Inrikes / Utrikes

Demokraterna i USA:s riksrätt: Trump styrde demonstranter till storming

Fler regioner kan följa Stockholms exempel med en vaccinering för de som redan haft covid. Stormingen av Capitoleum "övades" redan i Michigan i april 2020 och videomöten ställer saker på ända i svepet.

Inrikes

Fler regioner följer endos-strategin

Fler svenska regioner överväger att följa efter Stockholm och låta vissa personer bara få en vaccindos mot covid-19, rapporterar TV4 Nyheterna.

Region Stockholm har meddelat att personer som haft covid-19 och fått kraftiga biverkningar av den första dosen får vänta på den andra. Skälet är att immunresponsen verkar vara god redan efter en spruta. Nu är fler regioner beredda att följa efter.

 

Marginalen minska för vaccinmålet

De minskade och försenade leveranserna från Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca gör att Sveriges marginal för att nå målet om att erbjuda alla vuxna vaccin under första halvåret har minskat.

I en intervju med DN säger svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström att vaccin som ännu inte fått grönt ljus av EU kan bli avgörande för att målet ska nås.

Ytterligare tre vaccin står i begrepp att godkännas under våren. Först ut är vaccinen från Curevax och Jansen, som Bergström tror kommer att få klartecken i april. Båda företagen ska leverera 450 000 doser till Sverige.

 

Kulturminister hotad av SD-anhängare

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) riktar hård kritik mot Sverigedemokraterna för att partiet tillåter hatkommentarer mot henne på sin Youtubekanal, rapporterar DN.

Lind har publicerat ett Instagraminlägg med kommentarer som hon kallar ”hatiska” och ”fruktansvärda”.

SD:s informationssekreterare Deniz Norgren svarar att partiet valt ett öppet kommentarsfält och att flera tusen kommentarer publiceras varje dag, men att de tagit in extrapersonal för ”en genomlysning” av inläggen.

 

Finansministern: Kapitalet måste beskattas mer

De ekonomiska klyftorna är ”alldeles för stora” och obalansen riskerar dessutom att förvärras i kristider, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med SvD.

För att komma till rätta med ojämlikheten vill hon att kvaliteten i välfärden ökar, att fler får jobb via utbildningssatsningar och att skatterna höjs. Inte minst kapitalet måste beskattas mer, anser Andersson.

– Kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och också blivit mer koncentrerade hos den rikaste procenten, säger hon.

 

M:s ex-energipolitiker dömer ut M:s energiförslag

Att bygga nya kärnkraftverk i Sverige är inte praktiskt möjligt eftersom det är för dyrt, säger Moderaternas tidigare energipolitiska talesperson Mikael Odenberg till SvD. Han dömer helt ut den debatt som nu pågår som ”djupt osaklig”.

– Det är sanningen. Debatten som pågår nu är bara populistisk, säger Odenberg, som också säger att ”ingen normalt funtad människa” vill bygga konventionell kärnkraft i dag.

Han dömer också ut M-ledaren Ulf Kristerssons utspel om elbristen som ”ett sätt att vinna röster”.

 

Utrikes

USA:s riksrätt: Trump styrde demonstranter till storming

Demokraterna ville visa att Donald Trump styrde inkräktarna under stormningen av Capitolium den 6 januari under riksrättens tredje dag. De fokuserade också på att måla ut Trump som ett framtida hot – att något liknande skulle kunna ske igen om han tillåts ställa upp i nästa presidentval, skriver CNN i en analys av tredje dagens riksrätt.

– Jag är inte rädd för att Donald Trump ska ställa upp igen om fyra år. Jag är rädd att han ska ställa upp och förlora. För han kan göra det här igen, sa åklagarsidans Ted Lieu.

Peter Baker skriver i en analys i New York Times att Demokraterna kanske inte vinner riksrättegången men ”de gör bilderna av det brinnande kaoset till det här presidentskapets eftermäle.”

 

Stormningen i Michigan var en förövning

Stormingen av regeringsbyggnaden i Michigan den 30 april 2020 var en förövning till det som skedde i Washington DC den 6 januari i år. Byggnaden stormades av Trumpanhängare för att protestera mot guvernören Gretchen Whitmers undantagslagar för att förhindra smittspridning. Den föregicks av att Donald Trump twittrat ”Befria Michigan”.

Jamie Raskin, demokratisk representanthusledamot från Maryland, beskriver händelserna i Michigan som en ”förhandsvisning av det kommande upproret”, där både händelserna föregicks av Trumps uppmuntranden. ”Den 6 januari var kulmen på Trumps taktik, inte en avvikelse från den”, menade Raskin.

 

OS-chefen avgår efter sexistiska uttalanden

Yoshiro Mori, chef för sommarens Tokyo-OS, avgår efter anklagelserna om att han uttryckt sig sexistiskt, rapporterar AFP.  Det var i förra veckan som 83-årige Mori hamnade i blåsväder efter att han bland annat sa att kvinnorna i styrelsen för OS pratade för mycket.

 

Upp och ned på videomötet i kongressen

De i coronatider allt mer använda videomötena kan ställa till det. Om man inte har koll på de filter som finns i programmen.

Amerikanske republikanske kongressledamoten Tom Emmer från Minnesota deltog upp och ner i en utskottsutfrågning i representanthuset i går, rapporterar CNN.

Han började ändå prata om säkerhet på arbetsmarknaden när han avbröts av ordföranden.

– Herr Emmer? Är du okej?

– Du är upp och ner, Tom, säger en kollega.

En annan deltagare frågade sig om filtret var medvetet:

– Är det här en metafor?

– Du är i alla fall inte en katt, säger en tredje deltagare och skratt hörs i salen.

Och advokaten blev till katt

En advokat i Texas råkade av misstag få ett kattfilter på sig under ett livesänt domstolsförhör, rapporterar flera medier. I videon hörs hur domaren Roy Ferguson undrar över kattfiltret och advokaten Rod Ponton svarar i panik:

– Kan ni höra mig, domaren?

– Jag hör dig. Jag tror det är ett filter.

– Det är det. Och jag vet inte hur man tar bort det. Jag har min assistent här, hon försöker också, men jag är beredd att fortsätta... jag är här live. Jag är inte en katt.

 

Opinion

”Se över marknadsvillkoren istället för mer kärnkraft”

I stället för att strida om statliga subventioner för mer kärnkraft bör vi se över marknadsvillkoren för att ren och förnybar energi ska kunna stå på egna ben. Det skriver Emma Wiesner (C), ny Europaparlamentariker på SvD Debatt.

”Sverige behöver exportera mer el, inte mindre. Med en större elmarknad skulle vår rena produktion få bättre betalt året om och kan konkurrera ut kolkraften i våra grannländer”, skriver Wiesner och fortsätter:

”Låt oss därför bygga ut elnätet och förbättra villkoren på den svenska energimarknaden så att vår rena el kan göra nytta såväl här som i resten av Europa. Så får vi en modern och fungerande elmarknad även under isande kyla”.

 

”Sätt ett kontrolldatum för vaccineringen”

”Regeringen gör allt för att sopa den bristfälliga hanteringen av coronapandemin under mattan. Vi vill snarast införa kontrolldatum för vaccineringsarbetet så att oppositionen, medierna och folket ska kunna utkräva ansvar om regeringen fortsätter misslyckas”, skriver Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna på Expressen Debatt inför dagens debatt om coronaåtgärderna i riksdagen.

”Jag vill veta hur tidsplanen håller i nuläget, men framför allt kommer jag att föreslå att regeringen inför ”kontrolldatum” under våren – på förhand angivna datum där det tydligt framgår hur många svenskar som förväntas vara vaccinerade vid varje given tidpunkt. Detta för att uppnå transparens och slippa onödiga och skadliga spekulationer, men framför allt för att såväl oppositionen som mediala aktörer måste ges möjlighet att utkräva ansvar vid eventuella fortsatta misslyckanden från regeringens sida”, skriver Åkesson.

 

”EU och USA bör sätta gränser för Kina”

”EU bör tillsammans med USA forma ett globalt samarbete där lösningen inte är att isolera eller diskriminera Kina utan sätta tydliga gränser som klargör att Kina inte tillåts använda sin ekonomi för att hota andra länders frihet och säkerhet”, skriver Gunnar Hökmark, tidigare Europaparlamentariker (M) på DI Debatt.

”Så länge de kommunistiska ledarna inte låter företag och näringsliv utvecklas oberoende måste de finna sig i att kinesiska investeringar granskas utifrån de säkerhetspolitiska hot de kan utgöra mot fria länder. Fri handel i dess verkliga bemärkelse förutsätter fria samhällen, inte att det är fritt fram för statsdrivna investeringar som innebär säkerhetspolitiska risker för friheten”, skriver Hökmark.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera