Ökat resande inom kollektivtrafiken oroar Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen

Foto: TT

Inrikes

Ökat kollektivresande oroar Folkhälsomyndigheten

Antalet resenärer i kollektivtrafiken ökar efter att smittan gått ner runt om i landet, rapporterar SvD. Under första veckan i februari registrerades fyra miljoner spärrpassager inom Storstockholms lokaltrafik, 16 procent fler än i början av januari, enligt preliminära siffror. Statistik visar att inom samma period ökade bussåkandet inom Skånetrafiken med 21 procent.

Ökningen är bekymmersam, enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Det är ju en kunskap som kommer allt mer, det som har kallats fatigue eller trötthet. Man orkar till slut inte hålla ut på samma sätt, säger hon till tidningen.

 

Januaripartierna förhandlar om förlängt omställningsstöd

Regeringen kommer att hålla samtal med C och L om att förlänga omställningsstödet efter slutdatumet den sista februari, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

– Utöver omställningsstödet har vi en budget på 105 miljarder kronor. Så i grunden har vi en rejäl finanspolitisk expansion för innevarande år, säger finansministern.

Under tisdagen deltog Andersson i ett möte med övriga EU-finansministrar om det ekonomiska läget i unionen. Vid en digital pressträff efter mötet uppmanade hon andra EU-länder att följa Sveriges exempel att skjuta till ännu mer pengar till Covax-programmet, ett globalt initiativ för en mer jämlik vaccinfördelning, skriver TT.

 

Medhelp vill fullfölja affären med Kry

Medhelp är fortsatt inställda på att sälja dotterbolaget Vårdtjänster till Kry – trots att regionen tvärvänt i frågan om telefonrådgivningen 1177, skriver SvD Näringsliv.

– Det är så vår överenskommelse med Kry ser ut, säger Medhelps vd Tobias Ekros.

Enligt SvD Näringsliv vill Kry inte kommentera hur de tänker agera framåt.

Allt fler regioner diskuterar nu åtgärder mot de växande kostnaderna för nätläkarna, skriver Fokus.

 

Liberalerna vill återstarta Ringhals

Efter rapporter om brist på svenskproducerad el vill Liberalerna att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 startas igen.

– Fortsätter vi på det här sättet kommer vi snart vara ett u-land, det kan vi inte acceptera, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Ringhals 1 i Varbergs kommun stängdes vid nyårsafton förra året och enligt Liberalerna kan reaktorn startas igen inom relativt kort tid. Sabuni kräver en lagändring för att kunna göra det, eftersom Ringhals 1 anmälts som permanent avställd till Strålsäkerhetsmyndigheten.

 

Utland

Britterna uppmanar till global vaccinvapenvila

Storbritannien uppmanar till global vapenvila för att människor i konfliktzoner ska kunna vaccineras mot covid-19. Det uppger landets utrikesdepartement i ett uttalande.

– Vi har en moralisk skyldighet att agera och det är strategiskt nödvändigt att samarbeta för att besegra viruset, säger den brittiske utrikesministern Dominic Raab i en kommentar.

Enligt britterna kan oroligheter i länder som Jemen, Somalia och Etiopien leda till att 160 miljoner människor går miste om vaccinet.

Storbritannien, som lägger fram förslaget om en ”vaccinvapenvila” på ett möte med FN:s säkerhetsråd, menar att spridning i dessa områden ökar risken för att nya varianter av viruset får fäste.

 

21 döda i extrem amerikansk kyla

Minst 21 dödsfall kopplas till den vinterkyla som dragit in över delar av USA de senaste dagarna, rapporterar Reuters. Hemlösa uppges har frusit ihjäl och det finns även rapporter om dödliga halkolyckor, skriver TT.

Samtidigt har elnätet blossat upp som en politisk fråga. Flera miljoner människor har varit utan ström i två dygn. Även Mexiko har drabbats hårt av kylan.

Nordkorea anklagas för att ha försökt hacka sig in i Pfizer för att komma åt vaccininformation. Foto: TT

Nordkorea anklagas ha hackat Pfizer

Hackare har spelat en central roll i flera staters pandemistrategi och det är inte förvånande att Nordkorea tycks vara bland de mest aktiva länderna på området. Det skriver BBC:s säkerhetskorrespondent Gordon Corera om uppgifter att Nordkorea ska ha försökt hacka Pfizer för att komma över vaccinuppgifter.

Enligt Reuters ser flera experter på området det som mer troligt att Nordkorea är ute efter att sälja stulen data än att de skulle använda den till att tillverka ett eget vaccin.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns fru Ri Sol-Ju har synts offentligt för första gången på över ett år, rapporterar BBC med hänvisning till statligt kontrollerade medier. Sydkoreas underrättelsetjänst ska ha hävdat inför kongressledamöter att Ri har undvikit rampljuset på grund av oro över att smittas av covid-19. Nordkorea har inte bekräftat några fall av smitta men enligt experter är det osannolikt att diktaturen skulle ha undgått pandemin.

 

New York öppnar för en tiondels basketpublik

New Yorks guvernör Andrew Cuomo meddelar att sportarenor åter kan öppna från 23 februari med 10 procent av sin publikkapacitet, skriver Curbed. Med flera dagar av sjunkande smittotal lyfts flera restriktioner i New York. Arenorna Yankee Stadium och Citi Field används idag som vaccinationsplatser, men Barclays Center och Madison Square Garden kommer att kunna ta emot upp till 2 000 åskådare på Knicks, Nets, och Rangers kommande matcher.

 

Polisrazzia mot medier i Belarus

Polisen i Belarus har gjort tillslag hos journalister, fackmedlemmar och rättighetskämpar under tisdagen, rapporterar flera medier. Amnesty skriver i ett uttalande att tillslagen är ett riktat och organiserat försök att decimera landets oberoende media- och mänskliga rättighetsorganisationer.

 

Opinion

”Försämrad folkhögskola en kulturslakt”

”Pandemin slår hårt mot landets folkhögskolor, som nu larmar om att de kan tvingas till stora försämringar. Det skulle innebära en kulturslakt, och därmed en gigantisk kapitalförstöring”, skriver Lisa Pelling på Dagens Arena.

”Med rötter i en 150-årig folkbildningstradition har folkhögskolorna tagit på sig vad som kan beskrivas som ett dubbelt demokratiskt uppdrag”, skriver Dagens Arena och fortsätter: ”Vi öser skattepengar över skolor som skummar grädden och riktar sig till dom som redan har bäst förutsättningar, samtidigt som folkbildningen förblöder”.

 

”Persondrivna rörelser överlever ledarens avgång”

”Från Berlusconism i Italien till Peronism i Argentina och Fujimorism i Peru, personlighetsdrivna rörelselser bleknar sällan när deras ledare har lämnat sitt ämbete. Med tanke på offret, verkligt eller föreställt, överlever de ofta.

Vad händer då med Trumpismen? Även om dessa rörelser skiljer sig åt i ideologi och sammanhang kan de vara lärorika när det gäller att förutse vad som händer härnäst”, skriver Yasmeen Serhan i The Atlantic om vad som kan hända efter att Trump förlora presidentvalet.

 

”En glidning där abort blir mindre accepterad”

S-politikern och tidigare socialministern Annika Strandhäll tror inte att en moderatledd högerkonservativ regering skulle avskaffa aborträtten, skriver hon i en debattartikel i SvD.

”Men jag oroas över en glidning där abort blir mindre tillgängligt och accepterat”, skriver Strandhäll, som är jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Strandhäll ser också ”risker för bakslag” inom andra jämställdhetsfrågor där SD och KD går samman. Hon oroar sig för huruvida M-ledaren Ulf Kristersson klarar av att ”stå emot två partier med gemensam politik för att backa bandet för landets flickor och kvinnor”.

 

Text: Redaktionen

Foto: TT