Inrikes / Politik

Högerprofilerna lämnar Bulletin – tre månader efter att sajten lanserades

Bråket på Bulletin har pågått i veckor. Nu lämnar flera nyckelpersoner tidningen.

Konflikten mellan redaktionen och ägarna på Bulletin är väldokmenterad. Expressen har publicerat ljudklipp från ett redaktionsmöte där ägaren Tino Sanandaji högljutt bråkat med Alice Teodorescu och Ivar Arpi. Den tidigare chefredaktören Paulina Neuding lämnade posten som ansvarig utgivare och chefredaktör efter att ägare och vd publicerat en text från en person nära ägarna som Paulina Neuding aldrig godkänt och tidningens IT-chef har på eget bevåg både försökt rekrytera journalisten Joakim Lamotte och begränsat Ivar Arpi från att utforma hemsidan på det sätt som chefredaktören vill.

Nu meddelar tidningens chefredaktör Ivar Arpi på Facebook att han och flera andra tunga företrädare för nätpublikationen lämnar tidningen. Bland namnet finns bland annat Nina Lekander, Alice Teodorescu och Fredrik Ekelund, alla profilerade rekryteringar.

Han riktar hård kritik mot ägarna.

”Majoritetsägarna Pontus Tholin, som även är styrelseledamot och vd, och Tino Sanandaji har, ihop med styrelseordförande Atta Tarki, gång på gång visat att de inte respekterar grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär”, skriver Ivar Arpi som både kritiserar organisationen, tonläget och hans arbetssituation.

"Den redaktionella integriteten respekteras inte. I offentligheten har Sanandaji hängt ut enskilda medarbetare, tagit heder och ära av nyhetsredaktionen, samt uttalat sig förminskande om bland annat chefredaktören och den politiska chefredaktören. Internt pågår en mobbningskampanj av chefredaktören/ansvarige utgivare som nu dessutom läckt ut i medierna. VD och CTO skryter i gemensamma interna kanaler om att de inte respekterar chefredaktören och ansvarigt utgivarskap. Man letar helt öppet efter ersättare. Det går inte att vara chefredaktör under dessa förhållanden. Situationen är ohållbar", skriver Ivar Arpi.

Tino Sanandaji har tidigare öppet kritiserat både journalister på tidningen efter den uppmärksammade plagiatskandalen där DN kunde berätta att ett 20-tal texter på sajten var direkt plagierade från pressmeddelanden eller andra medier. Han har dessutom varit öppet kritisk på sociala medier mot Ivar Arpi och kallat uppgifter från konflikten som spridits i bland annat Journalisten och Expressen för ”lögner".

Ivar Arpi har nu ändrat sin biografi på Twitter till ”arbetssökande".

***

FAKTA: De som lämnar Bulletin

Ivar Arpi, tf chefredaktör och ansvarig utgivare

Alice Teodorescu, politisk chefredaktör

Fredrik Ekelund/Marisol M, kulturchef

Susanna Birgersson, ledarskribent

Nina Lekander, kulturskribent och krönikör

Michael Economou, kulturedaktör

Läs mer om Bulletin-bråket:

Veckans bråk: Bulletin – sajten som ligger i ett öppet inbördeskrig

Frågor & svar: Det här vet vi om nya Högerbullen

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera