Aktuellt

Ny rapport: Äldreboenden med fler timvikarier drabbades hårdare av Corona

Arbetsbelastningen på sjukvårdspersonalen blir allt hårdare med längre arbetspass i spåren av ökad smittspridning. Smittskyddsläkare kräver ökad testning, men testlaboratorierna varna för överbudspolitik i testningen. Läs mer i Svepet!

Hårdare arbetspass för sjukvården

Intensivvårdspersonal på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge tvingas återigen jobba längre arbetspass för att klara trycket av coronapatienter, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Personalens treskift förändras till tvåskift och de tvingas arbeta 12,5 timmar per pass i stället för 8 eller 10 timmar. Men till skillnad från i våras får personalen mer ledigt mellan passen.

***

Smittskyddsläkare vill testa mer

Drygt två tredjedelar av regionernas smittskyddsläkare, 15 av 21, kräver att regeringen ska göra mer för att öka testkapaciteten för covid-19, visar en enkät som TV4 Nyheterna gjort.

– Det är ett jätteviktigt instrument att använda i smittskyddsarbetet, och det vi behöver är en ökad provtagningskapacitet, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.

Sju regioner har tidigare slagit larm om att de nått maxkapaciteten för testningen.

Samtidigt riktar representanter för testlaboratorierna kritik mot vad de kallar övertestning  (se Debatt nedan!)

***

Färre anställda och fler timvikarier ökade smittan

De äldreboenden som i våras drabbades hårt av smittspridning hade i regel färre anställda och fler timvikarier än boenden som klarade sig bättre. Det visar en undersökning som LO-förbundet Kommunal gjort med 1 500 skyddsombud och arbetsplatsombud på drygt 1 000 äldreboenden enligt Sveriges Radio Ekot.

– Den visar att om man har en större andel timanställda, har man inte skyddsutrustning och har man inte bra utbildning och följer basala hygienrutiner, ja då ökar smittspridningen, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Resultaten visar även att det på de mer drabbade boendena var fler som gått till arbetet trots att de hade symtom.

***

Professor varnar för nedstängning

Professorn i nationalekonomi, Lars Jonung, varnar för att en nedstängning av Sverige skulle kasta landet in i en ännu värre ekonomisk kris. Det säger han till SVT. Jonung menar att det skapar problem för ekonomin utan att bevisligen minska dödstalen.

– Hittills ger forskningen föga stöd för lockdowns... Det blir ekonomisk harakiri, säger han till SVT.

***

Årets julklapp: ett stormkök

Ett stormkök blir årets julklapp 2020, enligt HUI Research. Motiveringen är att coronapandemin har fått svenskarna att återupptäcka den svenska naturen. Det är 30:e året i rad som HUI utser årets julklapp.

– Det har lett till en mycket stark trend där vi svenskar umgåtts mer utomhus, både i lokala grönområden och på längre vandringar. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

***

UTRIKES

Trump sparkar cyberchef som motsäger röstfusk

President Donald Trump sparkar chefen för landets cybersäkerhet, Chris Krebs. Skälet är att han vid flera tillfällen tillbakavisat påståenden om omfattande röstfusk i presidentvalet.

Som chef för cybersäkerhetsmyndigheten Cisa skrev Krebs i förra veckan under ett uttalande tillsammans med en rad säkerhetstjänstemän, där de skrev att valet 2020 var det ”säkraste i USA:s historia”.

”Det senaste uttalandet från Chris Krebs om säkerheten i valet 2020 är mycket felaktigt, eftersom det har förekommit omfattande oegentligheter och bedrägerier,” skriver Trump på Twitter.

***

Poströstkritik kostade Trump segern

Donald Trumps upprepade kritik mot poströstning inför presidentvalet kan ha kostat honom segern i den jämna delstaten Georgia, säger Georgias republikanske statssekreterare Brad Raffensperger, rapporterar Bloomberg. Enligt Raffensperger bidrog Trumps misstänkliggörande till att över 24 000 väljare som röstade i det republikanska primärvalet inte röstade alls i presidentvalet, vilket bidrog till att Joe Biden kunde vinna i delstaten med runt 14 000 rösters marginal.

Raffensperger riktar också kritik mot det han kallar ”en kampanj bestående av desinformation och rena lögner” från det egna partiet mot valprocessen i Georgia.

***

80 000 drabbade av orkanen Iota

Orkanen Iota har dragit in över Nicaraguas nordöstra kust – med vindar kraftiga nog att rasera hem och riva upp träd med rötterna, skriver Bloomberg. När orkanen Iota nådde land försvagades den något och har kategoriserats ner från nivå fem till nivå fyra.

Iota väntas orsaka dödliga jordskred. En humanitär kris befaras, bara veckor efter att orkanen Eta ledde till 100 människors död och tvingade tiotusentals människor att evakuera i Centralamerika.

Enligt myndigheterna i Nicaragua kommer 80 000 familjer att påverkas av orkanen.

***

Tiotusentals på flykt i Tigrayprovinsen

Personer som flytt undan striderna i Tigray-provinsen i norra Etiopien vittnar om fasanfulla upplevelser, skriver AFP. Tiotusentals personer har flytt undan striderna och FN har varnat för att den hastigt uppblossade konflikten riskerar att leda till en omfattande humanitär kris.

Inbördeskriget som håller på att blossa upp i Etiopien kan slita itu landet, skriver BBC:s Alex De Waal i en analys om de eskalerande oroligheterna. Förutom att de båda sidorna har olika syn på landets historia så handlar slaget i slutänden om Etiopiens grundlag. Landets federala system där stora etniska grupper styr de egna regionerna. Regionen Tigray, som styrs av Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), har inte krävt självständighet, men de pågående konfrontationerna är ett steg på vägen dit, enligt De Waal.

***

Corbyn tillbaka i Labour

Den förre ledaren för det brittiska Labourpartiet, Jeremy Corbyn, kommer att återfå sitt medlemskap i partiet, rapporterar flera brittiska medier. Corbyn stängdes tillfälligt av från partiet i slutet av oktober sedan han sagt att uppgifterna om utbredd antisemitism i partiet var överdrivna. Efter att han nu backat från uttalandet kan han åter vara välkommen i partiet igen.

***

DEBATT

”Mörk framtid för Liberalerna”

”Med alltjämt sviktande opinionssiffror utkämpar Liberalerna en inre strid om vilket politiskt block de ska luta åt. Frågan är om något av alternativen kommer att hjälpa partiet att vinna tillbaka väljarna.

En klar majoritet på partirådet för några år sedan sa visserligen ja till att inleda detta samarbete med Socialdemokraterna. Ett återkommande argument var att Sverigedemokraterna på så vis skulle utestängas från inflytande. Sedan kom en ny partiledare, Nyamko Sabuni, och hennes gäng hör till dem som inte gillade januariavtalet”, skriver Björn Elmbrandt på Dagens Arena.

”Dessvärre har partiets gamla roll som frihetlig och social idéspruta i svensk politik gradvis eroderat. Fråga en väljare om hen kan nämna en av Liberalernas viktigaste frågor och chansen att du få ett svar är nära noll. Framtiden för detta parti har därför sällan sett så mörk ut som nu”, skriver Björn Elmbrandt.

 

”Överbudspolitik i kraven på testning”

”Att som nu sätta upp mål om ökad testning utan övre tak är varken ansvarsfullt eller hållbart. Ansvariga politiker bör motstå frestelsen att genom överbudspolitik visa handlingskraft i denna svåra tid”, skriver åtta representanter för testlaboratorier på Dagens Nyheter Debatt.

”Denna masstestningsstrategi har inte vid någon tidpunkt varit väl förankrad hos de kliniska mikrobiologiska laboratorierna, vilka ju är de som ska verkställa målet. Myndigheter och politiker har brustit i att tidigt undersöka laboratoriernas förutsättningar att på ett långsiktigt hållbart sätt klara av uppdraget utifrån sin möjlighet att hitta instrument, reagens, förbruknings­material och inte minst personal.

Vi uppmanar samtliga berörda myndigheter att skyndsamt utreda undanträngningseffekterna av den nu pågående masstestningen. Att som nu sätta upp mål om ökad testning utan övre tak är varken ansvarsfullt eller hållbart. Ansvariga politiker bör motstå frestelsen att genom överbudspolitik visa handlingskraft i denna svåra tid”, skriver de åtta på DN Debatt.

 

”Nytt skattesystem ger fler jobb, högre BNP och tillväxt”

”Med sänkt inkomstskatt, enhetlig kapitalskatt och proportionell fastighetsavgift får Sverige högre sysselsättning, ett engångslyft av BNP och högre tillväxt därefter. Inkomsterna skulle stiga på sikt. Drivkrafterna att inkomstomvandla minskar. Investeringar blir mindre skattedrivna”, skriver ekonomen Klas Eklund på Dagens Industri Debatt.

”Skillnaden i skatt på arbete och kapital ger starka drivkrafter för att omvandla tjänsteinkomst till kapitalinkomst. Fastighetsskatten är regressiv och missgynnar hyresboende medan den gynnar högt belånade, dyra ägda bostäder. Momsen är tryfferad med irrationella undantag. Kapitalinkomstskatterna varierar från tillgång till tillgång”, skriver Klas Eklund, Senior Economist, Mannheimer Swartling, skatteutredare och presenterar några av sina förslag från en nyutkommen ESO-rapport.

”Reformen skulle ge högre sysselsättning, ett engångslyft av BNP och högre tillväxt därefter. Inkomsterna skulle stiga på sikt. Drivkrafterna att inkomstomvandla minskar. Investeringar blir mindre skattedrivna”, skriver Eklund.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera