Inrikes

Sverige stoppar flyg från Storbritannien – ska hindra smitta av muterat virus

Sverige och europa rustar för att stoppa det muterade covid-viruset som hittats i Storbritannien. Läs mer i morgonens svep.

SVERIGE

Sverige stoppar brittiska resor

Under måndagen kommer Sverige att införa reseförbud från Storbritannien. Det sa statsminister Mikael Damberg (S) under måndagen till SVT.

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, sa Mikael Damberg till SVT på söndagskvällen.

Samtidigt höjs röster för att Sverige ska införa hårdare restriktioner för att minska smittan av det muterade viruset som hittats i Storbritannien. Viruset tros smitta i ännu högre utsträckning än det tidigare coronaviruset. Matematikprofessor Tom Britton säger till Expressen att det är ”en kamp mot klockan” för att hindra spridningen innan vaccinet är här.

Kristdemokraterna KU-anmäler Hallengren 

KD anämler socialminister Lena Hallengren (S) till konstitutionsutskottet, rapporterar Ekot. Medarbetare till Hallengren ska ha försökt få ut coronakommissionens delbetänkande innan det blev offentligt.

- Om de uppgifter som har publicerats är korrekta så anser jag att Socialdepartementets agerande är anmärkningsvärt. Man har dels försökt få loss information som man inte hade rätt till, dels lagt sig i presentationen av coronakomissionens betänkande på ett olämpligt vis, säger KD:s gruppledare i riksdagen Andreas Carlson, till Ekot.

En gripen efter skottlossning i Gävle

Under natten larmades polisen till Andersberg efter att vittnen hört 3-4 skott avlossas sent på söndagskvällen. Tidigt under morgonen greps en person misstänkt för skottlossningen och nu utreder polisen om höstens många skjutningar i området hör ihop.

- Vi utreder om skjutningarna hör ihop, säger Magnus Jansson Klarin.

Ingen skadad har hittats på platsen.

- Vi har ingen skadad person heller. Det är ingen som har gett sig till känna, säger Magnus Jansson Klarin.

UTRIKES

Britternas hjälprop: ”Hålls mot vår vilja”

Efter allt fler reserestriktioner från flera länder mot Storbritannien efter spridningen av det muterade coronaviruset som upptäckts i landet sitter britter strandade på flygplatser runtom i Europa.

”Med tanke på det stora antalet fall av en variant av covid-19 som har observerats i vissa områden i Storbritannien har beslutet fattats att stoppa inresa till Kanada för alla trafikflyg från Storbritannien i 72 timmar", heter det i ett uttalande från Kanadas hälsovårdsmyndigheter.”, säger till exempel Kanadas hälsomyndigheter. I Hannover sitter över 60 brittiska medborgare fast på flygplatsen och måste kunna visa upp ett negativt covid-test innan de får resa vidare i landet.

Det nya viruset är enligt premiärminister Boris Johnson ännu mer smittsamt än det tidigare covid-viruset.

Amerikanskt stödpaket godkänt.

Ett nytt virusstödpaket på 900 miljarder dollar har godkänts av den amerikanska senaten, representanthuset och president trump. Stödpaketet innefattar bland annat pengar till distributionen av coronavaccoinet och checkarp å 600 dollar till individer. Dessutom får personer med a-kassa ett tillskott på 300 dollar i veckan. Förslaget kommer att godkänans senare i veckan.

Inget ljus i brexitförhandlingarna

Trots fortsatta förhandlingar mellan EU och Storbritannien har länderna ännu inte gått i mål.

— Teamen har förhandlat hela dagen och de förväntas fortsätta i morgon. Samtalen är fortsatt svåra och betydande åsiktsskillnader består, säger en brittisk regeringskälla till Reuters enligt TT.

Förhandlingarna har framför allt kört fast i frågan om rättighet till fiskevattnen utanför Storbritannien. Det gällande övergångsavtalet löper ut den 1 januari och förhandlingarna fortsätter under måndagen, enligt uppgifter från båda parterna.

DEBATT

”Ingen talar om att Sverige inte längre är en välfärdsstat”

Sverige rör sig stegvis bort från den nordiska välfärdsmodellen. Systemet där staten försäkrar alla har utarmats eftersom inkomsttaken i systemet inte utformats så att de följer inkomsternas utveckling. Arbetsmarknadens parter och inte staten har tagit över en allt större del av försäkringsskyddet för medel- och höginkomsttagare.

”Vi är inte övertygade om att detta är en utveckling som har stöd av en majoritet i Sveriges riksdag eller en solid folklig förankring. Genom att rikta strålkastarljuset mot de här trenderna vill vi uppmärksamma våra besluts­fattare på problemen och dessutom peka på att det finns tekniska lösningar – om nu den politiska viljan och handlingskraften skulle finnas att bryta utvecklingen.”

Det skriver Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, och Joakim Palme, professor i statskunskap vid Uppsala universitet på DN Debatt 

”Hejdlös kreditexpansion ökar risken för ny kris”

”Vi bör komma bort från tron på penning­politikens förmåga att lösa snart sagt alla svåra samhällsekonomiska problem. Riksbanken kan inte frälsa oss från allt ont med sin elektroniska ”sedelpress”. Låga räntor är ingen mirakelmedicin”

Det skriver Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet och Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds Universitetet på SvD Debatt.

Artikelförfattarna menar att hushållens skuldsättning och den expansiva penningpolitiken är en stor risk.

”För att bryta med den riskfyllda spiralen av låga räntor och stigande kreditvolym under det senaste decenniet, bör Riksbankens mandat breddas till att tydligt omfatta finansiell stabilitet. Vidare bör Riksbanken återinföra det toleransband som den avskaffade en gång i tiden. Ett tolerans­intervall innebär att Riksbanken kan tillåta inflationen att avvika från inflations­målet när så bedöms motiverat”, skriver Andersson och Jonung.

”Liberalerna redo att se över friskolesystemet”

Liberalerna är positiva till både en reform av skolpengssystemet och förändringar av kösystemen till friskolorna.

”För liberaler är kunskap skolans viktigaste uppdrag. Därför menar vi att likvärdighet måste handla om att elever ska nå sin fulla potential – inte vilken etnicitet eller bakgrund de har. Genom att lyfta de svaga eleverna och stärka de högpresterande blir skolan mer likvärdig. Golvet ska höjas och taket krossas!”

Det skriver Roger Haddad (L) och Maria Nilsson (L), båda i utbildningsutskottet på Aftonbladet Debatt.

”Vi värnar familjers rätt att välja skola och fristående aktörers möjlighet att driva skola. Samtidigt förstår vi att dagens system inte är perfekt. Friskolereformen behöver – som alla andra skolreformer – vårdas:", skriver artikelförfattarna.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera