Inrikes

Regeringen föreslår en pandemilag – kan stänga ner gym och handelsplatser

Ny pandemilag, SD öppnar för Nato-medlemskap och Sveriges regering får kritik från norskt håll. Läs mer i Svepet!

Förslaget: En tillfällig pandemilag

Ny tillfällig pandemilag föreslås av regeringen på onsdagsmorgonen, enligt bland annat TT. Lagen, som kan träda i kraft i mitten på mars, omfattar allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, och platser för fritids- och kulturverksamhet - till exempel gym. Dessutom berörs handelsplatser, kollektivtrafik och även festlokaler. Den ska innebära att regeringen – eller en annan myndighet – kan kräva smittskyddsåtgärder samt tillfälligt stänga ner verksamheterna. Förslaget ska ut på remiss nu.

Nya uppgifter om Fredrik Federley

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley har känt till att den tidigare sambon suttit i fängelse för övergrepp mot barn under en längre tid. Det är problematiska uppgifter, uppger partisekreterare Michael Arthursson till SVT Nyheter.

Centerpartister på lokal nivå har skrivit till partiledningen att Federley ska ha tonat ner brottsligheten och sagt till sin omgivning att den tidigare sambon var oskyldig, rapporterar DN.

SD öppnar för Nato-medlemskap

Sverigedemokraterna byter fot och öppnar nu för möjligheten att Sverige går med i försvarsalliansen Nato. Första gången finns det nu en riksdagsmajoritet för en så kallad Natooption, skriver SvD.

Sveriges regering får kritik från norskt håll

Sveriges regering har gett Folkhälsomyndigheten för stort inflytande över pandemiarbetet, uppger den norske smittskyddsdirektören Frode Forland till Expressen.

Debatter

När staten har agerat kvickt och i samverkan med SKR, regionerna och kommunerna så har det gett resultat. Men sena eller uteblivna beslut, liksom långdragna processer, har skapat svårigheter i stället för möjligheter, skriver Anders Knape (M), ordförande Sveriges kommuner och regioner (SKR), på DN Debatt.

Det är oroväckande att ministrar inte får viktig information kring svensk försvars- och utrikespolitik. Det är dags att inrätta ett nationellt säkerhets­råd på regeringskansliet, skriver Hans Wallmark och Pål Jonson (M) på SvD Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera