Liberalerna öppnar för budetsamtal med SD: »Har blivit lite obsolet«

Text: Redaktionen

Foto: TT

SVERIGE

Liberalerna öppnar för budetsamtal med SD

Ja till framtida förhandlingar i budgetfrågor med Sverigedemokraterna – men man vill inte kalla det för några förhandlingar. Det säger Liberalernas gruppledare Johan Pehrson i en intervju med Dagens Nyheter.

– Nja, förhandling… Jag tycker att det är en väldigt stor skillnad om man sätter sig ner eller om man går fram fyra partier på en pressträff och säger att det här är vår budget. Så har januariavtalet fungerat nu. Men det har blivit lite obsolet, säger Johan Pehrson till tidningen.

Samtidigt kritiserar tidigare partiledaren Bengt Westerberg partiets vägval.

– Skulle man välja den här vägen blir det ett annat parti än det jag gick med i, säger han tilll Expressen.

Villapriserna rusar

Villapriserna har i genomsnitt stigit med 17 procent på ett år, enlligt Valueguards HOX-index som DN skrivit om. På en månad har bostadsrättindex stigit med 1,6 procent medan villaindex ökat med 2,8 procent.

Snabbast har ökningen varit i Malmö. Där har priserna ökat med över 20 procent på ett år. I Stockholm är motsvarande siffra 18,4 procent och i Göteborg 14,2 procent.

– Att bostadspriserna har ökat mycket mer än lönerna en tid betyder att många vill låna mer och närmar sig gränsen för vad banken låter dem låna, skriver mäklarfirman Erik Olsson i en kommentar till DN.

Fler misstänkta våldtäktsoffer för i RFSL-lokalerna

I förra veckan åtalades en man för att ha våldtagit och ofredat unga asylsökande män i RFSL Stockholms lokaler. Nu avslöjar Ekot att mannen utredes för ännu fler sexualbrott och att det finns sex ytterligare brottsoffer.

Samtliga offer är män över 18 år och polisanmälningarna gjordes under februari och mars i år.

– Jag kan inte kommentera huruvida det finns något annat som pågår eller inte. Jag kan varken bekräfta eller dementera om det finns några fler målsäganden, säger åklagaren Reena Sarwar till Ekot.

UTRIKES

Frostigt toppmöte mellan USA och Kina

Vid början av toppmötet mellan USA och Kina började USA:s utrikesminister Antony Blinken med att kritisera Kina genom att presentera en lista av områden där USA oroas av Kinas agerande. Kinas toppdiplomat Yang Jiechi svarade då med att kritisera USA.

Länderna är bland annat oense om mänskliga rättigheter, demokratin i Hong Kong och behandlingen av uigurerna i Xingjangregionen.

– De här aktionerna hotar den regelbaserade världsordningen som upprätthåller global stabilitet, sade Blinken.

– Det går inte att kväva Kina, sade Yang.

Astravaccinet i bruk igen – men inte i Sverige och Norge

Efter europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s beslut att ge grönt ljus för Astra Zenecas vaccin har de allra flesta länder som pausat vaccinering med vaccinet beslutat sig för att dra igång med vaccinationerna igen. Undantagen är Norge och Sverige. Danmark ger besked i frågan under fredag eftermiddag, rapporterar DR.

Varningar om brasiliansk sjukvårdskollaps

Den senaste månaden har 45 000 brasilianska invånare dött efter att ha smittats av covid-19. Nu varnar röster i Brasilien för en sjukvårdskollaps. I Rio de Janeiro är 95 procent av intensivvårdsplatserna belagda och i flera andra brasilianska stater ligger den siffran på över 90 procent, rapporterar CNN.

Bolsonaro medger att sjukvården är prövad, men menar att kritiken som riktas mot honom i pandemin är en del av ”ett krig mot presidenten”.

DEBATT

”Spelmissbruk likställs med annat missbruk”

Nollvision för dödsfall relaterade till läkemedel- och narkotikabruk, förebyggande av spelberoende och minskat användande av tobak. Det är några av punkterna i regeringens nyha ANDTS-strategi som Lena Hallengren (S) och Nicklas Attefjord (MP) presenterar på DN Debatt. 

”Coronapandemin har lett till att spelproblemen ökat bland personer som redan innan hade ett problemspelande eller som är arbetslösa. Regeringen bedömer därför att det finns anledning att inkludera spel om pengar i strategin, för att på så sätt befästa att spelmissbruk likställs med annat missbruk. Den nya strategin blir därmed en ANDTS-strategi”, skriver Halllengren och Attefjord.

Statsvetarprofessor Olof Ruin: ”Koppla inte ihop demokratin med libralismen”

”Den offentliga debatten om demokrati och liberalism har intensifierats under de gångna månaderna. Dessa två politiska företeelser – dessa två olika begrepp – kopplas därtill samman när man talar om ”liberal demokrati”.Jag ogillar denna sammankoppling och vill även varna för den”, skriver Olof Ruin på Aftonbladet Debatt. Han fortsätter:

En demokrati behöver inte vara nyliberal i sin natur, menar Olof Ruin.

”Man bör betrakta demokrati som en form av överideologi som kan inrymma många andra ideologier. Den ska däremot lika lite kopplas samman med liberalism som med konservatism eller socialism – och ännu mindre något som vetter mot nationalism. Man ska inte ge dagens populistiska strömningar någon förevändning för att börja tala om ”nationell demokrati”, skriver han.

Två nationalekonomer:  Sveriges vaccinationsstrategi minimerar dödsfallen

Sveriges vaccinationsstrategi räddar liv, men att en strategi för ett vaccin med lägre effektivitet i stället borde vara att först vaccinera vuxna mellan 20 och 59 års ålder eftersom de driver smittspridningen i samhället.

”Vår slutsats är alltså att även om det skulle kunna vara bäst att först vaccinera andra grupper än de äldre verkar detta inte gälla för Sverige. Att först vaccinera de äldre ger färre dödsfall.”

Det skriver nationalekonomerna Rikard Forslid och Mathias Herzing på SvD Debatt.

Text: Redaktionen

Foto: TT