Veckans bråk

Veckans bråk: Ta bort Mustasch helt?

När har man sonat sitt brott? Nu, tycker rockbandet Mustasch. Inte än, menar andra.

Melodifestivalen har dragit in över Sverige som en Christer Björkman-formad tsunamivåg och tävlingen dominerar som vanligt nyhetssidorna. Namn som Tusse, Anton Ewald och Dotter blir över en natt »Schlager-Tusse«, »Schlager-Anton« och »Inte Christer Björkmans Dotter« med hela svenska folket.

Men ett band verkar ha lyckats med konststycket att gå in i Sveriges mest folkliga tävling och komma ut på andra sidan lite mindre folkliga. Göteborgsbandet Mustasch och sångaren Ralf Gyllenhammar sågs kanske inte som potentiella vinnare, men som möjliga finalister. Den chansen började man aktivt sumpa redan före deltävlingen.

För tre år sedan dömdes sångaren i bandet för sexuellt ofredande efter att ha tryckt ner en ölflaska mellan brösten på en kvinna under en reklam­inspelning. En tid senare tryckte bandet upp en t-shirt med en ölflaska mellan brösten på en kvinna och tjänade därmed pengar på historien. Offret i historien uppmanade SVT att stoppa bandet från tävlingen, men tävlingsledningen lät Göteborgs­bandet tävla.

Inför deltävlingen intervjuade Aftonbladets Tobbe Ek bandet om historien. »Jag borde vetat bättre«, sa Ralf Gyllenhammar. När reportern pressar bandet om historien avbryter en presskontakt intervjun genom att aktivera ett brandlarm i rummet. »Bye bye Mustasch«, skriver Aftonbladets Jonna Sima på Twitter och en meningslös metadebatt om skillnad mellan verk och person bryter ut. Mustasch försöker rädda sin heder genom ett nytt uttalande på Facebook där man ber kvinnan om ursäkt. Men det är för sent. Bandet kommer näst sist i deltävlingen och åker ur årets Melodifestival. På lördag är det dags igen. Grattis, Sverige.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera