Aktuellt / Politik

Här är partiet som uteslutit överlägset flest politiker senaste tio åren

Partierna vill ha så många medlemmar som möjligt. Men ibland måste de också göra sig av med medlemmar. Dagens Arena har undersökt hur många förtroendevalda riksdagspartierna uteslutit de senaste tio åren. Svaret: 160 personer.

Ett parti sticker definitivt ut bland de åtta: Sverigedemokraterna. Dagens Arena summerar till 100 uteslutna SD-are. Men varken tvåan Moderaterna eller ettan Sverigedemokraterna har själva uppgett hur många som uteslutits, utan siffran bygger på Dagens Arenas beräkningar av hur många förtroendevalda som uteslutits.

När sajten ber riksdagspartierna om uppgifter kring hur många förtroendevalda som uteslutits ur partierna får de genomgående till svar att de uppgifterna inte bokförs centralt, trots att besluten om uteslutning fattas av partierna på central nivå.

– Det är en intern angelägenhet på det sättet att varken stat eller kommun deltar i processen. Därför för heller inte valmyndigheten någon statistik, säger David Karlsson, viceprefekt och professor vid Förvaltningshögskolan i Göteborg till Dagens Arena.

Med ett undantag har de uteslutna varit verksamma på kommunal nivå. Riksdagen har i dag två partilösa, Emma Carlsson Löfdahl, tidigare Liberalerna, och Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet. Den förra valde att själv lämna partiet efter att det avslöjats att hon plockade ut maxersättning för boende genom att hyra sin makes bostad, den senare uteslöts från Vänsterpartiet.

***

FAKTA: Så många har varje parti uteslutit

Socialdemokraterna: cirka 10 personer
Moderaterna: cirka 20 personer *
Sverigedemokraterna: cirka 100 personer *
Centerpartiet: cirka 6 personer
Vänsterpartiet: cirka 5 personer
Kristdemokraterna: cirka 5 personer
Miljöpartiet: cirka 10 personer
Liberalerna: cirka 5 personer

* Siffrorna för Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer inte från partierna själva, utan är en sammanställning gjord av Dagens Arena. 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera