Veckans bråk

Det årliga abortbråket är här

KD:s ansvariga för jämställdhet har arbetat på organisationer som är mot abort. Men bråket kom att handla mer om Moderaterna.

Allt började när Dagens Nyheter avslöjade att KD-kvinnors ordförande Sarah Havneraas tidigare  arbetat på flera organisationer som verkar mot aborter. Sarah Havneraas säger att hon står bakom svensk abortlagstiftning och tonar ner sitt engagemang i frågan, men det hindrar inte ledarsidorna från att veva i gång ett abortlagstiftningsbråk.

Dessa bråk har en speciell plats i den svenska bråkhistorien. Lagen har ett massivt stöd i parlamentet och i opinionen, men ändå startar ungefär en gång per år ett offentligt abortbråk efter att någon i KD har gjort något dumt igen. Förra gången var det Lars Adaktusson, den här gången är det Sarah Havneraas. Förra veckan var det Björn Söder i Sverigedemokraterna som tog upp frågan, men det avfärdades snabbt eftersom det var Björn Söder.

Lina Stenberg på Aftonbladets ledarsida menar att utspelen riktar ljuset mot Moderatenas inställning i abortfrågan. Det står visserligen i partiprogrammet att rätten till den egna kroppen är »grundläggande«, men frågan är om man vågar lita på det.

Moderaternas Twitterkämpe och riksdagsledamot     Jan Ericson länkar till    artikeln och kallar utspelet för »osmakligt vänsterspinn«. Kristdemokraten Magnus Jacobsson – som själv nominerade Donald Trumps administration till Nobels fredspris – kallar utspelet för »trumpism«. Aftonbladets ledarsida vill ha ett uttalande från Ulf Kristersson i frågan. Det har man inte fått.

Abortbråket kommer med all sannolikhet att klinga av och återkomma igen om ungefär ett år.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera