Pandamin – om hur en liten stad i Bayern har drabbats av pandafeber

Text:

Bild: TT

Tyska medier har i veckan ägnat sig åt smittspårning, om än av ett något annorlunda slag så här i corona­tider. Frågan som har ställts är: Vem är ansvarig för pandafebern som drabbat staden Ebern i delstaten Bayern? Eller – om man så vill – pandamin?

Egentligen kanske det borde ha varit svin om man ska gå efter stadsvapnet, men efter nyår har den svartvita jättepandan dykt upp i ett otal fönster runt om i den 7 000 invånare stora staden. Pandorna syns även på restaurangmenyer, och till och med i telefonkiosker. Formerna varierar, från mjukisdjur till papperspandor och virkade skapelser.

Kartlägger man smittkedjan kommer man snabbt fram till att infektionens ursprung heter Bernd Ziegler. Denne 49-åring köpte i höstas ett hus i staden som han nu renoverar. I huset bodde tidigare en dam som hade för vana att hålla koll på händelserna på torget utanför.

»Förut satt gamla fru Schlimbach alltid där uppe vid fönstret och såg på vad som hände på torget. Alla som levde i Ebern under samma tid kände till henne«, säger Bernd Ziegler till tidningen Spiegel.

På skämt ställde han en panda i ovan nämnda fönster. Först en, sedan ytterligare var sin panda i de andra tre fönstren. Och det var till en början allt, säger Bernd Ziegler till Spiegel. Sedan märkte han att pandorna väckte intresse hos förbipasserande barn. Då laddade han upp en bild på Facebook, för att muntra upp lite i den riktiga pandemin. Det var den 12 januari. Sedan dess har pandafarsoten svept över staden. Eller farsot – att döma av pandans popularitet i Ebern ska den snarare betraktas som ett välkommet avbrott för tyskar som är trötta på lockdown och stängda restauranger.

Bernd Ziegler är noga med att påpeka att hans svartvita mjukisdjur inte rymmer några politiska budskap. Den vilda jättepandan går att hitta i Kina, ja, men inga paralleller ska dras till Trumps kritiserade påstående att coronaviruset är ett kinesiskt virus. Inte heller till en demonstration i Frankfurt i höstas. Där placerades hundratals pandor ut på en restaurang för att synliggöra hur krognäringen drabbas av myndigheternas restriktioner. Pandorna är bara »minnen från mina Asienresor«, som Bernd Ziegler uttrycker det.

När når då staden en flockimmunitet mot pandamin? Tyska medier spekulerar lite skämtsamt att det bör ske innan pandan letar sig in i stadsvapnet. I sådana fall skulle Ebern nämligen också behöva byta namn. Eber betyder svin på tyska, och att bo i Pandern kanske inte är lika kul.