Det årliga abortbråket är här

Text:

Foto: TT

Allt började när Dagens Nyheter avslöjade att KD-kvinnors ordförande Sarah Havneraas tidigare  arbetat på flera organisationer som verkar mot aborter. Sarah Havneraas säger att hon står bakom svensk abortlagstiftning och tonar ner sitt engagemang i frågan, men det hindrar inte ledarsidorna från att veva i gång ett abortlagstiftningsbråk.

Dessa bråk har en speciell plats i den svenska bråkhistorien. Lagen har ett massivt stöd i parlamentet och i opinionen, men ändå startar ungefär en gång per år ett offentligt abortbråk efter att någon i KD har gjort något dumt igen. Förra gången var det Lars Adaktusson, den här gången är det Sarah Havneraas. Förra veckan var det Björn Söder i Sverigedemokraterna som tog upp frågan, men det avfärdades snabbt eftersom det var Björn Söder.

Lina Stenberg på Aftonbladets ledarsida menar att utspelen riktar ljuset mot Moderatenas inställning i abortfrågan. Det står visserligen i partiprogrammet att rätten till den egna kroppen är »grundläggande«, men frågan är om man vågar lita på det.

Moderaternas Twitterkämpe och riksdagsledamot     Jan Ericson länkar till    artikeln och kallar utspelet för »osmakligt vänsterspinn«. Kristdemokraten Magnus Jacobsson – som själv nominerade Donald Trumps administration till Nobels fredspris – kallar utspelet för »trumpism«. Aftonbladets ledarsida vill ha ett uttalande från Ulf Kristersson i frågan. Det har man inte fått.

Abortbråket kommer med all sannolikhet att klinga av och återkomma igen om ungefär ett år.