Inrikes / Politik

Pressad Sabuni när partistyrelsen kallar till extramöte: »Okunnig solospelare«

Ett splittrat Liberalerna sitter under fredagen i ett extrainkallat möte efter Nyamko Sabunis utspel om Januariavtalet. Men krisen handlar också om kritik mot en självsvåldig Sabuni.

Dagens digitala partistyrelsemöte är riskfyllt på mer än ett sätt.

Två falanger står emot varandra, den ena beredd att driva på för att JA upprätthålls och att Sabuni byts ut, den andra stöttar Sabunis utspel om att lämna samarbetet och riskera nyval i landet på grund av vad flera bedömare kallar “en teknikalitet”.

Förankrat, säger Sabunisupportrarna om utspelet. Tvärtom, säger de L-politiker som inte vill lämna JA.

Utspelet från Sabuni väckte starka reaktioner i partiet från bland annat riksdagsledamoten Nina Lundström, partiets EU-parlamentariker Karin Karlsbro, ungdomsförbundets ledare Romina Pourmokhtari och L-borgarrådet i Stockholm Jan Jönsson.

Det extrainkallade mötet, som enligt DN förväntas pågå större delen av fredagen, kommer att ge besked.

Fokus har gått igenom den 25 personer starka partistyrelsen som möts digitalt i dag, där det finns en tydlig skiljelinje mellan Stockholm och landet.

Även om majoriteten har valt sida så finns en mindre grupp osäkra, som bedöms gå dit vinden blåser.

Där partiledningen mer tydligt stöttar Sabunis önskan att lämna JA blir partistyrelsen mycket mer av ett vågspel. Och det finns en stor risk att Sabuni inte i tillräcklig utsträckning känt av var hon har stödet, och var hon tappat det. Rädslan att ge sig ut i en fientlig nyvalsterräng, kraftigt försvagat som parti, lockar inte.

Källor som Fokus pratat med säger att Sabuni inte lyssnar på rådgivare, och hon har under sin tid vid makten över partiet blivit allt mer isolerad. Utspel som det som Sabuni gjorde om JA sker som en följd av att hon befinner sig i en bubbla av supportrar, där hon inte lyssnat in partiet. Bland de som initialt stöttade henne som ny partiledare finns också en besvikelse över utfallet.

Allvarligast är rapporterna om missnöjet inifrån.

Flera källor som Fokus pratat med uppger att hon inte klarar jobbet. Hos trogna liberaler finns en oro för hur det ska gå för partiet. Till sist är det ändå det som kommer att avgöra.

– Om hon inte får som hon vill så kanske hon avgår. Det kan också bli en förtroendeomröstning, om inte hon hoppar av själv. Då kan hon säga att hon hade en åsikt och partistyrelsen en annan och ställa sin plats till förfogande. Det är bättre för henne att det gäller en princip, än att det blir en förtroendefråga, säger en källa i partiet.

Utspelet som Sabuni gjorde var inte tillräckligt förankrat, varken i riksdagsgruppen eller i partistyrelsen.

– Sabuni har haft ett antal rådgivare, men när de inte gör som hon tycker så gör hon sig av med dem. Det finns nu en hel hög med människor i partiet som tycker att hon måste bytas ut. Hon upplevs som orutinerad, okunnig och som en solospelare, säger en källa till Fokus.

I den svåra sits som partiet befinner sig har Sabunis ledarskap ifrågasatts.

– Vi hade en digital utbildningsdag för en tid sen, där var hon inte ens med och hälsade.  Hon hade bara behövt sätta på kameran och säga hej nu kämpar vi, men nej det var inte något hon orkade göra.

De gamla björklundisterna, som främst företräds av stockholmsdistriktet, är besvikna.

Nya partisekreteraren Juno Blom upplevs också som svag, och alltför inriktad på en enda fråga – hedersvåld. Visserligen viktig för liberalerna men inte som huvudfråga.

Vem ska leda liberalerna om det slutar med att Sabuni petas eller avgår?

Den partiledning där majoriteten stöttat henne består också av en av de starkaste kandidaterna till efterträdare om krisen skulle sluta med att Sabuni avgår och Liberalerna behöver en ny partiledare. Christer Nylander är en partiledarfavorit, en klassisk liberal vars ställning i partiet är stark. Han bedöms dock sakna den utstrålning som finns hos Cecilia Malmström ­– ständigt favorittippad – men som inte längre ska vara intresserad. En kraftfull övertalningskampanj kanske skulle kunna ändra på det dock.

I partistyrelsen finns också flera som uppges ha partiledarambitioner, både gruppledaren Johan Pehrson och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, den senare den kanske starkaste Sabunisupportern.

Men ingen kandidat känns  självklar.

– Det finns många som vill men ingen som är tillräckligt stark, säger Fokus källa.

Valet i dag står mellan pest eller kolera, vilket gör det hela till en om möjligt veligare situation än någonsin för de alltid så kluvna liberalerna. Risken att förlora ännu fler väljare i ett läge när man redan ligger under strecket, och orsaka ett nyval som kan innebära slutet för partiet, kan bli det som avgör dagens jämna partistyrelse till Sabunifalangens nackdel. Då är nyvalskrisen avvärjd, men Nyamko Sabuni kan tvingas lämna.

Väljarna är kluvna, de med.

– De flesta L-väljare vill vara i opposition mot S och inte se sig som vänster. Men om alternativet är att gå i armkrok med SD är jag inte säker på att de glatt hoppar åt det hållet och allt är frid och fröjd. Tvärtom kommer gissningsvis många kärnväljare att lämna. Det är pest eller kolera, säger en källa med inblick i partiet.

Att Sabuni valt en sakfråga som i praktiken också handlar om en stramare migrationspolitik förbryllar också många i partiet:

– Att hoppa av på vissa asylfrågor skulle ge helt fel signaler. Jag har bekanta som länge röstat på oss som säger de nu tänker rösta på Centerpartiet i stället, säger en partiveteran.

JA-motståndarna menar att samarbetet med forna huvudmotståndaren S är en orsak till att partiet förlorar stöd.

Dagens möte kan sluta med att partiledningen kräver ett extrainsatt partiråd. Där tyder det mesta på att L-ledningen skulle förlora en omröstning om att gå ur Januariavtalet. Och partiledningen är bakbunden. Partiets landsmöte 2019 slog fast att ett beslut att lämna Januariavtalet måste prövas av partirådet eller landsmötet.

Partirådet består av partistyrelsen och 65 valda representanter för distrikten. Det var partirådet som med röstsiffrorna 62–30 ställde sig bakom Januariavtalet i början av 2019. Nyamko Sabuni, som tagit ställning mot, valdes samma sommar till partiledare.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera