Vaccinsamordnare använde sin privata mejl i jobbet – får kritik av IT-experter

Text: Redaktionen

Foto: TT

Hemliga vaccinuppgifter till privat mejladress

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström har enligt Aftonbladet skickat sekretessbelagd information till sin privata mejladress.

It-säkerhetsexperter som Aftonbladet pratat med säger att det kan röra sig om sekretessbrott.

Det är via sitt mejlkonto på regeringskansliet han vidarebefordrat mejl till sin privata Gmail-adress. Enligt Bergström själv ”kunde han agerat annorlunda”.

Par väntade tvillingar – ville abortera ett foster

Ett par som väntade tvillingar ville göra abort – men bara av ett av fostren. När Östra sjukhuset vägrade att utföra aborten anmälde kvinnan händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Göteborgs-Posten.

Paret ville göra en fosterreducering – något som överläkaren på Östra sjukhuset sa nej till av etiska skäl. Ivo ger nu sjukhuset rätt eftersom båda fostren var friska och att läkaren inte såg några medicinska skäl till en abort av ett av fostren.

UTRIKES

Bolsonaro utser ny hälsominister – igen

Brasiliens president Jair Bolsonaro utnämner läkaren Marcelo Queiroga till ny hälsominister. Han blir den fjärde personen att inneha posten i landet sedan pandemins början.

Bolsonaro har fått kritik för hans sätt att hantera pandemin då han avfärdat den som en lätt förkylning, trots att han själv drabbats av viruset.

Totalt har nära 280 000 covidrelaterade dödsfall har registrerats i Brasilien under pandemin.

Europas största länder stoppar Astra Zenecas vaccin – tillfälligt

Tyskland, Frankrike, Italien stoppar nu vaccineringen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Detta sedan man upptäckt misstankar om att vaccinet kan orsaka blodproppar. Men Sverige väljer att fortsatt använda vaccinet. WHO rekommenderar för tillfället att använda vaccinet, men världsorganisationen kommer diskutera frågan närmare under tisdagen.

Bombman agerade på egen hand

På juldagen sprängde sig en man i 60-årsåldern till döds med en hemmagjord bomb i sin husvagn. Sprängningen, som skedde i centrala Nashville, bekräftas nu inte röra sin om terrorism utan ett självmordsdåd.
I samband med sprängningen spelades ett meddelande upp där personer i närheten uppmanades evakuera, därefter spelades låten ”Downtown” av Tony Hatchet, framförd av Petula Clark. Enligt FBI led mannen av paranoia och hade  ”särpräglade idéer som hämtats från flera udda konspirationsteorier”.