Ekonomi

Stark ekonomisk återhämtning i Sverige – men andra smittvågen ökar oron

Återhämtningen i ekonomin var starkare i Sverige och omvärlden än väntan under början av hösten. Men den snabba smittspridningen nu skapar osäkerhet om hur 2020 slutar. Så kan finansminister Magdalena Anderssons budskap i dag sammanfattas.

Det gick bättre än väntat det tredje kvartalet, men det som nu sker i smittspridning riskerar dämpa återhämtningen, förklarade Magdalena Andersson på en presentation om det ekonomiska läget i dag.

– Men det finns många osäkerhetsfaktorer, ekonomiska prognoser är alltid svåra att göra men svårare än normalt nu, sa hon.

Arbetslösheten har inte ökat och sysselsättningen inte minskat sen juni, efter en stark ökning under coronautbrottet under våren.

Till orostecknen hör att 170 000 personer varit arbetslösa längre än 12 månader, alltså sedan före coronautbrottet. Det finns också en snabbt växande grupp som varit arbetslösa 6–12 månader, och konkurrensen om de lediga jobben ökar.

Regeringen reviderar inte sin prognos för bnp-utvecklingen utan tror att landet landar i en bnp-minskning i år på -4,6 procent. Under 2021 tror de bnp i stället växer med 4,1 procent.

De svenska krisåtgärderna ligger på en liknande nivå som Norge och Danmark, runt 16 procent av bnp, konstaterade finansministern också.

Men hon visade samtidigt på två mått på den ekonomiska aktiviteten som nu visar på en ganska snabb nedgång (se nedan).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera