Ekonomi

Därför slår Lego rekord i försäljning och vinst – mitt i pandemin

Vi hukade inte bara över skärmarna under pandemin. Vi kröp på golvet också. Därför slår Lego rekord i försäljning och vinst.

”Pappa, hjälp mig hitta en platt sexa!”

De flesta under 80 har nog någon gång tvingats lägga ifrån sig tidningen och börja rota i den rasslande plasthögen på golvet. Och sedan börjat bygga lite själv, för det är något speciellt med att bygga efter eget huvud.

Det fattade Ole Kirk Kristiansen redan för hundra år sedan när hans söner byggde med kapade träklossar i snickeriet i danska Billund. Han började göra träleksaker och 1932 startade han företaget Lego efter orden ”leg godt”.

Och gott har det gått. 2020 sålde Lego för 64,2 miljarder kronor och gjorde ett resultat efter skatt på 14,6 miljarder. Försäljningen ökade med 21 procent trots att många av väldens leksaksbutiker tvingats hålla stängt under pandemin. Lego har satsat stort på nätet och det betalade sig bra i fjol.

Stort har företaget varit i minst 50 år. Oles son Godtfred började gjuta byggklossarna i plast 1949 och startade export av allt mer utvecklade byggsatser under 1950-talet. 1962 lanserades den första batteridrivna elmotorn i lok och bilar och 1968 öppnades turistfällan Legoland. Under 1970-talet kom Duplo för mindre barn och 1977 Lego Technic för de lite större.

Under 1980-talet gjorde Lego ett försök att skifta till dataspel och höll på att gå i konkurs på kuppen, men kom snart på stor fot igen genom att köpa rättigheter till succéer i dataspels- och filmbranschen som Star Wars, Harry Potter, Batman, Indiana Jones eller Spiderman.

I dag säljs Lego i 140 länder med 678 egna butiker som ska bli 800 i år. Det är Danmarks 15:e största företag och världens största leksakstillverkare med 20 500 anställda.

Godtfreds patent är nu utgångna och vem som helst kan göra leksaker med plastfigurer, men namnet Lego är skyddat på längden och bredden.

Företaget ägs till 75 procent av tredje och fjärde generationen Kirk Kristiansen genom Kirbi AS. Familjens förmögenhet summeras på tidningen Berlingskes lista över Danmarks rikaste till 390 miljarder svenska kronor.

25 procent ägs av Lego Fonden som ägnar sig åt välgörenhet. I fjol satsade fonden 3,2 miljarder kronor på att skänka spel och bland annat driva utbildningsprojekt i 28 länder.

Lego tillverkas av fossilt material, i praktiken görs den mesta plasten av olja, och den stora utmaningen är företagets eget mål att bli hållbara till 2030. Företaget jobbar sedan länge med att se över förpackningar och logistik samt att testa sockerrör som råvara.

Materialfrågan kan möjligen lösas, men frågan varför man alltid hittar så många platta åttor och fyror när man ska ha en sexa förblir obesvarad.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera