Veckans bråk

Veckans bråk: Dödar polarisering?

Kan tyckonomin svara på vad som ledde till stormningen av Kapitolium när fem personer dog? Ja, verkar den svenska offentligheten tycka.

Den här veckan började bråket med att SVT:s Washingtonkorrespondent Fouad Youcefi la upp en video på sociala medier där polisen körde kortege för den polis som dog i attacken mot Kapitolium. »Han tyckte om Trump, hon tyckte om Clinton. Men deras kärlek överbryggade polariseringen. Nu har polariseringen tagit hans liv«, skrev korrespondenten på Twitter.

Men var det verkligen polariseringen som slog ihjäl polisen med en brandsläckare? Nej, anser DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som går i svaromål: »Polariseringen tog inte polisens liv. Det gjorde den våldsamma mobb som försökte välta den demokratiska processen. Vi måste börja kalla saker och ting vid dess rätta namn och sluta bidra till att grumla gränslinjen mellan sanning och lögn. Det gäller i synnerhet public service.«

Fouad Youcefi håller med om att han kunde uttryckt sig annorlunda och vill vara tydlig med att det är männi­skor och inte polarisering som dödar, men vidhåller ändå att polariseringen bidragit till »ett höjt tonläge och att extremism vuxit sig starkare«. Men Wolodarski tycker att enskildheter från SVT och SR är del av en större trend av ängslighet i public service och tar som exempel att SVT visade Trumps video med anklagelser om valfusk gång på gång dagen efter stormningen. Wolodarski anklagar medier för »falsk balans«, alltså att sanna och grundlösa uppgifter ställs mot varandra och ges samma tyngd, trots att de osanna uppgifterna inte stämmer.

»Det finns ingen neutralitet när en mobb angriper kärnan i det demokratiska systemet«, säger han i en intervju med SVT Kultur. SVT:s ansvarige utgivare, Michael Kucera, håller inte med om problembeskrivningen och menar att SVT faktiskt har varit tydliga med att Trump ljuger när han pratar om valfusk.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera