Inrikes

Arbetade mot abort – nu ska hon utveckla KD:s jämställdhetspolitik

Hon arbetade på organisation som jobbar mot abort. Nu utvecklar hon KD:s jämställdhetspolitik. Läs mer i Svepet!

SVERIGE

Arbetade mot abort – utvecklar nu KD:s jämställdhetspolitik

KD-kvinors ordförande Sarah Havneraas är ansvarig för att utveckla Kristdemokraternas jämställdhetspolitik. Nu avslöjar Dagens Nyheter att Sara Havneraas suttit i styrelsen för antiabortorganisationen Människovärde och föreläst om samvetsfrihet.

Människovärde bildades som en sammanslagning av organisationerna Ja till livet och Provita, två grupper som länge arbetat mot abort

Sarah Havneraas säger att hon står bakom svensk abortlagstiftning och att anledningen till att hon engagerat sig i tre olika organisationer mot abort var för att hon velat hjälpa ensamma eller ensamstående unga mammor.

Nu startar rättegången mot Estoniafilmarna

Två män står åtalade för att ha brutit mot gravfriden i samband med dykningarna vid Estonia som genomfördes för att samla material till den dokumentär som senare vann Stora journalistpriset. I dokumentären avslöjades nya hål i skrovet på båten.

I dag inleds rättegången vid Göteborgs tingsrätt.

De två männen nekar till brott men en av männens advokat säger till Ekot att budbärarna straffas när de egentligen bara är budbärare. Det här är första gången som gravfriden vid Estonia prövas i domstol

Välkänd jihadist pekas ut som huvudman i miljonhärva

En man som enligt bedöms vara ett hot mot Sveriges säkerhet pekas ut som huvudman i en miljonhärva där stora summor pengar slussas ut från Sverige till utlandet och möjligen till jihadistiska grupper utomlands. Det avslöjar Aftonbladet.

Mannen har tidigare stridit i Tjetjenien och måste anmäla sig hos polisen fem dagar i veckan för att få ut sin dagersättning från Försäkringskassan. Men enligt Skatteverket är mannen den sanna ägaren av en verkstad som genom åren betalat ut miljoner till konton i utlandet.

Mannen har tidigare nekat till att han är ett säkerhetshot mot Sverige. Han har väntat på utvisning till Ryssland men utvisningen har inte kunnat verkställas på grund av att mannen kan riskera att utsättas för tortyr i Ryssland, enligt Migrationsverket.

INTERNATIONELLT

240 gripna i nederländska coronaprotester

Efter beskedet från regeringshåll om skärpta restriktioner i Nederländerna för att förhindra smittspridningen har demonstrationer brutit ut på flera håll i landet, rapporterar TT. 240 personer har gripits i samband med de våldsamma protesterna där polisen använde vattenkanon och där en coronatestmottagning brändes ner.

Utegångsförbudet, som gäller till och med den tionde februari, är det första i landet sedan andra världskriget.

Solberg varnar: hårdare virusåtgärder att vänta

Det kan krävas hårdare virusåtgärder lokalt och senare nationellt för att stoppa den nya virusmutationen. Det säger norges premiärminister Erna Solberg till norska tidningar.

- Även om vi är på väg in i en ljusare tid med vaccinering, och där vi egentligen tänkte gradvis mer på en öppning, så måste vi tänka på skärpta åtgärder för att hålla kontrollen in i slutspurten, säger Erna Solberg till tidningen VG.

Norge är på väg in i den tredje vågen och har enligt premiärministern en brantare smittspridning än vad landet tidigare haft.

Indiska och kinesiska stridigheter längs sidenvägen

För några dagar sedan hamnade indiska och kinesiska styrkor återigen i strid med varandra uppe i bergen mellan Tibet och den indiska delstaten Sikkim. Det skriver TT.

Förra året dödades tio soldater i området när styrkor drabbade samman med varandra. Båda ländernas utrikesministrar tidigare lovat att ”undvika ageranden som riskerar att eskalera situationen”.

Enligt indiska försvarstjänstemän finns skadade på båda sidorna.

DEBATT

KD: ”Ett svek att äldreomsorgens problem förblivit olösta”

Äldreomsorgens problem och regeringens dåliga hantering av frågan är ett svek mot Sveriges äldre. Det skriver KD:s partiledare Ebba Busch och Michael Anefur (KD) på DN Debatt.

”Vi har länge vetat att Sveriges befolkning blir äldre, att vård- och omsorgsbehoven ökar, att personalförsörjningen är hotad och att bristen på fysiska boenden blir alltmer akut. Frågan är alltså inte bara hur äldreomsorgen ser ut i dag, utan även hur den kommer att se ut om fem till tio år”, skriver Busch och Anefur.

Tomas Tobé: Minska invandringen genom hjälp i närområdet

Genom bistånd och demokratiska insatser genom tydligare styrning av EU:s biståndspengar kan migrationen till EU minskas. Det skriver Tomas Tobé, Moderat europaparlamentariker på SvD Debatt.  Med en rättssäker migrationspolitik och en tydligare skillnad mellan flyktingar och ekonomiska migranter kan invandringen tryckas ner, menar ha.

”För det första måste den europeiska invandringspolitiken läggas om. Vi behöver en mer rättvis och rättssäker ordning, där långt större åtskillnad görs mellan flyktingar och ekonomiska migranter. Kan vi stoppa den ekonomiska migrationen kan invandringen till EU i princip halveras. För det andra måste grundorsakerna till migrationen adresseras, för att minska migrationsströmmarna och för att effektivt hjälpa fler utsatta människor. Migration är inte en permanent lösning på världens orättvisor. I stället krävs mer hjälp direkt i närområdet och åtgärder mot skälen till att människor är på flykt, skriver Tobé.

Pensionärsorganisationerna: Stå fast vid att äldre ska vaccineras först

Låt inte intressegrupperna styra vilka som får vaccin först utan håll fast vid Folkhälsomyndighetens bedömning om att det först och främst är äldre som ska vaccineras. Det skriver företrädare för de fyra största pensionärsorganisationerna i Sverige på Aftonbladet Debatt.

”Tyvärr kan vi som företräder landets äldre se hotbilder. Samtidigt som tillgången till vaccin inte verkar vara garanterad så agerar intressegrupper för den egna gruppens rätt till förtur. Från pensionärsorganisationernas sida är vi tydliga: Detta får inte slå ut äldres rätt till tidig vaccinering. Prioriteringsordningen måste följas. Samtidigt menar vi att det är viktigt att intensivvårds- och covidvårdpersonal inkluderas i ett tidigt stadium i vaccineringen”, skriver intressegruppen.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera