Rekordmånga långtidsarbetslösa i Sverige: »Aldrig varit så hög siffra«

Text:

Sverige

Rekordmånga långtidsarbetslösa

Mer än 170 000 personer är långtidsarbetslösa i Sverige. Jämfört med samma period 2019 har 25 000 fler personer gått utan ett jobb de senaste tolv månaderna.

– Läget generellt på Arbetsmarknaden har stabiliserats nu under hösten och arbetslösheten ligger på 8,8 procent i oktober. Men det är närmare 173 000 personer som är långtidsarbetslösa, som har varit arbetslösa i mer än tolv månader, och så hög har den siffran aldrig varit, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till Ekot.

Gäng kopplas till angrepp mot Sigtuna kommunhus

I fredags besköts Sigtuna kommuns trygghetscenter i Märsta. Kvällen efter punkterades däck på en polisbil och senare kastades en molotov-cocktail mot kommunhusets huvudentré.

Nu kopplas händelserna till kriminella nätverk i området, skriver DN.

– Vi jobbar utifrån den tesen och att det är en reaktion på vårt och kommunens arbete mot det kriminella nätverk som finns i Märsta, säger Martin Wallin, samordnare mot grov organiserad brottslighet i Sollentuna lokalpolisområde till DN.

Flera personer har anhållits för händelserna men förnekar brott.

Vänsterpartiet: stäng minkfarmarna

På grund av spridningsrisken av det muterade coronaviruset som spridits från mink till människa i Danmark vill Vänsterpartiet nu avveckla alla svenska minkfarmar. Det säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till TT inför onsdagens partiledarmöte om coronaläget.

— Vi vill se en skyndsam avveckling av de svenska minkfarmarna, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till TT.

Internationellt

Republikanskt mothugg

Republikanerna är splittrade i frågan om huruvida man ska stötta Donald Trump i processerna mot valresultatet eller om man ska acceptera Joe Biden som segrare och gå vidare, skriver TT.

Bland republikanerna som ansvarat för rösträkningen i flera delstater finns inga misstankar om valfusk. Ohios delstatsminister Frank La Rose:

— Människan har en mycket stor förmåga att hitta på saker som inte är sanna om val. Konspirationsteorier och rykten och allt sådant löper amok och av någon anledning skapar val den typen av mytologi, säger republikanen Frank LaRose från Ohio.

BJP-seger i viktig indisk delstad

Premiärminister Narendra Modis styrande koalition vinner valet i delstaten Bihar, den tredje mest folkrika i landet.

"Det här resultatet speglar inte bara tilltron från de fattiga, arbetarna, bönderna och ungdomarna till Modis regerings framgångsrika kamp mot coronaviruset, utan är också en läxa för de som vilselett landet", twittrar BJP:s andreman, inrikesminister Amit Shah enligt TT.

Valet har setts som en folkomröstning om Modis coronahantering.

Tung republikansk senatseger

Republikanen Thom Tillis behåller sin plats i senaten efter att ha besegrat demokraten Cal Cunningham som erkände nederlaget under natten till onsdagen.

Republikanerna har i nuläget 49 platser i senaten mot demokraternas 48. Två val i Georgia och ett val i Alaska återstår. Georgiavalen avgörs i januari.

DEBATT

Rädda barnen ”vartannat barn född 2000 har upplevt ekonomisk utsatthet”

Nästan hälften av alla barn födda 2000 har någon gång levt i ekonomisk utsatt situation. Det skriver Helena Thybell från Rädda barnen och Tapio Salonen, professor vid Malmö högskola  på DN Debatt.

Resultatet av denna studie visar att nästan hälften av alla barn i denna årskull åtminstone vid något tillfälle befunnit sig i en ekonomiskt utsatt situation under sin uppväxt, 53.726 av 113.432 barn (47,4 procent)”

”Vi ser en växande uppdelning mellan de som har en förankring på arbets- och bostadsmarknaden, det vill säga de som har ”kommit in” i välfärdssystemen och de som inte har det. Detta går på tvärs mot vår självbild av vår inkluderande välfärd”, skriver artikelförfattarna.

Överläkare i psykiatri: ”Råder ingen brist på kanske-kvinnor”

Män ratas i högre utsträckning än kvinnor, menar Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri i Expressen debatt.

”Sedan en tid skrivs det flitigt från kvinnligt håll om den så kallade kanske-mannen. Men faktum är att allt fler män ratas i dagens samhälle. De vittnar om misslyckade kontakter med kvinnor, möten som efter en tid rinner ut i sanden därför att kvinnorna inte vill gå in i fasta förhållanden”, skriver han och fortsätter.

”Med all respekt för båda kvinnors personliga erfarenheter tyder mycket på att män ratas i betydligt större utsträckning än kvinnor om man ser till den större bilden. Förklaringen är enkel; 57 procent fler kvinnor än män är registrerade vid svenska universitet och högskolor och av de som tar examen är cirka 65 procent kvinnor och 35 procent män. Kvinnorna är nu i majoritet på i stort sett varje universitetsutbildning"

Le Moine (MP): Förbjud gigantiska kalhyggen

Miljöpartiets språkrörskandidat Rebecka Le Moine vill förbjuda gigantiska kalhyggen. Det skriver hon på SvD Debatt.

”Det är hög tid att sluta blunda för skövlingen som pågår i Sverige, och fasa ut destruktiva jättekalhyggen. Vi måste sätta en maxgräns för hur stort ett kalhygge får vara, och införa en skogsfond för att skynda på och ekonomiskt stötta omställningen till ett modernt och kalhyggesfritt skogsbruk”, skriver hon på SvD Debatt.