Aktuellt / Utrikes

Trumps sista drag som president – benådar Steve Bannon och 142 andra

Biden ska sväras in som president, Trump benådar person han har personlig koppling till och Alibabagrundaren Jack Ma har synts till i offentligheten. Läs mer i Svepet!

INRIKES:

Fler kvinnor har fått biverkningar av vaccin

Kvinnor är överrepresenterade bland de fall där biverkningar från covid-19-vaccinet misstänks, det uppger Läkemedelsverket.

136 personer i Sverige har hittills fått misstänkta biverkningar, av dem är 105 kvinnor. Biverkningarna gäller vaccinet Pfizer-Biontech, och är i de flesta fall milda och i enlighet med vad Läkemedelsverket förväntat sig.

Kravslakterier har flest brister visar granskning

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar brister i hygien och säkerhet på svenska Kravslakterier. Det handlar bland annat om det som kallas för “bajs på maten”, något som Livsmedelsverket ser allvarligt på.

– Det hänger ju ihop med hela slakthygienen, att hålla djuren rena. Det är ju viktigt för att inte människor ska bli sjuka av maten. Ett enkelt uttryck kan vara att vi faktiskt inte vill ha bajs på maten, säger Tobias Krantz på Livsmedelsverket till Uppdrag granskning. 90 av 134 förelägganden gick till Kravslakterier.

UTRIKES:

Trump benådar Steve Bannon 

De sista timmarna som amerikansk president väljer Donald Trump att benåda sin tidigare rådgivare Steve Bannon, och 142 andra. Färre personer finns på Trumps lista än hans företrädare Barack Obama, men till skillnad från Obama har Trump valt ut personer som har en personlig koppling i högre utsträckning.

Inauguration Day - Biden och Harris svärs in 

Klockan 18 svensk tid svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president, och Kamala Harris som ny vicepresident. Harris blir den första kvinnan på posten.

Alibabagrundaren har synts i offentligheten

Efter tre månader utanför offentligheten har Alibabagrundaren Jack Ma nu synts, på en video som delats i kinesiska sociala medier. På videon besöker han lärare på landsbygden.

DEBATT:

Läkare lämnar vården i förorten - “skrämd över parallellsamhället”

Orimliga förutsättningar med gängkriminalitet, språkproblem gör att läkaren Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, väljer att lämna arbetet som läkare på Tensta Vårdcentral.

“I Tensta finns många som knappt kommer i kontakt med någon som har svenska som modersmål förutom med mig, med sin lärare eller med någon socialarbetare. Unga pojkar introduceras i gängkulturen och den enda uppenbara vägen för dem till ett bra liv är kriminalitet. På grund av dessa orimliga förutsättningar väljer jag nu att sluta på Tensta vårdcentral. Jag orkar inte förklara för mina patienter längre varför de får vänta i flera månader på en läkartid och varför jag måste skicka ut dem från rummet innan vi ens har hunnit halvvägs i läkarbesöket. Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda och jag lider med mina hårt kämpande patienter och kolleger” skriver han på Expressen Debatt.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera