Inrikes

Villapriserna har skjutit i höjden under pandemin – ökar mest nära storstäderna

Höghastighetstågen kan lyfta - det billigare alternativ Trafikverket räknar på bygger på räls på betongbroar som gör utbyggnaden billigare och snabbare. En billig lägenhet i Sorsele väcker uppmärksamhet i Ryssland. I måndagens svepet.

Betongbanor blir alternativ för höghastighetståg

Trafikverket utvärderar nu en ny metod för byggadet av den nya höghastighetsjärnvägen. Metoden kan pressa ner både bygg- och underhållskostnader och dessutom nästan halvera byggtiden, skriver DN. Tekniken bygger på att lägga spåren ovanpå betongpelare i luften och används redan exempelvis i Kina och Japan.

Experter som DN pratat med beskriver metoden som en ”möjlig gamechanger”.

För att bemöta kritik mot höga kostnader har regeringen begärt en redovisning av hur en budgetversion för 205 miljarder kan se ut.

Pelartekniken kommer att beskrivas i en rapport som Trafikverket lämnar till regeringen den 29 februari, skriver DN.

 

Hyggligt vattenläge inför sommaren

Ökad nederbörd har gjort att Sveriges grundvattennivåer har återhämtat sig och det ger ett ”hyggligt utgångsläge” inför sommaren, uppger Sveriges geologiska undersökning (SGU) till Ekot.

Nivåhöjningen beror på stor nederbörd, som dessutom ökar ytterligare när snön smälter.

Västerviks kommun, som hade låga vattennivåer och bevattningsförbud under sommaren och hösten i fjol, beskriver läget som det mest gynnsamma på tio år.

 

Kryphål gör vårdpersonals vaccinationstider åtkomliga för andra

Ett kryphål gör att privatpersoner i Göteborg kan smita före vårdpersonal i vaccinationskön, rapporterar G-P. En registreringslänk för vårdanställda har spridit sig och med länken kan vem som helst enkelt anmäla sig med namn, telefonnummer och mejladress. Jobbtitel efterfrågas inte.

– Jag bokade med några timmars framförhållning, det var jättesmidigt, säger en kvinna som egentligen ingick i den sista prioriteringsgruppen.

Även tidningen lyckades boka en tid för vaccinering mot covid-19. Ridha Hadfi, vd på Svea Vaccin, svarar ”ingen kommentar” när hon får frågan om det inte är klinikernas ansvar att säkerställa att rätt personer får vaccin.

I fredags hade knappt 342 000 svenskar fått en första vaccindos, enligt Folkhälsomyndighetens officiella siffror. Över 116 000 hade fått båda doserna.

 

65+ får boka vaccionation på telefon

Alla som är äldre än 65 år kommer kunna boka vaccinering över telefon, visar en enkät som genomförts av SR Ekot.

Bokningarna görs antingen hos en vårdcentral eller hos en central telefonsupport. Men rutinerna mellan regionerna kommer att skilja sig åt. Vissa ska skicka kallelser med förbokade tider till de allra äldsta, men i Region Uppsala gör man det åt samtliga.

– För att vara säkra på att nå alla så får alla en kallelse med en bokad tid, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

 

Stark ökning av villapriser

Villapriserna i Storstockholm har gått upp med 26 procent de senaste 36 månaderna, visar SvD Näringslivs genomgång. I januari 2018 låg snittpriset på en villa i regionen på 4,4 miljoner. I år var prislappen 5,8 miljoner.

– Det är hela årslöner i värdestegringar på vanliga villor i delar av landet, säger Svensk Mäkarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren till tidningen.

Det är särskilt i storstadsregionerna som villapriserna har skjutit i höjden. I Stormalmö steg snittpriset från 3,8 till 4,6 miljoner och i Storgöteborg från 4,6 till 5,4 miljoner. Under samma period steg rikssnittet med 21 procent från 3,1 till 3,7 miljoner kronor, skriver SvD.

 

Men rekordbillig Sorselelägenhet väcker stort ryskt intresse

I Sorsele säljer kommunen en lägenhet för en krona, men trots priset var intresset för lägenheten inledningsvis svalt. Det ändrades dock efter att nyheten oväntat började spridas på ryska nyhetssajter, berättar SVT Västerbotten. Nu blir kommunen nedringd av spekulanter, säger bostadsförmedlaren Jeanette Eklund.

– Att så många kollat upp Sorsele, fått en positiv bild och vill flytta hit känns jättekul, säger Jeanette Eklund.

 

UTRIKES

Fortsatta protester i Myanmar

Militärfordon har satts in på gatorna i flera städer i Myanmar, trots det har grupper av människor samlats för att protestera mot att militären tagit över makten. Det rapporterar BBC. Militären har också beordrat att internet i landet ska släckas ner.

På måndagen kom också beskedet att husarresten för landets tidigare ledare, Aung San Suu Kyi, förlängs. Hon skulle egentligen ha frigetts i dag, men det datumet är nu satt till den 17 februari. The Guardian rapporterar om fortsatta protester under söndagen

 

Pfizer/Biontech-vaccin ger 94 procents skydd

Pfizers och Biontechs vaccin gav en 94-procentig minskning av symtomatisk covid-19 i en stor israelisk studie där 600 000 personer fått två doser, skriver flera medier. De löpte också 92 procent lägre risk att bli allvarligt sjuka av viruset jämfört med en lika stor kontrollgrupp som inte tagit vaccinet, skriver Haaretz.

– Det står nu otvetydigt klart att Pfizers coronavaccin är extremt effektivt en vecka efter den andra dosen, säger sjukvårdscentret Clalits forskningschef Ran Balicer enligt tidningen.

 

 

Starkt val för katalanska separatister

De katalanska separatistpartierna fick rekordmånga röster i söndagens lokala val, rapporterar flera medier.

När 99 procent av alla röster är räknade lutar det åt att partierna kommer att få 74 av mandaten i Barcelonaparlamentet som består av 135 mandat, skriver Deutsche Welle. Valet har betraktats som ett test för separatiströrelsen i regionen. Även om valet sannolikt inte kommer att resultera i samma politiska omvälvning som valet 2017, vilket ledde till en katalansk självständighetsförklaring, så indikerar valresultatet att separatisterna har medvind.

 

Ny rekordnivå för bitcoin

Bitcoin nådde återigen en ny rekordnivå på söndagen, sedan kryptovalutan pressats över 49 000 dollar, skriver Bloomberg. Som mest var valutan uppe på 49 487 dollar, enligt Coinmarketcap. Bitcoin är nu upp närmare 70 procent sedan årsskiftet.

Bloomberg konstaterar att bitcoin har några framgångsrika veckor bakom sig, då flera storspelare öppet ventilerat sina planer på att köpa in sig i kryptovalutan och andra storspelare – med Tesla som den kanske mest omtalade – redan har gjort slag i saken.

Även andra kryptovalutor har utvecklats väl under helghandeln, noterar nyhetsbyrån. Bland annat har bitcoinrivalen ether rusat till den nya rekordnivån 1 830 dollar. Ether är därmed upp 150 procent sedan årsskiftet.

 

 

Opinion

”Nato-närmande gör Sverige mer utsatt”

”Sverige vågar inte längre föra en självständig utrikes- och säkerhetspolitik utan försöker ty sig till USA så nära som möjligt. Det motiveras med Rysslands aggressiva och repressiva politik. Men är hotet från dagens Ryssland verkligen större än från det kalla krigets Sovjetunionen? Då ansågs Sovjetunionens och Warszawapaktens militära kapacitet ungefär jämbördig med Nato:s. I dag, trots rysk återupprustning, är USA:s försvarsutgifter ungefär tio gånger högre, och de europeiska Nato-ländernas sammanlagt tre gånger högre än Rysslands”, skriver f d utrikesministerns Hans Blix, f d amsbassadören Rolf Ekéus, f d försvarsministern Thage G Peterson och tidigare riksdagsledamöterna Birgitta Hambreus och Maj-Britt Theorin på DN Debatt.

”Ett medlemskap i Nato löser inte Sveriges säkerhetsproblem utan gör oss mer utsatta. Sverige borde, likt Finland, slå fast att vi inte tillåter att vårt territorium utnyttjas i fientligt syfte av andra stater. Vi bör inte agera så att vi ses som en del av ett potentiellt hot mot något annat land utan som en tydlig aktör för fred, avspänning och global samverkan”, fortsätter de.

 

S-politiker: ”Bygg ut kärnkraften nu!”

Bygg omedelbart ut kärnkraften. Det anser halländska S-riksdagsledamöterna Hans Hoff, Adnan Dibrani och Sara Heikkinen Breitholtz i en motion.

Till Aftonbladet säger Hans Hoff att besluten ”måste fattas i dag”. Han föreslår att nya reaktorer anläggs på Ringhals eller Forsmark eftersom dessa platser sedan tidigare är godkända för sådan verksamhet.

Riksdagsledamoten motiverar förslaget med att företag annars kan lägga produktion utanför Sverige.

– Vi riskerar att bli ett mycket fattigt land om 20 år, säger han till tidningen.

 

”Sverige världsbäst på att utreda ojämlikhet. Men inte att göra något”

”Sverige är världsbäst på att utreda hur ojämlikheten ska kunna minska”, men kommer några av förslagen att bli verklighet? undrar Dagens Arena i en ledare.

Hösten 2019 kom slutrapporten ”Program för jämlikhet” från LO:s jämlikhetsutredning ledd av Marika Lindgren Åsbrink. I slutet av sommaren 2020 kom sedan den offentliga Jämlikhetskommissionens förslag ”En gemensam angelägenhet” (SOU: 2020:46). Arbetet med den leddes av Per Molander.

”Till SvD säger finansminister Magdalena Andersson att hon är orolig över den skenande ojämlikheten och därför vill satsa mer på utbildning, kvalitet i välfärden och bättre transfereringar. För att klara detta behövs högre skatter. Hon nämner särskilt att skatterna på kapitalinkomster bör höjas. Ansatsen är som sagt utmärkt. Ett krux kan emellertid vara att den rödgröna regeringen inte får stöd från Centern och Liberalerna. Men har regeringen försökt? Och säger Centern och Liberalerna nej till vartenda förslag?” undrar Dagens Arena.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera