Ett krav gör inget ägg

Text: Vendela Rundberg

Bild: All over press

En höna är lättskrämd, så när hon ser något i skyn vill hon ta skydd. Men denna instinkt krockar med organisationen Kravs hårdare regler för miljömärkning. Numera måste varje höna gå utomhus på fyra kvadratmeter, varje dag.

Detta får många äggproducenter att gå i taket. Daniel Johansson på Raggårdens Ekoägg har 18 000 »små fina damer«. Han och många kolleger menar att äggproducenter varken kan, eller vill, följa regeln om utomhusvistelse.

För att leva upp till Kravs regler tvingas bönderna nämligen ändra hönornas naturliga beteende och locka ut dem mot deras vilja.

Och skydden får de själva bygga och betala för. Vissa anser att kostnaden är oundviklig, då Kravanslutna får mer betalt per ägg. Men Björn Johansson på Catarinas Hönssprätteri är kritisk.

– Krav hittar på reglerna, jag följer dem. Det är frustrerande.

Frustrationen riktas åt två håll: att Krav alltid ändrar sina regler och att bönderna får betala för det.

– Vi känner oss inte trygga med Krav eftersom vi inte vet vad de hittar på härnäst. Reglerna ändras hit och dit, säger Daniel Johansson.

Att göra hönorna trygga är svårt. Många bönder har planterat växter, byggt tak eller lockat med foder för att nå upp till Kravs regler. Men alla är ense – det måste vara hönan själv som får bestämma.

– Man kan inte tvinga någon, vare sig människor eller djur, säger Gisela Meinhold på Segerhults gård.

Trots en lång jakt på lösningar kan Gisela Meinhold tvingas lämna Krav. Hon byggde sin rastgård efter Kravs dåvarande regler. Men reglerna ändrades, och eftersom det går en allmän väg vid rastgården kan hon inte utöka rastgården mer.

Johan Cejie är försäljningschef på Krav. Han menar att bönderna har feltolkat eller omedvetet slarvat med reglerna och därför har Krav skärpt reglerna samt startat ett rådgivningsprogram.

– Det här är en speciell situation. När tolkningen rättats till så har några bönder blivit mycket frustrerade, säger han.

Detta lugnar knappast de bönder som menar att Krav har regler som strider mot hönans naturliga beteende. Flera av de bönder Fokus talat med funderar nu på att lämna organisationen och bli EU-ekologiska i stället.

Fakta | Ägg

Ägg är rika på vitamin B12, E- och D-vitamin samt riboflavin, folat, jod, selen och zink.

Ägg har högt proteininnehåll. Hela ägg innehåller cirka 10 gram fett per 100 gram, medan en äggula har en fetthalt på ungefär 30 gram per 100 gram. Nästan hälften av fettsyrorna i ägg är enkelomättade.

300 miljoner ägg från landets cirka 1 miljon Krav-höns beräknas säljas under 2015.

95 procent av alla svenska ägg är vita. Resten är alltså bruna.

28 dagar efter värpdagen är enligt EU-regler bäst före-datum för ägg. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig dock färska i minst två månader.

Källa: Krav, Svenska Ägg, Livsmedelsverket