Ekonomi / Ekonomibloggen

USA-valet: Börsen stiger – trots en oklar valutgång

Trots att presidentvalet i USA är oavgjort stiger börserna. Investerarna ser flera ljuspunkter och att amerikanska bolag tjänar på en utdragen rösträkning.

När Stockholmsbörsen öppnade på onsdagsmorgonen steg aktiekurserna. Då hade vallokalerna i USA knappt hunnit stänga och presidentvalet var således långt ifrån avgjort.

Normalt sett ogillar finansmarknaden och investerare osäkerhet, oklarhet och det omätbara. Men det hindrade inte finansmarknadens aktörer att köpa aktier till allt högre pris.

I Europa var mönstret snarlikt, även om börserna först öppnade ner skedde en återhämtning under dagen. Få fästa någon större vikt vid ovissheten och det svårbedömda läget.

I skrivande stund leder demokraternas Joe Biden något över republikanernas Donald Trump, men rösträkning pågår ännu i ett antal delstaterna som nu väntas avgöra valutgången.

Även i terminshandeln pekade kurvorna uppåt under onsdagen. Den termin som speglar börsindexet S&P 500 var någon procent upp liksom Dow Jones-terminen. Nasdaq 100-terminen var på eftermiddagen upp nära 4 procent.

Inför valet fanns en oro på finansmarknaden över ett scenario där Joe Biden blir president men att republikanerna får majoritet i senaten.

Räntestrategen Peter McCallum på finansfirman Mizhuho uppger för Bloomberg det som inför valet oroade marknaden allra mest var en situation där makten delas mellan de två partierna. Bäst är om det blir en tydlig vinnare i republikaner eller demokrater, enligt McCallum.

I korten låg en så kallad "blå våg", där demokraterna skulle ta makten. Men med allt fler röster räknade börjar det snarare peka mot att republikanerna får majoriteten i senaten, och att demokraterna även fortsättningsvis har majoritet i representanthuset. Precis vad räntestrategen Peter McCallum oroade sig över.

Marknaden hade dessutom prisat in att en klar seger för Biden eller Trump skulle innebära rejäla stimulanspaket. Med en vinst för demokraterna i senaten skulle stimulanspaket vara i storleksordningen om 2000 miljarder dollar, medan republikanerna väntas lägga ett paket på en fjärdedel så mycket – 500 miljarder dollar. Men om partierna behöver kompromissa fram en lösning utgår man från att det hela kommer vattnas ur.

Timmar senare när New Yorkbörserna öppnade, halv fyra svensk tid, upprepades mönstret: börsen steg.

Kelvin Tay på investmentbanken UBS uppger för Bloomberg att det låsta läget i presidentvalet, med en utdragen rösträkning och eventuellt en juridiska mangling kan driva aktiemarknaden i en positiv riktning. Genom att Trumps skattelättnader från 2017 kvarstår och eventuella förändringar på den punkten skjuts på framtiden får  företagens lönsamhet en rejäl skjuts. Det är inte osannolikt att detta är vad som reflekteras i börskurserna just nu.

Dock pekar många marknadsbedömare att en volatil börs stundar framöver när olika scenarier ska prisas in i börskurser. Särskilt som kapitalet inte rör sig till räntepapper på grund av att räntorna är oattraktivt låga.

Läs fler inlägg i ekonomibloggen här!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera