Aktuellt / Inrikes

Rekordbeslag av metamfetamin i Stockholm: »Oro att det får fäste här«

Biden i möte med republikaner, rekordbeslag av metamfetamin och sanktionshot mot Myanmar. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Fem skadade vid skottlossning

Fem personer har skadats i Helsingborg efter en misstänkt skottlossning på måndagskvällen. 10-20 personer ska ha varit inblandade i ett bråk i närheten av en föreningslokal när polisen larmades till platsen. "Samtliga fem skadade har stick- eller skärskador, en av dem ska eventuellt också ha en skottskada”, skriver polisen. Akutmottagningen på sjukhuset spärrades av så att personalen skulle kunna jobba i fred, meddelar myndigheten.

Rekordbeslag av metamfetamin

Polisen gjorde i december ett rekordstort beslag av drogen metamfetamin, rapporterar SR Ekot. 15 kilo hittades i en bil i södra Stockholm. Drogen är mycket beroendeframkallande, och har hittills inte varit särskilt vanlig i Sverige. Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid polisens nationella avdelning, säger att den största mängden som hittats hittills är två kilo.

– Det är med stor oro man kan se om det här fått fäste i Sverige, det är en farlig drog, säger han.

UTRIKES

Joe Biden i möte med republikaner

USA:s president Joe Biden har suttit i möte med tio republikanska senatorer om ett stimulanspaket mot coronakrisen. Demokraterna vill se ett stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar, och planerar att genomföra det som en del av 2021 års budget. Republikanerna vill däremot se ett mer nedbantat paket för att möta coronapandemin.

Presidenten beskriver mötet som ”produktivt” och republikaner kallade det ”nyttigt”, men det slutade inte i någon överenskommelse. Båda sidor ska ha enats om att följa upp mötet. 

USA hotar med sanktioner mot Myanmar

USA har de senaste åren lättat sina sanktioner mot Myanmar, men efter gårdagens militärkupp och gripandet av Aung San Suu Kyi hotar president Joe Biden att återinföra sanktionerna mot landet. Det är fortfarande oklart var Aung San Suu Kyi befinner sig, men enligt källor till BBC ska hon ha försatts i husarrest. Joe Biden skriver i ett uttalande att ”styrka ska aldrig styra över folkets vilja eller försöka radera ut resultatet av ett trovärdigt val”.

DEBATT

V: Krävs haverikommission för äldrevården

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skriver på DN Debatt att det krävs en haverikommission för att lösa de strukturella problem inom äldreomsorgen som har blottlagts av coronakrisen. 

”En kommission som ser över alltifrån regelverk kring privatiseringar, samordningen, de osäkra anställningarna och resurserna”, skriver V-ledaren. 

Dadgostar bjuder in till blocköverskridande samtal för hur kommande tillskott till äldreomsorgen skulle kunna se ut.

Data kan leda till bättre vård – om den går att nå

Tre debattörer från Karolinska Institutet skriver på SvD Debatt att Sveriges väl utbyggda hälsoregister och journalsystem har potential att leda till bättre vård. Dödligheten i covid-19 minskade under hösten, och orsakerna behöver analyseras närmare, skriver artikelförfattarna, men de är övertygade ”om att god samverkan mellan vård och forskning spelat en stor roll.”

Dessvärre är informationen svår att nå när det verkligen gäller, tillägger man, och önskar nu bättre och lättare tillgång till data.

”Vi kan inte plocka ut viktig information i realtid när vi som bäst behöver kunna göra det.”

Alltid synd om SD

Varför är det alltid synd om Sverigedemokraterna? Den frågan ställer sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Aftonbladet Debatt. Hultqvist skriver att SD har en ”partiledare som ständigt framträder som antingen oinformerad om det senaste högerextrema uttalandet av ledande SD-politiker eller som i någon mening kränkt.” Försvarsministern beskriver det som att slinka undan och samtidigt hålla den högerextrema elden levande ”tycks vara SD:s sätt att vara”.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera