Boris Johnsons stora rädsla ett faktum – får ta tillbaka löftet om en »normal jul«

Text:

Bild: TT

Boris Johnson var tydlig. Efter ett år av strandade brexitförhandlingar, pandemi, restriktioner och en smittspridning som vägrar låta sig bromsas ville han vara på det klara med en sak.

I onsdagens premiärministerfrågestund förra veckan kritiserade Labourledaren Keir Starmer Boris Johnson för att göra för lite. I en tid med ökad smittspridning måste hårdare restriktioner över julen införas, menade han.

Boris Johnson tröttnade på Labourledaren.

— Jag önskar att han hade mod nog att säga vad han egentligen vill göra, vilket är att stoppa alla planer som människor har gjort och att stoppa julen. Det är det han menar.

Kort därefter följde han upp på samma tema. Vid en presskonferens sa han att landet inte ska kriminalisera julen. Det går inte att göra så. Det är inhumant, sa premiärministern.

Tidigare hade Boris Johnson presenterat vissa lättnader i restriktionerna under julhelgen. Det skulle bli tillåtet att träffa två andra hushåll under det fem dagar långa firandet, men där går gränsen.

— När vi säger att tre hushåll kan träffas på tre dagar menar vi att det är ett maxtak. Inte en målsättning, sa han.

Tre dagar senare gick planerna åt pipsvängen. Det blev inte Keir Starmer som fick ställa in julen, den delikata uppgiften hamnade på Boris Johnsons egna bord.

— Jag förstår att detta är nedslående, men vi har sagt genom hela pandemin att vi måste lyssna på vetenskapen. När vetenskapen ändras måste vi ändra vårt agerande, sa den nedslagne Boris Johnson. I stället för ett utökat firande tillåts ingen i de delar av landet med högst smittspridning att träffa andra under julhelgen.

För Boris Johnson själv var inte ett muterat virus vad som stod högst upp på önskelistan. Parallellt med pandemibekämpningen förhandlar landet med EU om utträdet om EU. Med tio dagar kvar fortsätter förhandlingarna, men varken EU eller Storbritannien har flaggat för att några stora framsteg hittills har gjorts. EU säger sig komma med ”mycket generösa bud”, medan källor från Storbritanniens regering pratar om att det behövs ”betydande förändringar” i Bryssel. Om inget avtal nås innan årsskiftet kommer WHO:s handelsregler att börja gälla och kritiker menar att det kan påverka priserna för konsumenterna i butikerna.

Boris Johnson själv har försökt lösa knutarna genom telefonsamtal med Ursula von der Leyen, det senaste i fredags. Men oenigheterna i fiskefrågan är fortfarande för stora och klockan tickar.

Kanske gör den det även för Johnson. De Tory-trogna medierna har alla kritiserat premiärministern hårt för pandeminhanteringen de senaste dagarna. The Times kallade Johnsons nya besked i julfrågan för ”U-svängarnas moder”. Daily Telegraph har noterat ett ”mönster i att lova en sak men leverera något annat” och Daily Mail frågar sig om ”premiärministern har någon aning om vad han håller på med”

Men Boris Johnson kämpar på. Han har överlevt missade deadlines i Brexit tidigare och hittills har han överlevt som premiärminister. Han har lyckats ingjuta viss optimism i landet efter att ha satt igång vaccineringen först i Europa och det finns tid för att lösa förhandlingarna med EU.

Men någon tid för lugn och ro blir troligen inte julen för den excentriske premiärministern. På julafton är det en vecka kvar innan Storbritannien kraschar ut ur EU. Kanske kommer julklappen bara senare än vanligt i år för Boris Johnson.

LÄS OCKSÅ: EU och Storbritannien – en skilsmässa från helvetet i flera akter