: De vill bli nytt språkrör

Janine Alm Ericson: riksdagsledamot sedan 2014, från Alingsås. Är gruppledare för MP i riksdagen, har tidigare varit ekonomisk-politisk talesperson.

Annika Hirvonen: riksdagsledamot sedan 2014, från Sundbyberg. Gruppledare i riksdagen och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor.

Rebecka Le Moine: riksdagsledamot sedan 2018, från Linköping. Talesperson för biologisk mångfald. Fick Världsnaturfondens (WWF) utmärkelse Årets miljöhjälte 2017.

Åsa Lindhagen: jämställdhetsminister sedan 2019, från Stockholm. Riksdagsledamot 2018—2019, socialborgarråd i Stockholm 2014—2018.

Karolina Skog: riksdagsledamot sedan 2019, tidigare miljöminister 2016-2019 . Är partiets ekonomisk-politiska talesperson och budgetförhandlare. 2010-2016 var Skog kommunpolitiker i Malmö.

Märta Stenevi: partisekreterare sedan 2019, från Malmö. Stadsbyggnadskommunalråd i Malmö 2016—2018, regionråd i Skåne 2014—2016.

Pernilla Stålhammar: riksdagsledamot från Stockholm sedan 2014, sitter i dag i socialutskottet.

Elin Söderberg: kommunpolitiker från Umeå. Har varit ordförande i partiets Klimatnätverk 2015-2019.

Källa: TT