Aktuellt / Covid-19

Toppolitiker i samtal med Putin om import av ryskt vaccin

Det är fler medelålders som blir allvarligt covidsjuka i dag än tidigare. Samtidigt redovisas data som motsäger bilden av allmänheten börjat släppa på restriktionerna, data visar något annat. En av de ledande i Watergateskandalen har avlidit. I dagens svepet.

Allt fler medelålders allvarligt covidsjuka

Sedan i början av februari har antalet medelålders personer som lagts in på sjukhus med covid-19 ökat, rapporterar TT. Vecka sex lades cirka 400 personer i åldersgruppen 30–69 år med covid-19 in på sjukhus. Vecka tio hade den siffran fördubblats.

– Vi ser en ökning från och med vecka fem ungefär, framför allt bland yngre äldre, det vill säga personer i åldern 30 till 69 år. Där har det ökat rätt rejält. Däremot ser vi inte alls samma ökning bland personer 70 år eller äldre, säger Erik Wahlström, utredare på Socialstyrelsen.

Antalet som vårdas på sjukhus är ändå lägre nu än i början av året. Fler medelålders läggs också in på intensivvårdsavdelningarna (iva). Men andelen yngre som läggs in på iva är fortfarande inte högre än under april förra året, rapporterar SVT Nyheter.

 

Data motsäger bilden av smittslarv

Nästan alla regioner ser en ökande spridning av covidsmittan och många larmar om att människor i lägre grad följer de restriktioner som finns. Men när SVT Nyheter tittade på data som syns inga tecken på att människor blivit mer slarviga den senaste tiden.

Googles data över mobilanvändning visar att människor inte är mer på jobbet eller i affären nu jämfört med för sex veckor sedan. Däremot är folk mer utomhus.

Telias analys visar inte på någon ökad rörlighet de senaste veckorna. Resenärerna i Stockholms kollektivtrafik är inte heller fler nu än de var i februari.

Länsstyrelserna bedömer i sin senaste gemensamma veckorapport att efterlevnaden är ”hög” i 15 av 21 län.

 

Nytt vittne: Esbjörn förstod inte vad han gått med på

Ett nytt vittne ger nu sin bild av den omtvistade husaffären mellan KD-ledaren Ebba Busch och 81-årige Esbjörn, skriver Aftonbladet. Vittnet är en nära bekant till Esbjörn som träffade honom strax efter att affären blivit klar. Han säger att han då fick förklara vad det var Esbjörn egentligen hade skrivit under.

– Jag tror inte att han förstod innebörden av affären. Jag tycker uppriktigt sagt att det var ledsamt, han var gråtfärdig över det hela, säger vittnet.

Han är kritisk mot att Busch inte backat från affären, men också mot den inblandade mäklaren. Busch har hela tiden förnekat att affären skett mot Esbjörns vilja.

 

Tungt avhopp efter L:s SD-beslut

Nyamko Sabunis statssekreterare under tiden då L satt i regering, Amelie von Zweigbergk, lämnar partiet efter 40 år, efter beslutet att öppna upp mot SD, skriver DN. ”Sverigedemokraterna? Hur kunde vi hamna där?” skriver hon i ett sms till tidningen.

Hon var statssekreterare åt Sabuni när Sabuni var jämställdhetsminister i Fredrik Reinfeldts regering och har jobbat nära flera L/FP-ledare.

L:s vägval röstades igenom med två tredjedels majoritet på partirådet i helgen, men beslutet har väckt starkt kritik internt, och flera medlemmar har redan lämnat.

I Hedemora riskerar hela partiavdelningen att få lägga ned efter massavhopp.

– Jag hoppas att det skickar en signal uppåt till ledningen att så här gör man inte, säger Anna Eling, ledamot i regionfullmäktige i Dalarna och gruppledare för L i kommunen.

 

Utland

Merkel och Macron diskuterar vaccin med Putin

Både Angela Merkel och Emanuel Macron har fört samtal med Vladimir Putin om leveranser av det ryska vaccinet Sputnik V, skriver The Guardian. De tre samtalade per telefon igår, enligt Kreml. Samtalet ska ha berört fler frågor, men vaccinleveranser till EU-länderna var en sak som avhandlades. Möjligheterna till gemensam produktion ska också ha diskuterats, som en möjlighet att öka tillgången på vaccin inom EU.

 

Hälften av britterna har nu antikroppar

Runt hälften av alla britter har nu utvecklat antikroppar mot covid-19, antingen för att de varit sjuka eller för att de vaccinerats, skriver The Guardian. Det skriver flera medier med hänvisning till data från statistikmyndigheten ONS. Enligt ONS finns dock tecken på att nivåerna av antikroppar har börjat sjunka något hos äldre som vaccinerades tidigt men inte fått andra dosen.

Det finns också regionala skillnader. Andelen med antikroppar är högst i England, 54,7 procent och lägst i Skottland, 42,6 procent. Studien bygger på blodprov hos slumpvis utvalda britter över 16 år. Totalt har nu nära 60 procent av befolkningen fått minst en vaccindos.

 

Nya Zeeland höjer minimilön och skärper skatt för rika

Nya Zeeland höjer landets minimilön till 20 dollar per timme och ökar skatterna för de med högsta inkomster till en skattenivå på 39 procent. Landet gör också förbättringar i arbetslöshets- och sjukersättningen. Att minimilönen höjs med 1,14 dollar per timme bedöms påverka 175 500 anställda. Den nya skatten kommer att påverka de som tjänar mer än 180 000 dollar per år, vilket runt två procent av landets befolkning gör, skriver The Guardian.

 

Central person i Watergateskandalen avliden

Gordon Liddy som var en av de centrala personerna bakom inbrottet som blev början på Watergate-affären i USA 1972, har dött 90 år gammal, rapporterar Washington Post. Liddy var en tidigare FBI-agent som jobbade som fixare och rådgivare åt president Richard Nixon. Tillsammans med tidigare CIA-agenten Howard Hunt arbetade han med inte sällan illegala metoder för att besegra Demokraterna.

Watergate-inbrottet den 17 juni 1972 och mörkläggningsförsöken efteråt har kallats den värsta politiska skandalen i USA:s historia och ledde till Nixons fall.

Liddy tog på sig allt ansvar för Nixons öde, men vägrade samarbeta med åklagarna och dömdes till 20 års fängelse för sin inblandning. Han släpptes dock fri efter knappt fem år, sedan president Jimmy Carter förkortat straffet.

 

Opinion

”Fantasier om Alliansens återuppståndelse hos L”

”Liberalerna måste hitta en mer trovärdig berättelse att föra ut till väljarna inför valet 2022. Att hålla fast vid orealistiska fantasier om Alliansens återuppståndelse övertygar inte”, skriver Expressen i sin ledare.

”Den berättelsen bör handla om att hotbilden mot de liberala värdena i Sverige är mycket bredare än SD (utan att på något sätt förringa det). Det har uppstått parallellsamhällen där de mänskliga rättigheterna inte respekteras på samma sätt som i resten av samhället – där sådant som religionsfrihet, yttrandefrihet, rätten att välja vem man vill gifta sig med och så vidare är satta under press. En orsak är extremistiska krafter som har fått fäste i sådana områden”, skriver Expressen.

”Vill man göra något beständigt åt problemen ovan krävs en S+M-regering eller en M-ledd regering med stöd av KD/SD och L (?).  Det är en betydligt mer övertygande liberal argumentation än att låtsas som att grundproblemet är sossar och för höga skatter”, skriver Expressen.

 

”Sjukvårdsprodukter måste finnas i beredskapslager”

”För det första föreslås att den offentligfinansierade sjukvården åläggs ett krav att hålla lager av läkemedel och andra sjukvårds­produkter. Kravet ska omfatta en månads normalförbrukning. Just-in-time-tänket är inte lämpligt i vården och omsorgen av patienter. Kravet att sjukvården ska hålla lager i vardagen stärker robust­heten när till exempel läkemedel restnoteras eller leveranser försenas. Detta innebär att patientsäkerheten stärks och sjukvårdspersonal slipper lägga tid på att hitta alternativa läkemedel eller behandlingsmetoder”, skriver statens särskilda utredare av tillgång och beredskap för läkemedel och sjukvårdsmaterial, Åsa Kullgren, på DN Debatt.

”För det andra föreslår utredningen en ny lag som reglerar vilka sjukvårdsprodukter som ska beredskapslagras för att klara kriser och krig. Lagen ställer krav på läkemedelsbolag att lagra läkemedel och på kommuner och regioner att lagra övriga sjukvårds­produkter i en mängd som motsvarar sex månaders normalförbrukning. Lagren ska vara omsättningsbara för att minimera kassation, de ska finnas i Sverige och det är staten som ska förfoga över lagren”, skriver Åsa Kullgren.

 

”Jag välkomnar att söka samsyn även med SD”

”Den rödgröna regeringen är oduglig och ovillig att lösa Sveriges samhällsproblem. Därför välkomnar jag Liberalernas ställningstagande att gå till val för att bilda en borgerlig regering som tänker söka samsyn även med SD”, skriver Robert Hannah (L), riksdagsledamot på G-P Debatt.

”Jag – och förmodligen även majoriteten i partiet – är övertygad om att det största hotet mot den liberala demokratin är den splittring som skett tack vare en ogenomtänkt migrations-, integrations- och rättspolitik. Den våldsbejakande radikalislamistiska rörelsen i Sverige är det största hotet i dag, vilket även Säpos analyser antyder. Jag välkomnar därför Liberalernas ställningstagande att gå till val för att bilda en borgerlig regering som tänker söka samsyn även med SD. Beröringsskräcken har nått vägs ände. Det är bättre att kunna samtala med alla partier i riksdagen istället för den misslyckade strategi som hittills har använts”, skriver Robert Hannah.

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera