Aktuellt / Inrikes

Mobildata visar: Svenskarnas resande minskar efter skärpta restriktioner

Fler stannade hemma i veckan, Biden vinner Georgia, och Moderaterna kommer med skuggstrategi mot coronaviruset. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Många stannar hemma

Mobildata från Telia som SVT tagit del av visar att svenskarnas resande har minskat i veckan. I måndags meddelade statsminister Stefan Löfven skärpta restriktioner, och under måndag till onsdag minskade resandet med mellan 2 och 4 procent jämfört med samma period förra veckan.

– Det verkar som att människor lyssnar på rekommendationerna och håller sig hemma. Vi är ännu inte riktigt nere på nivåerna från i våras, när pandemin började, men börjar närma oss, säger Kristofer Ågren, dataanalyschef på Telia, till SVT.

Oordning på sjukhus

Patienter med coronasymtom och patienter som söker vård för andra – icke-corona-relaterade – symtom blandas på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

– Det var katastrof. Det låg gamla och sköra människor i samma sal som de som hostade hela natten, säger Sara, 46, till tidningen.

Sjukhusets läkarchef skriver i ett mejl att man ännu inte sett någon smittspridning på akuten.

Fler blir av med sjukpenning

Allt fler blir av med sjukpenningen, när deras arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar, rapporterar SR Ekot. Hittills i år hade 40 procent av alla sjukfall fått avslag av Försäkringskassan. Förra året låg siffran på 29 procent.

– Det är inte acceptabelt, vi kan inte ha det så, människor måste kunna ha ekonomisk trygghet och få gå igenom sin vårdinsats eller rehabilitering för att komma tillbaka till sitt arbete, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till Ekot.

UTRIKES

Biden vinner Georgia

USA:s tillträdande president Joe Biden vinner delstaten Georgia, visar en officiell omräkning. Biden slog rivalen Trump med 12 284 röster, en vinstmarginal på under 0,5 procent. Trumps juridiska rådgivare Jenna Ellis kallar resultatet ”förväntat”, och tillade – utan bevis – att delstaten har räknat om ogiltiga röster.

WHO avråder från läkemedel

Världshälsoorganisationen WHO avråder från användandet av läkemedlet remdesivir, oavsett hur sjuk en person är, rapporterar Reuters. Efter kliniska studier har organisationen kommit fram till att läkemedlet har liten eller ingen klinisk effekt mot covid-19. Tidigare studier har antytt att Remdesivir kan förkorta sjukdomsförloppet, och det användes bland annat av Donald Trump när han insjuknade av coronaviruset.

DEBATT

M:s skuggstrategi

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar i dag på DN Debatt den strategi de hade valt för att bekämpa coronaviruset – om de hade haft regeringsmakten. Regeringens strategi i höst har slaget fel, skriver man. M skulle öka provtagningen, ha en mer systematisk smittspårning, samt lägga om den ekonomiska strategin för att hindra branscher från att slås ut nu.

– Vår bild är att ingenting har gjorts, skriver man.

Fler ska tillåtas vid begravningar

”Människor har behov av att sörja och ta avsked, det får vi inte ta ifrån dem”, det skriver begravningsentreprenören Leif Eriksson på SvD Debatt angående regeringens maxtak på åtta personer vid allmänna sammankomster. Han konstaterar att vid en begravning får maximalt fem anhöriga vara närvarande, om man räknar in närvaron av en präst, en kyrkvaktmästare och en från begravningsbyrån. Det är absurt, skriver han, jämfört med hur Ikea och andra stora köpcentrum fortsatt får hålla öppet.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera