Inrikes

Snart dags för nästa vaccineringsfas – flera regioner saknar en åtgärdsplan

Regioner saknar vaccinplan för fas 2. Brexit orsakar nya politiska spänningar i Nordirland. Och idag kommer domen i Göteborgs tingsrätt mot Estoniafilmarna.

Flera regioner planlösa inför nästa vaccineringsfas

Trots att Folkhälsomyndighetens tid för när fas 2-vaccineringarna ska starta har flera regioner ingen plan för hur det ska gå till att boka tid och skicka kallelser. Flera av dem blev också tagna på sängen när FHM i förra veckan sänkte åldersgränsen från 70 till 65 år.

– Jag är ganska förbannad på hur de kommunicerar. Vi får ju information samtidigt som ni i pressen, säger vaccinsamordnare Jonas Ekström, till Dagens Nyheter.

Covidssymptom tas inte på allvar

Långtidssjuka känner sig misstrodda av sjukvården och tycker att vården inte tar deras symptom på allvar. Det rapporterar Ekot på Sveriges Radio. Enligt svenska covidföreningen har flera långtidssjuka fått felaktiga psykiska diagnoser.

Ny Estoniadom idag

Idag kommer domen i Göteborgs tingsrätt mot två män som åtalats för brott mot gravfrid vid Estonias vrak i Östersjön, skriver GP. För att samla material till en film sänkte de ner en dykrobot med kamera till vraket, och upptäckte ett hål i skeppets sida. Det har fått av myndigheterna att göra nya bedömningar om orsaken till att Estonia förliste hösten1994. Filmmakaren Henrik Evertsson har både prisats och kritiserats för filmen som sänts på Discovery.

Gemensam aktion mot rysk utvisning

En rysk diplomat kan komma att utvisas från Sverige som en reaktion på att Ryssland i fredags utvisade en svensk diplomat. Den svenske diplomaten utvisas för att ha deltagit i en demonstration till stöd för Alexej Navalnyj, men enligt Ann Linde har diplomaten inte deltagit utan bara observerat demonstrationen, vilket ingår i jobbet.

Även Tyskland och Polen har fått diplomater utvisade och länderna gör nu gemensam sak i sin reaktion på Rysslands agerande.

– Vi kommer att svara på ett tydligt sätt inom mycket kort tid, säger utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s program Agenda på söndagskvällen.

Utrikes

Vattenkanoner mot demonstranter i Myanmar

De landsomfattande folkliga protesterna mot statskuppen i Myanmar för en vecka sedan fortsätter. Idag på morgonen har det varit flera protestmarscher på olika håll i landet, rapporterar flera nyhetsbyråer. Polis har svarat med vattenkanoner mot folket, enligt nyhetsbyrån Reuters. Enligt nyhetsbyrån AFP har två män skadats efter att ha besprutats med vatten som misstänks vara giftigt. Arbetare har även gått ut i en landsomfattande strejk för att stödja landets valda ledare Aun San Suu Kyi och president Win Myin.

Glaciärras i Himalaya

Ett stort stycke av Nanda Devi-glaciären i Himalaya föll ned i floden Dhauliganga i Indien igår. Detta orsakade stor översvämning och förstörelse. Två kraftverk, flera vägar och broar sveptes bort. Hittills har 15 personer räddats och 14 döda hittats men minst 125 saknas fortfarande, enligt Svenska Dagbladet.

Brexit ökar spänningarna i Nordirland

I Nordirland växer åter oron för nya politiska spänningar på grund av Brexit, rapporterar Ekot. Enligt avtalet med EU ska gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland hållas öppen. Det leder istället till ökad kontroll vid gränsen mellan Nordirland och övriga Storbritannien, vilket irriterar de politiska partier och medborgare som värnar tillhörigheten till Storbritannien.

 

Debatt

Skydda rättssäkerheten med ett nytt domarråd

Det oberoende rättsväsendet är under attack i Europa, skriver styrelsen för Sveriges domarförbund med ordförande Björn Lindén i spetsen, på DN Debatt och tar Polen och Ungern som exempel. Domstolarnas oberoende från regeringsmakten bör därför stärkas med ett fristående domarråd, liknande det system som finns i England.

”Gör läkares oskuldskontroller till sexualbrott”

Läkare som utför oskuldsoperationer ska omedelbart fråntas sin legitimation. Det borde finnas ett uttryckligt förbud i lagen mot oskuldskontroller och oskuldsoperationer, som borde bedömas som sexualbrott där både familjen som kräver undersökningen eller operationen, och läkaren som genomför dem lagförs och döms. Det skriver Omar Makram, sakkunnig GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. på Göteborgs-Postens debattsida.

”Moderaterna smygstöder den svenska vapenlobbyn”

Moderaterna vill vara partiet för ökad lag och ordning. Samtidigt motionerar de i riksdagen för att göra det lättare för privatpersoner att skaffa och ha vapen. Hyckleri, skriver Adrian Magnusson, jurist och socialdemokratisk kommunpolitiker i Ystad, på Aftonbladets debattsida.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera