Ekonomi / Politik

M hämtar inspiration från Danmark – vill ge jobbpremie på upp till 2500 kronor

Invandringen till Sverige måste minska och antalet utrikesfödda som är självförsörjande måste öka. Det säger Moderaterna i dag och föreslår en jobbpremie på tio procent, eller max 2 500 kronor per månad.

I april 2019 tillsatte Moderaterna en egen integrationsgrupp. Slutrapporten från gruppen ska presenteras på M:s Sverigemöte den 27 mars. Men några delar presenterades i dag.

Partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterade tio punkter om arbetsmarknaden som enligt dem leder till bättre integration.

– På 15 år har Sverige tagit emot nästan en miljon invandrare. Och vi har många framgångsrika invandrare som lyckats bra. Men vi har också unikt stora integrationsproblem som påverkar nästan alla samhällsområden, sa Ulf Kristersson.

Moderaterna vill bland annat lansera ett nytt begrepp: självförsöjningsgrad.

– I dag använder vi sysselsättningsbegreppet som visar hur många som arbetar minst en timmes per vecka. Med självförsörjningsgrad vill vi visa hur stor andel av befolkningen som kan försörja sig själva och sin familj.

– I dag har vi 600 000 utrikesfödda i arbetsför ålder som inte kan försörja sig själva. Självförsörjningsgrad kommer att bli ett av de viktigaste måtten på integration om vi bildar regering, säger Ulf Kristersson.

Här är moderaternas förslag i kortform:

  • Jobbpremie: en tillfällig premie till långtidsarbetslösa som fått a-kassa, försörjningsstöd eller liknande ska få tio procent i premie ovanpå lönen om de får jobb, eller max 2 500 kronor i månaden.
  • Sänkt skatt på låga inkomster genom förstärkta jobbskatteavdrag.
  • Bidragstak: det alltid löna sig ta arbete, bidrag ska inte överstiga vad arbetsinkomst ger och Sverige bör införa en gemensam utbetalningsmyndighet.
  • Ett mer restriktivt och enhetligt försörkningsstöd i kommunerna.
  • Förstärkta satsningar på nystartsjobb.
  • Etableringsjobb: arbetsmarknadens parter är här överens, men förslaget har legat i byrålådan på arbetsmarknadsdepartementet i tre år, menar M.
  • Utbildningsplikt: en tredjedel av de nyanlända saknar grundskoleutbildning.
  • Praktik till långtidsarbetslösa.
  • Krav på att lära sig svenska – annars minskat försörjningsstöd.
  • Aktivitet på heltid ska krävas för att få försörjningsstöd.

 

Jobbpremien är en idé de hämtat från Danmark där den använts, och ges i högst ett och ett halvt år.

– Det här är tio förslag som vi vet hjälper människor en bit på väg, säger Ulf Kristersson.

Självförsörjningsgraden ska kunna mätas i form av hur många som har en egen inkomst av arbete eller företagande som inte är under 60 procent av medianinkomsten. I praktiken 15 800 kronor per mån i dag.

Jobbsatsningarna ska kombineras med utbildning, förklarar Elisabeth Svantesson.

– Det är inte fler enkla jobb som är målet. Sveriges inriktning på högkvalificerade arbeten ska vi fortsätta. Poängen är att fler ska utbilda sig.

– Men vi ser också att fler kommer in på nya jobb i tjänstesektorn. Under krisen har vi sett att många jobb i tjänstesektorn försvunnit, därför är det nu viktigt att stötta den sektorn, säger Elisabeth Svantesson.

I förra veckan presenterade M sina krav på framtidens arbetskraftinvandring. M vill se en minimilön för arbetskraftsinvandrare som kommer från länder utanför EU. Partiet föreslår att lägsta lönen ska vara 31.700 kronor i månaden. På så sätt ska invandring av lågutbildad arbetskraft minska.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera