Ägaren Tino Sanandaji om Bulletinavhoppen: »Flera jublar«

Text:

SVERIGE

Våldsam explosion i Höganäs

40 bostäder skadades och boende i hela huset har evakuerats efter en kraftig explosion natten till tisdag. Husets entré har omfattande skador och bilder visar hur trapphuset är fullt av bråte efter explosionen som skedde vid 1-snåret natten tis tisdagen.

– Kan inte säga hur många som är evakuerade men kommunen har öppnat upp en skola för dem och en del boende har vänt sig till anhöriga och vänner, säger vakthavande befäl Magnus Lefvère till Aftonbladet.

Åtal mot Vårbynätverket

30 personer åtalas för att ha deltagit i allt från mordförsök till sprängningar och en uppmärksammad kidnappning av en svensk rapartist, skriver DN.  Totalt handlar det om en rad uppmärksammade brott som gruppen misstänks ha begått under de senaste åren.

Huvudman i härvan är en 32-årig man som pekas ut som nätverkets ledare och som greps i Spanien tidigare i år.

Ett viktigt verktyg i utredningen har varit den franska polisens hackning av tjänsten Encrochat, den krypterade tjänsten som ofta använts av gängkriminella runtom i Europa.

32-åringen nekar till alal anklagelsr.

Sanandaji svarar på Bulletinavhoppen: ”Flera jublar”

Under måndagen hoppade flera av Bulletins toppnamn av webbpublikationen, bland annat chefredaktören Ivar Arpi och Alice Teodorescu. I sitt avskedsbrev riktade skribenterna hård kritik mot ägarna som man menar har misslyckats med både styrandet och gränsdragningen mellan ledning och redaktion.

Nu svarar ägaren Tino Sanandaji på kritiken i ett mejl till DN.

Det är såklart trist att Bulletin blev en sandlåda, men när några inte vill samsas så får man önska dem lycka till så att övriga 20–30 medarbetare kan få arbetsro. Flera jublar därför att bråket äntligen är över och att bråkmakarna lämnar, även om det är trist att de drog med sig andra med en förvanskad bild”, skriver Tino Sanandaji i ett mejl till DN och fortsätter:

”Nu kan vi även ta in alla namn som våra läsare gillar men som blockerades av Alice, Ivar och perifera medarbetare som DN av oklara skäl kallar ’grundare’”, skriver Sanandaji och säger att tidningen kommer att fortsätta arbeta vidare.

”Vi jobbar nu i lugn och ro med att skapa en mer professionell organisation, Bulletin är en dagstidning, inte en reallity-show för primadonnor, oavsett underhållningsvärdet för alla utanför.””

UTRIKES

Man sköt ihjäl tio i Colorado

En man dödade tio personer – varav en polis – i Boulder Colorado när han gick in på en matvarubutik och började skjuta tidigt under måndagseftermiddagen amerikansk tid. Enligt vittnen som var i butiken gick mannen in i butiken och började skjuta utan att säga ett ord.

En misstänkt gärningsman greps på platsen och fördes blodig ut från butiken.

– Detta är en tragedi och en mardröm, sa Boulders distriktsåklagare Michael Dougherty till Denver post.

Nu går Israel till val – igen

För fjärde gången på två år går Israel till val igen. Efter att ha lyckats väl med vaccineringarna har den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu fått fina resultat i opinionsmätningarna och ses som favorit i valet.

Nästa vecka inleds en rättegång mot premiärministern. Han misstänks både för att ha tagit emot champagne och cigarrer från en affärsman till ett värde av två miljoner kronor och för att ha försökt få tidningarna att skriva mer fördelaktigt om honom mot att han behandlar medierna bättre.

Danmark flaggar: i maj ryker restriktionerna

I maj har Danmark vaccinerat nästintill alla medborgare över 50 år i landet. Då kommer de flesta coronarestriktionerna i landet att hävas, säger statsminister Mette Fredriksen (S).

– Det bygger dock på vissa antaganden om att vi kan hålla smittan nere och att vi använder coronapass, säger statsministern enligt TT.

DEBATT

Låt oss släppa in fler i våra kyrkor i påsk

Kyrkorna bör kunna tillämpa samma kvadratmeterregler som butiker och gallerior. På så sätt kan fler besöka gudstjänster och fira påsken i våra kyrkor, skriver fyra företrädare för Sveriges kristna råd på Aftonbladet debatt.

”Inkonsekvens underminerar förtroende. Därför hoppas vi att kyrkorna och trossamfunden ska kunna tillämpa kvadratmeterregeln från och med skärtorsdagen. Detta skulle även påverka den judiska högtiden Pesach som i år firas 28 mars till 4 april och den ortodoxa påsken som firas i början av maj. Vi önskar att regeringen ser över de inkonsekvenser i regleringen som drabbar trossamfunden. Detta är vårt påskupprop 2021!”, skriver företrädarna.

Fem intresseorganisationer: fetma har blivit en klassfråga

Under pandemin har antalet fetmaoperationer minskat – men inte i den privata sektorn. Nu måste jämlik vård säkras, skriver företrädare för fem intresseorganisationer inom vården på DN Debatt.

”Konsekvensen av vår ojämlika fetmavård i Sverige blir att den socioekonomiskt redan utsatta patientgruppen med fetma i större utsträckning själva behöver betala för sin sjukvård”, skriver företrädarna.

Åklagare: Det är fransk polis och inte Damberg som knäckt gänget

”Alla förstår varför Damberg felaktigt försöker koppla ihop första punkten i 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet med Encrochat. Fransk polis har gjort mer för att knäcka de svenska gängen än regeringen. Det är en pinsam verklighet, så pinsam att man måste ta till missledande information för att dölja den. Damberg borde i stället för att slå sig för bröstet över den svenska lagstiftningen göra ett studiebesök hos sin franska kollega. HDA är ett viktigt verktyg, men inte en game changer i dess nuvarande utformning.”, Det skriver åklagaren och den rättspolitiska debattören Danel Larson på Expressen Debatt. 

HDA är den så kallade ”hackerlagen” som togs i bruk vid årsskiftet.