Spricka inom Liberalerna med en vecka kvar till vägvalet: »Kan rentav förlora«

Text: Redaktionen

Foto: TT

SVERIGE

Liberala sprickan med en vecka till vägvalet

På söndag avgör partirådet Liberalernas vägval i regeringsfrågan. Nu mobiliserar motståndarna till Sabunis linje. Partilledaren vill lämna januariavtalet och ompröva sin relation till Sverigedemorkaterna.

– Det blir jämnare än de trott och de kan rentav förlora, säger en källa i partiet till Expressen.

Partiledaren Nyamko Sabuni har skickat ut ett brev till partiets medlemmar där hon förespråkar ett borgerligt samarbete. Motståndarna, bland annat Jan Jönsson i Stockholm och den tidigare partiledaren Bengt Westerberg, har höjt sina röster senaste veckan.

Partirådet avgörs senare i veckan. Bedömare tror att det kommer bli en jämn omröstning.

Ungdomsledare: Ungdomar slutar träna på grund av restriktionerna

Var tredje tillfrågad ungdomsledare har ungdomar i sina lag som slutat med idrotten på grund av restriktionerna mot ungdomsidrotten under pandemin. Det kan Kaliber i P1 och Sveriges radios lokala kanaler berätta efter att ha genomfört en enkät med 330 svarande ungdomsledare.

De tillfrågade finns i 300 olika föreningar inom de sex största idrotterna i landet.

– Det har ju påverkat enormt mycket, de har ju fått hela sina liv omkullkastade, säger Karolina Hjelmqvist Mattsson som är ungdomsansvarig i Hammarö basket i Värmland till SR.

Artister gripna för grov misshandel efter stort slagsmål

Fyra artister har gripits misstänkga för en grov misshandel i Stockholm. Enligt Aftonbladet och Expressen har männen hamnat i bråk med andra artister i samband med en efterfest och en man ska ha slagits blodig på trottoaren.

Tre av artisterna greps under söndagsmorgonen och den fjärde greps senare på söndagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska artisterna har börjat tjafsa utanför en lokal där det pågick en fest vid 02.30-tiden natten mot söndagen.

UTRIKES

Tusentals evakueras i Australien – regeringen flaggar för naturkatastrof

Efter ett regnoväder som pågått sedan i torsdags har den australiensiska regeringen deklarerat att det pågår en naturkatastrof i New South Wales. På grund av regnet svämmades en damm över under lördagen. Det skriver CNN.

Än så länge har ingen dött i översvämningarna, men lokala myndighetsföreträdare säger att ”vi närmar oss de oundvikliga dödsfallen”.

Myndigheterna varnar nu för att 4.000 personer kan behöva evakueras under de närmaste dagarna och totalt 18.000 personer kort därefter.

”Vi har inte sett något liknande sedan 60-talet”, säger en lokala myndighetsföreträdare.

Trumpcomeback – i republikanerna men på egen plattform?

I helgen vann Trumps kandidat i extravalet till representanthuset i Lousiana. Nu flaggar republikanska röster för att Trump är på väg tillbaka in i offentligheten, skriver Aftonbladet. Efter att ha slängts ut från sociala medier har han i stället kommunicerat genom pressmeddelanden. Under natten kallade han bland annat Joe Bidens migrationspolitik för ”en nationell katastrof”.

Nu ska Trump enligt uppgifter snart lansera en egen sociala medier-plattform. Dessutom flaggas det för att han kommer ställa sig bakom en kandidat i Georgia. Enligt Politico är den kandidaten Jody Hice, en republikan som hårt drev kampanj mot valresultatet i staten.

Smittotalen i Indien skjuter i höjden

Senaste veckan rapporterade indiska myndigheter 250 000 nya fall av covid-19 i landet. Det är den högsta siffran som rapporterats sedan årsskiftet och en av de högsta sedan pandemin startade förra året.

70 procent av fallen kommer från Maharashtra-regionen, enligt BBC. I regionen ligger bland annat mångmiljonstaden Mumbai.

Hittills har 11 miljoner indier smittats och 160 000 personer i landet dött efter att ha smittats av viruset. 40 miljoner indier har fått den första vaccindosen.

Ny president i Niger

Under söndagsnatten bekräftades Mohamed Bazoum som ny president i Niger. Bazoum vann valet efter att ha fått 55,66 procent av rösterna, enligt valmyndigheter. Det här är första gången som landet lämnar över makten från en demokratiskt vald ledare till en annan. Den tidigare presidenten Mahamdou Issoufou lämnade makten efter att ha suttit som president i tio år.

I lördags förbjöd regeringen en protestdemonstration organiserad av oppositionen med hänvisning till pandemin. Den nya presidenten är tätt allierad med den tidigare sittande presidenten.

DEBATT

Vänsterpartiet med nytt ekonomiskt program

Ökad statlig inblandning, investeringsgrad och reglering, ett omfattande kunskapsluft och stärka löntagarrättigheter. Vänsterpartiet som presenterar sin nya ekonomiska politik på DN Debatt.

”Sverige behöver en nystart. Målet för Vänsterpartiet är tydligt: Full sysselsättning och jämlikhet ska nås med en lönedriven och långsiktigt hållbar tillväxt. Den kommer från starka och trygga löntagare samt ett samhälle som är villigt att göra betydande och nödvändiga investeringar. Det är hög tid att lämna gårdagens ekonomi bakom oss”, skriver Nooshi Dadgostar, Ulla Andersson och Sandro Scocco på DN Debatt.

54 organisationer kräver nationell handlingsplan mot ohälsosamt leverne

Övervikten bland unga ökar, vuxna sitter stilla i snitt nio timmar om dagen och folkhälsan går åt fel håll. Det menar 54 organisationer som kräver en nationell handlingsplan mot försämrad folkhälsa.

”Vi vill att Sverige ska vara ett land där det är enkelt för alla att ha hälsosamma levnadsvanor, oberoende av kön, ålder, socioekonomi eller funktionshinder. Kort sagt en folkhälsa för alla”, skriver företrädarna på Aftonbladet Debatt.

C-toppar: Slopa kösystemet

Det svenska skolvalet måste förändras. För att kunna ha ett nationellt skolval som är mer rättvist måste kösystemet ändras, skriver centerpartisterna Martin Ådahl, Karin Ernlund, Claes Nyberg, Réka Tolnai och Erik Johansson på Expressen Debatt.

I stället för separata köer bör det finnas ett gemensamt antagningssystem, aktiva val från alla familjer och ett ansökningsförfarande som öppnar ett år innan skolstart i stället för kö från födseln.

”Vi som verkar politiskt kan inte se på när debatten har fastnat i skolvalets vara eller icke-vara. För oss är det viktiga att varje elev får en bra utbildning och möjlighet att nå sin fulla potential. Skolvalet är här för att stanna men genom att utveckla det kan vi skapa en skola som ger fler chansen att välja det som är rätt för just dem”, skriver företrädarna för Centerpartiet i Stockholm på Expressen Debatt.

Text: Redaktionen

Foto: TT