Inrikes

Fackförbund larmar: Anställda tvingas till kontoret – trots ökad smittorisk

Här är morgonens nyhetssvep.

EU-godkännande inom kort

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas fatta ett första beslut om att godkänna Pfizer/Biontechs vaccinkandidat den 29 december, rapportera Ekot. Om vaccinet godkänns måste EU-kommissionen klubba det formella beslutet.

Många pressas till kontorsjobb

Sedan i våras har arbetsgivare uppmanats att låta sina anställda jobba hemifrån när det går. Nu vittnar flera fackförbund om att anställda känner sig pressade att jobba på plats trots att de inte behöver, rapporterar SVT.

Större press väntas i taxibranschen

Taxibranschens omsättning har nästan halverats jämfört med i fjol och antal taxifordon i landet har minskat med runt 2000 fordon, rapporterar Ekot. Taxiförbundet tror att många taxiföretag och åkerier kan få det tufft i vinter efter regeringens senaste restriktioner.

Stopp för dansk olja

I Danmark har en bred majoritet i Folketinget beslutat att inga fler nya tillstånd kommer att ges för att söka efter ny olja och gas i Nordsjön, rapporterar Danmarks radio. 2050 ska verksamheten vara helt över, uppger Ekot. Sedan 1972 har Danmark tjänat över motsvarande 746 miljarder kronor på Nordsjöolja.

Debatter

Den misslyckade svenska pandemistrategin utmärks av att man har bejakat vissa värderingar som är rimliga under normala förhållanden, men som leder fel i kriser. Det skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, på SvD Debatt.

Bara varannan svensk tycker att läkemedelsföretag ska få gå med vinst, enligt en ny undersökning. Men om det inte kan löna sig att investera i ny teknik och nya idéer kommer vi varken att få vaccin eller allt annat som behövs för att bygga ett dynamiskt och hållbart samhälle, skriver Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv, på Di Debatt.

Kraftfulla reformer som ökar individens incitament att acceptera enkla arbeten är enda sättet att förbättra integrationen. Det skriver entreprenörerna Rune Andersson, Lars Backsell, Lovisa Hamrin och Dan Olofsson på DN Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera