Inrikes / Utrikes

Polisen som var involverad i George Floyds död ställs inför rätta

Demonstranter ställde till tumult på lördagen i centrala Stockholm, polisen som var involverad i George Floyds död ställs inför rätta. Läs mer i Svepet!

”The Crown” på riktigt

Oprah Winfreys två timmar långa intervju med brittiske prins Harry och hans hustru Meghan har väckt internationell uppmärksamhet.

Paret berättade bland annat om bristande stöd från hovet eller ”firman” som de kallar den kungliga organisationen.

Meghan och prinsen gifte sig 2018 och de berättar nu om hur Meghan redan före bröllopet utsattes för rasistiska kommentarer i den brittiska tabloidpressen – något som ett stort antal kvinnliga parlamentsledamöter offentligt protesterade mot – till skillnad från prins Harrys familj.

Meghan vittnade också om sina självmordstankar och om hur hovet förtalat henne.

En av Meghans allvarligare anklagelser – som prinsen inte ville gå in på – gällde familjens oro för att deras förstfödde skulle ha för mörk hudfärg.

 

Stökig demonstration

Ett par hundra demonstranter ställde till tumult på lördagen i centrala Stockholm. De demonstrerade mot restriktionerna på grund av smittspridningen.

Demonstrationen, som inte hade tillstånd, hade offentliggjorts på Facebook där arrangörerna motiverade protesterna med ”restriktioner och inskränkningar av friheten skadar miljontals människor i Sverige och miljarder världen över”.

Polisen försökte upplösa demonstrationen. Fem till sex poliser skadades och till sist tillät polisen demonstranterna att marschera från söder till Kungsträdgården.

”Det har gjorts olagligt att demonstrera i dessa tider, vilket vi också tycker är förkastligt eftersom det strider mot grundlagen”, sa arrangören Filip Sjöström till Expressen.

Demonstranterna sjöng både nationalsången och Tommy Körbergs låt Stad i ljus under marschen.

 

Floyds död inför rätta

Den polis som var involverad i George Floyds död i Minneapolis ställs nu inför rätta. Polisen, Derek Chauvin, är åtalad för dråp. Han satte sitt knä mot Floyds hals och tog inte hänsyn till att Floyd under flera minuter vädjade om att han skulle ta bort knät. Enligt filmer som vittnen tog med sina mobiler sa George Floyd tydligt att han inte kunde andas.

Rättegången kommer att dra ut på tiden enligt bedömare, eftersom åklagare och försvar kommer att vara noggranna när väljer ut juryn.

Floyds död var den händelse som drog igång Black lives matter-rörelsen i USA. I samband med rättegången väntas demonstrationerna ta fart igen.

 

Stig Malm död

En av de mest kända fackliga ledarna, Stig Malm gick bort i sviterna av covid–19 under helgen.

Stig Malm gjorde sig känd för sitt mustiga språk och uttryck som ”fittstim” (om de socialdemokratiska kvinnoförbundet), ”betonghäckar” (fackliga ombudsmän) och ”finansvalpar” (unga män som gjorde sig pengar på börshandel).

Han ansågs också vara en mycket skicklig debattör och han var ledande i det som kallades för Rosornas krig när han ansåg att partiet gick alltför långt mot höger.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera