Inrikes / Utrikes

Ulf Kristersson i intervju: SD:s retorik har blivit mer seriös

Alkoholstoppet förlängs och restriktionerna fortsätter. Läs mer i svepet.

Alkoholstoppet fortsätter - men goda besked för ungdomsidrotten 

Regeringen har beslutat att förlänga flera av pandemirestriktionerna som legat under hösten. Alkoholstoppet på krogar efter 20.00 förlängs till en början med två veckor och kommunerna uppmanas fortsatt att hålla offentliga kommunala platser stängda för allmänheten. Anställda på statliga myndigheter uppmanas fortsatt att arbeta hemifrån.

Hittills har 147 000 vaccinationer erbjudits i Sverige, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Vi ser en försiktig nedgång av covid-19 men trycket är fortfarande högt, säger han på en presskonferens under torsdagsmorgonen.

Kristersson: SD:s politik ”mer seriös”

Sverigedemokraternas har utvecklat sin politik och retorik i riksdagen senaste åren, menar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som intervjuades av SVT::s nya program 30 minuter.

– I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva. Och de har varit lika konstruktiva som alla andra under coronapandemin, sa han till SVT.

Men trots detta vill Moderaterna fortfarande inte sitta i regering med partiet, enligt Kristersson.

Ny cancerscreening i Sverige

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Ett par regioner i Sverige har sedan tidigare screenat 60-åringarna i regionerna för att upptäcka cancern, men nu inleder ännu fler regioner undersökningarna.

Det är en undersökning med ett böjligt instrument med en kamera som undersöker tjocktarmen. Fördelen med det är att man kan hitta så kallade polyper, ofta godartade - men som på sikt kan utvecklas till cancer -  och ta bort dom, säger Bärbel Jung, verksamhetschef för kirurgi vid Linköpingsuniversitet och ordförande i nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer till Sveriges Radio.

UTRIKES: 

Biden kastar sig in i WHO och Parisavtalet

USA:s nye president Joe Biden skrev under sin första kväll som president för USA på 17 olika presidentordrar, bland annat att USA ska återinträda i Parisavtalet och in i WHO.

– Det finns ingen bättre dag att börja än i dag, sa Biden.

Det första beslutet som skrevs under var ett munskyddstvång i 100 dagar vid besök eller arbete i federala byggnader, kollektivtrafiken och för alla statsanställda. Dessutom slopade Biden inreseförbudet för muslimer och bygget av muren som har varit två av  Trumps stora profilfrågor.

Misstänkt tjetjensk terrorledare dödad

Ryska trupper har dödat en ledare för en tjetjensk separatistgrupp som har misstänkts för att ligga bakom ett dåd mot Moskvas flygplats 2011.

Enligt TT dödades sex militanta separatistiska tjetjener i en gryningsräd. En av dem namnges som Aslan Bjutukajev, misstänkt för att ha legat bakom dådet i Moskva då 40 personer dödades, och i attacker i bland annat Tjetjeniens regionhuvudstad Groznyj.

Rysslands president Vladimir Putin gratulerar Kadyrov till insatsen, och säger att samtliga inblandade i räden ska få statliga utmärkelser, skriver TT.

Twitter låser Kina-ambassads twitterkonto

Twitter har låst Kinas USA-ambassads twitterkonto efter att kontot försvarat landets förda politik Xinjiang-regionen. USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo har nyligen anklagat Kina för folkmord i området.

— Vi har vidtagit åtgärder då inlägget som hänvisas bryter mot våra regler gällande avhumanisering, säger en talesperson för Twitter.

Enligt människorättsorganisationer sitter en miljon uigurer fängslade i området.

DEBATT:

”Sverige borde satsa på vätgas”

Det är dags för Sverige att satsa på vätgas. Det menar fem företrädare för stora företag i Sverige och Svante Axelsson på Fossilfritt Sverige som skriver på DN Debatt.

”Det är positivt att Sverige nu är på bollen och genom att nyttja den fossil­fria vätgasen i värdekedjor som utgör stommen i den svenska industrin har vi unika förutsättningar för att bli global ledare på området.”

”Vätgas kan radikalt minska växthusgasutsläppen och stärka den svenska industrins konkurrenskraft. Vi har tagit fram en strategi för att göra Sverige till en ledande vätgasnation, skriver Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, tillsammans med vd:arna för Vattenfall, Scania Group, Siemens Energy, SSAB och LKAB.”

”Den nya hederslagstiftningen ett slag i luften”

Det krävs mer och hårdare lagstiftning för att komma tillrätta med hedersbrott än den regeringen föreslaget. Det skriver Amineh Kakabaveh, oberoende riksdagsledamot och ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad och Eva Nauckhoff inom Varken hora eller kuvad på Expressen Debatt.

"Preskriptionstiden för upprepade hedersbrott mot barn under 18 år föreslås i utredningen bli tio år. Vi anser att den ska slopas helt, i linje med vad som nyligen skett för våldtäkt och könsstympning av barn. Det är väl känt att barn som växer upp i hedersförtryck har mycket svårt att frigöra sig som vuxna. Det kräver smärtsamma uppbrott från närstående och ett helt socialt sammanhang. Sådant kan ta mycket lång tid, om det alls sker”, skriver Kakabavenh och Nauckhoff.

”Fel väg för EU att kopiera Kinas modell”

EU borde inte snegla på Kina för att göra teknikutvecklingen i regionen konkurrenskraftig. Statlig intervention är inte rätt väg att gå, menar två företrädare för Teknikföretagen som skriver på SvD Debatt.

”Att statlig intervention främjar långsiktig innovationsförmåga och konkurrens­kraft är en felaktig slutsats. Det vore därför både kontraproduktivt och väldigt olyckligt om EU, i syfte att bemöta en tilltagande global konkurrens, försöker kopiera den kinesiska tillväxtmodellen. En sådan strategi riskerar paradoxalt nog att underminera den europeiska industrins globala konkurrens­kraft och kommer definitivt inte bidra till att göra EU till ”världens mest konkurrenskraftiga ekonomi”.”

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera