MP: Klimatomställningen gör våra liv bättre

Politiken behöver hopp, säger Miljöpartiets Daniel Helldén i Almedalen – och pekar på att en annan värld är möjlig.

Text: Gustav Sjöholm / Anja Haglund / TT

Bild: TT

– Vi måste göra en förändring. Men det kommer att göra våra liv bättre, säger han i sitt tal.

Daniel Helldén gör premiär i ett soligt och hett Almedalen inför en publik på cirka 900 personer.

I sitt tal lyfter han värdet av den svenska naturen – och pekar på att den är en viktig del i klimatomställningen.

– Som barn upplevde jag naturen som förtrollande och magisk. Som vuxen vet jag vilken otrolig styrka som finns i den. För i Sveriges fantastiska natur ryms potentialen att hantera klimatutmaningen, säger Helldén.

Han talar om klimatomställningen som något positivt, även om förändringen kan verka skrämmande.

– Det finns de som säger att en omställning skulle innebära alldeles för stora uppoffringar. Inget kunde vara mer fel. Förändring är nödvändig, men också möjlig.

Fyradagarsvecka

Helldén anklagar regeringen för att missa chansen.

– Är det något som gör mig förbannad så är det att vi sitter på all kunskap och ändå tvingas se på medan regeringen ökar utsläppen mitt i brinnande klimatkris.

Daniel Helldén kopplar i sitt tal också fyradagarsveckan till klimatomställningen och att bygga ett hållbart samhälle.

– Lika lite som vi ska bränna ut planeten ska vi bränna ut varandra, säger han.

Kritiker har varnat för brist på personal och att Sverige kan tappa tillväxt och skatteintäkter om fyradagarsveckan blir verklighet. Helldén betonar i en intervju med TT att en del av arbetskraftsbristen beror på att folk sliter ut sig och lämnar yrket.

– Vi är ju övertygade om att det här kommer att innebära att vi klarar arbetskraften som behövs. Vi får ett hållbart arbetsliv som gör att folk klarar att leva drägligare liv med mindre sjukskrivningar.

Statligt skogslån

För att vi ska kunna få fortsatt livskvalitet också framöver måste vi inse att våra resurser inte är oändliga, säger Helldén i sitt tal.

Tidigare under dagen presenterade MP ett förslag om ett förmånligt, statligt skogslån till skogsägare för att undvika kalhyggen.

– Det är politikens ansvar att se till att skogsägare kan få lönsamhet i att bruka skogen utan att förbruka den, säger Helldén.

Partiet bedömer att omkring tio procent av skogsägarna kan nappa på erbjudandet, vilket inte innebär "några stora kostnader" för staten.

***