Inrikes

Utlandssvenskar garanteras inte vaccin – beslutet får kritik

Estoniaanhöriga kräver svar om olyckan och JO kritiserar handläggningstider på Migrationsverket. Läs mer i svepet

SVERIGE

Hård JO-kritik mot migrationsverkets handläggningstider

Justitieombudsmannen (JO) riktar tuff kritik mot Migrationsverket och de långa handläggningstiderna.

” Nu kan man inte längre skylla långa handläggningstider på den så kallade flyktingkrisen hösten 2015, utan nu måste myndigheten ta ett större eget ansvar och se till och lösa den här situationen, säger JO Per Lenenrbrandt.

JO kritiserar Migrationsverket för långsam handläggning i samtliga granskade ärenden och för passivitet under handläggningen i de flesta av ärendena”, skriver JO i beslutet enligt Ekot.

Utlandssvenskar kan bli utan vaccin 

Enligt SKR garanteras inte svenskar i utlandet vaccin. I stället beror det på vilket land man bor i och vilken sysselsättning man har, enligt SKR som Ekot pratat med.

Detta är Cecilia Borglin, generalsekreterare på organisationen Svenskar i världen, kritisk till.

- Det är rimligt att Sverige tar ansvar för sina medborgare även om de inte bor i Sverige för tillfället, säger hon till Ekot.

Sabuni: Jag är beredd på nyval 

Om regeringen lägger fram sitt migrationsförslag som gör det lättare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl hotar Sabuni att lämna budgetsamarbetet med C och L. Sabuni är redo för nyval, säger hon till Svenska Dagbladet.

- Jag kommer alltid att vara beredd att möta väljarna. Den partiledare som inte är beredd att göra det ska kanske inte vara partiledare. Jag önskar inte nyval och definitivt inte i den här situationen. Därför hoppas jag att vi har en klok statsminister som inte vill skapa kaos utan håller sig till vårt avtal.

INTERNATIONELLT

Farc byter namn 

Senare i januari kommer det marxist-leninistiska partiet Farc i Colombia att byta namn.

- Det har varit komplicerat att behålla namnet Farc, inte för att vi ångrar det eller för att vi skäms för det, utan för att det var som Farc vi deltog i väpnad konflikt, i krig, säger Londoño Echeverri, som ofta går under namnet "Timochenko" enligt TT.

Sedan avväpningen har majoriteten av rörelsen accepterat avtalet, men ungefär 2 500 personer har återigen tagit till vapen.

Över 50 000 covid-döda i Tyskland

Efter att 859 nya dödsfall rapporterats in till tyska myndigheter har nu över 50 000 personer i landet dött i samband med covid-smitta i Tyskland.

Totalt har 2,1 miljoner bekräftats smittade i landet och riksomfattande restriktioner har förlängts till och med minst mitten av februari.

McConnell föreslår riksrätt i februari

Den tidigare majoritetsledaren och nuvarande minoritetsledaren, republikanen Mitch McConnell , föreslår att riksrättsprocessen mot den tidigare presidenten Donald Trump ska inledas i mitten av februari.

Enligt demokraten Dick Durbin är det ännu inte klart om senaten kommer att ha vad han kallar för en ”fullständig rättegång med bevis och vittnen” eller ett mer påskyndat förfarande.

DEBATT

”Svensk demokrati är skör”

Den svenska demokratin är skör och kräver engagemang för att fungera. Det skriver tolv debattörer, bland annat Gunilla von Platen, Jan Scherman, Antje Jackelén och Antonio Ax:on Johnson i en debattartikel på DN Debatt. För att det här ska fungera krävs tre saker, enligt debattörerna.

  • Det offentliga samtalet ska vara inkluderande och olika grupper ska få komma till tals.
  • Människor ska kunna påverka vad som händer där de bor
  • Och de demokratiska institutionerna får aldrig tas för givna.

”Det är med största allvar vi uppmanar till engagemang för demokratin. Demokratin behöver erövras av varje ny generation. Det vi tar för givet i dag, kan vara borta i morgon” skriver debattörerna.

94 barn till omkomna och överlevande efter Estonia kräver svar

Red ut alla frågetecken och red ut vad som egentligen hände vid Estonias förlisning. Det skriver 94 barn till omkomna eller överlevande efter Estonia på Aftonbladet Debatt.

Gruppen vill bland annat ha svar på varför inte kroppar togs upp, varför fartyget skulle gjutas in i betong och varför inte haverikommisionen grundligt intervjuat samtliga överlevande.

”Hanteringen av Estonia-katastrofen är likt ett oläkt sår för oss som drabbades och som nu skriver detta brev. Nu är det hög tid att ni visar er goda vilja, er heder och er medmänsklighet och hjälper till att läka detta sår!"

Nationalekonom: Inför obligatorisk bakgrundskärm på videomötet

Det vackra hemmet är den nya statusmarkören. Kanske borde obligatorisk bakgrundsbild på alla videmöten inöras på möten, funderar nationalekonomen Arvid Uddfeldt på Expressen Debatt.

”En effektiv lösning mot statusskillnader i skolmiljöer har varit skoluniform då den förhindrar barnens ekonomiska tillstånd att påverka dess statusmarkerande klädesval. Den analogiska lösningen till videomötenas statusskillnader skulle kunna vara en obligatorisk grå skärm som ställs mellan kameralinsen och den Svenskt Tenn-prydda Stringhyllan. På så vis elimineras de socioekonomiska rangordningarna som i skrivande stund skapas mellan kollegor och kurskamrater”

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera