Fågelinfluensa gör att en halv miljon hönor ska avlivas – kan bli äggbrist i påsk

Text:

Bild: TT

Många kanske inte vet det, men Sverige är i stort sett självförsörjande när det handlar om äggproduktion. Trots att vi äter femton kilo ägg i snitt per år och person har de svenska äggproducenterna ökat sin marknadsandel i Sverige.

Störst på marknaden har Ca Cedergren i Mönsterås varit. Vart fjärde ägg som säljs i Sverige kommer från deras anläggning.

Men nu står produktionen stilla. Fågelinfluensan har kommit in på fabriken och nu måste en halv miljon hönor avlivas.

– Ja, käre barn. Det måste vara en gigantisk rengöring för att döda alla virusbakterier. När vi haft smittsamma sjukdomar förut så är det ofta att det kommer österifrån. Östkusten och skåne är mer drabbade än övriga Sverige. Fåglarna har väl varit i Ryssland och hämtat skiten, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för branschföreningen Svenska ägg.

Fåglarna gasas ihjäl med koldioxid och om några dagar ska sedan de döda djuren transporteras bort från anläggningen. Till sin hjälp för att hantera allt har hemvärnet kallats in efter en förfrågan från Jordbruksverket.

– Avlivningarna är klara på någon dag. Sedan är det ett stort arbete att plocka ut djuren. Sedan tar det tid att sanera anläggningen, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket till Fokus.

Nu varnar Jan-Olof Bohlin på Svenska ägg för att det kan bli äggbrist i Sverige till påsk. Då går i vanliga fall konsumtionen upp rejält, vilket för fabrikerna innebär att fler ägg måste produceras tills dess.

Men nu när anläggningen i Mönsterås både ska tömmas, saneras och sedan fyllas på med nya djur kan det bli problem för resten av landets anläggningar att möta den efterfrågan som finns på ägg. Den normala vardagskonsumtionen tror Svenska ägg att man kommer att klara av, men att det blir tuffare när det vankas högtider eftersom svenskar älskar att äta ägg på påsk.

– Jag kan säga att i påsk kommer det nog bli knappt på ägg, säger Jan-Olof Bohlin och fortsätter:

– Detta är ett problem i hela Europa just nu. Det är tragiskt för han som äger anläggningen och det är tragiskt för de andra också. Det har drabbat kalkon i Skåne och föräldradjur till den kyckling som du köper i affären, säger han.

Men hårdast drabbad kommer industrierna som tillverkar äggprodukter i Sverige att bli, enligt honom.

– Det är 2-3 äggproduktstillverkare som det handlar om och det är i första hand de som drabbas på grund av smittan, säger han.

Fågelinfluensan har trots att den funnits i flera år aldrig smittat mellan människa och djur. Det verkar inte heller som att smittan kan spridas genom livsmedel, enligt Jordbruksverket.