Fler makthavare vill reglera Facebook och Google: »Drar nytta av skatteregler«

Text:

Foto: TT

Efter ett lagförslag i Australien om att nationella medier ska ha rätt till ersättning stoppade Facebook allt innehåll från australiensiska medier i februari.

Konflikten ledde till kontakter mellan Australiens finansminister Josh Frydenberg och Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Den beryktade mediemagnaten Rupert Mordochs News Corp, som äger cirka två tredjedelar av Australiens dagstidningar, var bland de medieföretag som drev på den australiska regeringen i frågan. Tidigare i mars slöt de ett avtal ersättning för sitt innehåll med Google och Facebook.

Även den danska regeringen säger nu att de vill se avtal mellan Facebook och Google om ersättning för den journalistik de använder.

– Jag hoppas techgiganterna kommer att bli en del av det journalistiska och kulturella ekosystemet, säger danska kulturministern Joy Mogensen till Berlingske.

Hon har lagt ett lagförslag som ger rättighetsinnehavarna en ny utgivarrättighet som ger dem kontroll över vilka som brukar deras innehåll. Lagen ska också stärka till exempel musikers rättigheter i förhållande till exempelvis Youtube. Bolagen ska enligt förslaget ha fått samtycke från utgivarna att använda deras material.

De vill också inrätta en upphovsrättsnämnd som ska avgöra tvister.

Lagförslaget beskrivs som ett första steg. Men Danmark vill också göra något åt att techbolagen gör allt för att undvika nationell skatt.

– Oavsett om det är Amazon, Facebook, Youtube eller Google, har de skapat en enorm omsättning på kort tid. De drar full nytta av skattereglerna för att få så låga skatter som möjligt och de har blivit enorma monopol. De säger att de bara är en plattform. Men i mina ögon är de ansvariga för innehållet och de måste regleras mycket strängare, har danska statsministern Mette Frederiksen sagt tidigare.

Liknande regleringsplaner finns i Kanada. De styrande liberalerna har utlovat en kommande lagförslag om reglering av IT-jättarna.

I dag får också en av Facebooks högsta chefer svara för sig inför en parlamentskommitté om bolagets kontakter med regeringen. Han, Kevin Chan, chef för public affairs, kommer få svara på frågor om vad oppositionspartiet New Democrats kallar ”besvärande relationer” mellan Facebook och regeringskansliet.

I läckta mejl mellan Kevin Chan och regeringstjänstemän på det ansvariga kulturdepartementet antyder Chan att det kan finnas högavlönade jobb på Facebook för ”lovande” tjänstemän i staten.

Heather McPherson, talesman för New Democrats säger att Facebook även blivit ett av världens mest mäktiga politiska verktyg.

– Eftersom det är ett verktyg i de politiska sammanhangen i dag är det ännu viktigare att det finns avstånd mellan ledande regeringstjänstemän och de här företagen, säger Heather McPherson till tidningen The Star.

Facebooks största kris hittills – kan tvingas sälja Whatsapp och Instagram