Sabunis linje segrade – nu satsar Liberalerna på en borgerlig regering

Text:

Bild: TT

De liberala topparna ägnade söndagen åt att debattera röda linjer. Om partistyrelsens linje skulle gå igenom – vad skulle INTE partiet kunna ”söka samsyn” om i riksdagen? Det avgörande blev frågan om samtal eller samsyn skulle kunna ske i budgetförhandlingarna. De som var emot partistyrelsens linje ville om denna fick majoritet ändå ha in en formlering om att man aldrig skulle budgetförhandla med SD.

Men maktförhållandena var rätt lika även i denna fråga: 36 röstade för och 55 emot ett tillägg om att aldrig samarbeta/söka samsyn i budgetförhandlingar.

En sak var dock partirådet ganska överens om: ”Vi ska gå hela ur det här”, ungefär.

Men kan de det? Liberalerna har aldrig varit mer utsatta än idag, konstaterade flera ombud, och pekade på de nuvarande opinionssiffrorna. Men också att aktiva medlemmar kan tänkas lämna partiet efter ställningstagandet eller pausa sin aktivitet.

– Vi måste både ha goda förlorare och goda vinnare efter den här dagen, sa Christer Nylander, partiets andre vice ordförande.

Men oron finns även bland de ledande företrädarna.

– Man pratar om att söka samsyn – men hur ska det gå till? Vad säger vi till alla de väljare som är tveksamma, som vill ha ett extra skäl. Vi behöver övertyga de väljare som kom till mig i valstugan 2018 och frågade: Kommer ni ge SD något inflytande? Aldrig. Aldrig någonsin, svarade jag väljarna, sa Helene Odenljung, som fram till 2019 hörde till Liberalernas partiledning.

– När det här partirådet inleddes var jag rädd. Nu är jag livrädd. Vi riskerar förlora ett stort antal valarbetare och människor som idag har förtroendeuppdrag för partiet, sa Gunnar Nordmark, ombud för Kronoberg.

Och Jan Jönsson, borgarråd i Stockholm stad berättade om vad webtidningen Politico skrivit i en artikel om Liberalernas ställningstgande:

– Rubriken är ”Sveriges högerextrema tar ett steg närmare makten”.

De frågor som ställs i SOM-undersökningarna visar att Liberalernas väljare är det parti vars medlemmar är tredje mest negativa till SD (efter V och C). De väljare som partiet redan tappat de senaste åren har å andra sidan mest gått till M, men även till C och MP, enligt SCB-undersökningarna.

Partistyrelsens linje har tydligt markerat hemvisten på den borgerliga sidan och öppnae för ett samarbete efter nästa val med M och KD – och även för att ”söka samsyn” med SD (eller för den delen V).

Nu blir Centerpartiet det borgerliga parti som tydligast sätter den röda linjen mot alla former av samarbete med SD och V. Det kan inte uteslutas att det även bland de som deltog i det liberala partirådet under söndagen fanns de som överväger att lägga sin röst i valet 2022 på C.

Dagens elakhet svarade Simon Härenstam, ordförande för L på Gotland, för:

– Det ligger fortfarande ute en text på Liberalernas hemsida om varför det är omöjligt att samarbeta med SD, sa han.

 

Det här var förslagen:

  • Liberala partistyrelsen:

För att en sådan regering ska kunna tillträda och styra landet kan Liberalerna i sakfrågor söka samsyn med riksdagens alla partier.

  • Reservanterna i partistyrelsen:

Liberalerna ingår inte i en regering, ett regeringsunderlag eller ett budgetsamarbete som bygger på samarbete med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

  • Tilläggsförslaget som också röstades ned:

Liberalerna kommer inte förhandla om statens budget med ytterkantspartier

Partirådet i Liberalerna består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, ett från Liberala studenter, och ett för Liberala kvinnor.