Inrikes

Danmark betalar 26 miljarder till minkuppfödare – tvingades avliva hela beståndet

En motorsågsman attackerade en bar i Kungsbacka och skrämde besökare som flydde i panik från platsen. Läs mer i morgonens svep.

SVERIGE:

Motorsågsman attackerade bar

En man med vad som såg ut att vara en igångsatt motorsåg rusade in på en bar i Kungsbacka och hotade gästerna på baren, rapporterar GP. Det var vid halv åtta på kvällen som polisen larmades till platsen.

- Det bröt ut panik bland gästerna som tvingades fly ut bakvägen, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen, till Göteborgs-Posten.

Strax därefter försvann mannen i en bil som väntade utan för lokalen. Händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp, skriver TT.

Fler nätsexbrott på grund av mer skärmtid

På grund av att fler sitter mer tid framför datorn ökar sexbrotten mot via nätet globalt, enligt poliser runtom i världen. Men i Sverige sker inte heller samma ökning som i resten av världen.

- I Sverige har vi inte sett samma ökning som i andra delar av världen, och vi har inte heller haft samma restriktioner som andra länder. Grundskolebarnen, som är den mest sårbara ålderskategorin, har inte haft en ökad exponering på nätet på samma sätt som barn i andra länder, säger Björn Sellström, kriminalkommissarie vid IT-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning till TT.

Riksdagskamp om maxtid i häkte

Regeringen vill att unga under 18 ska få sitta häktade i max tre månader medan vuxna ska kunna sitta häktade utan någon övre gräns. Men M, KD och SD säger nej till tremånadersgränsen för unga.

- Risken med det här är att gängen kommer att använda sig av 16-17-åringar för att begå brott och säga till dem att om du håller tyst i tre månader så kommer polisen att vara tvungen att släppa dig, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell till TT.

Det här är andra gången som justutieutskottet försöker att gå fram med skärpningar av regeringens förslag. Socialdemorkaternas Fredrik Lundh Sammeli säger till TT att det utan en övre tidsgräns finns en fortsatt risk för att Sverige ska få internationell kritik för sina långa häktningstider.

INTERNATIONELLT

Trumps tidigare pressekreterare vill bli guvernör

Sarah Huckabee Sanders, Trumps tidigare talesperson, ställer upp i guvernörsvalet i Arkansas. Hennes kandidatur backas upp av den tidigare presidenten.

”Sarah kommer att bli en fantastisk guvernör och hon har mitt totala och fulla stöd", skriver hennes tidigare chef Donald Trump i ett uttalande enligt TT.

Sarah Huckabees pappa Mike Huckabee var guvernör i staten i elva år mellan 1996 och 2007.

- Som guvernör kommer jag att försvara er rätt att stå fria från socialism och tyranni, säger hon.

Biden: ”flockimmunitet i sommar”

USA:s president Joe Biden säger att han tror att landet kommer ha uppnått flockimmunitet mot covid-19 i sommar.

- Jag är övertygad att vi i sommar kommer att vara på väg mot flockimmunitet, säger han på en presskonferens i Vita huset.

För att nå dit ska hoppas han hatt landet ska hinna vaccinera 150 miljoner människor under Bidens första 100 dagar. Biden uppmanar dessutom befolkningen att fortsätta använda munskydd.

- Om vi använder munskydd från nu och till slutet av april, så kan vi enligt experterna rädda 50 000 liv, säger Biden.

Danmark betalar 26 miljarder till minkuppfödare

I höstas förbjöd Danmark minkavel och avlivade hela minkbeståndet. Nu har staten efter förhandlingar lovat att ersätta minkuppfödarna med upp till 26 miljarder svenska kronor.

- Avtalet ger en rättvis och rimlig ersättning så att minkuppfödarna kan gå vidare, säger Morten Bødskov (S), tillförordnad finansminister enligt TT.

DEBATT

”Så vill Centerpartiet utveckla valfriheten i skolan”

Lösningen på skolsegregationen är mer valfrihet, inte mindre. Det menar Centerpartiet som i en debattartikel i Dagens Nyheter argumenterar för att det fria skolvalet ska behållas. Maximal kötid ska vara tre år före skolstart och statistik om alla skolor måste vara tillgängligt för att föräldrar ska kunna göra ett informerat val, skriver Annie Lööf och utbildningspolitiska talespersonen Fredrik Christensson på DN Debatt.

”Vi har ett unikt system i Sverige som gör att alla elever, oavsett tjockleken på föräldrarnas plånbok, kan välja skola. Att frånta dem den rätten genom att begränsa det fria skolvalet är inte att ha elevernas bästa för ögonen. Tvärtom, det kommer bara att medföra ökade orättvisor. Valfriheten är något vi i stället ska vårda och utveckla”, skriver Lööf och Christensson.

47 Miljöpartister: Välj Märta Stenevi till språkrör

Miljöpartiet ger sig in i en traditionellt stark gren för Liberalerna och låter 47 partiförteträdare underteckna en debattartikel. De 47 miljöpartisterna vll att Märta Stenevi ska väljas till nytt språkrör i partiet eftersom hon inte bara är bra på miljöpolitiken, utan också på att argumentera för ”allt annat” som väljarna också anser vara viktigt.

”Märta är en självklar ledare samtidigt som hon förstår betydelsen av att bygga ett starkt lag. Miljöpartiet behöver ett språkrör som når ut till fler, har förmågan att lyssna, är en skicklig förhandlare och som har bred erfarenhet - för att hela samhället ska utvecklas i en hållbar, grön, solidarisk riktning”, skriver de 47 miljöpartisterna. Bland dem finns en mängd riksdagsledamöter och kommunpolitiker för partiet.

Ulf Kristersson: Vi behöver alla stå upp mot Putins regim

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anordnar en digital manifestation för den ryska demokratirörelsen. Bland talarna finns bland annat Erna Solberg, Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis samt Carl Bildt och demonstranten Sandra Kalniete. Det skriver han på Expressens debattsida. 

”EU måste nu tillsammans med Storbritannien, USA och hela den fria världen stå upp för den ryska demokratirörelsen, och sätta hårt tryck mot den kleptokratiska regimen i Ryssland. Moderaterna vill att Sverige tillsammans med våra nordiska och baltiska grannar ska vara drivande för att samla stöd för en rakryggad Rysslandspolitik”, skriver Kristersson och fortsätter sedan med ett krav:

”Det ska inte vara möjligt att stjäla miljarder från sitt folk och därefter spendera dem på lyx i Nice eller Berlin”.

 

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera